Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!

В края на живота си бил подложен на изтезаване с фалшиви предпоставки
Обновена: 28 авг 2018 15:32 | 28 авг 2018 13:45, Камелия Цветанова
377
Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!
Снимка: Булфото, архив

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски не скри огорчението си от решението на Софийския градски съд, който присъди, че дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не негова.

Още по темата

"Има моменти, в които си мисля колко би било грозно да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнание", коментира той.

Сакскобургготски заяви още, цитиран от БТА, че е огорчен, че сега, в края на живота му, е подложен на изтезаване с измислени и фалшиви предпоставки.

Той посочи, че е огорчен и от това, че все още не е направено нищо, за да бъдат открити тленните останки на баща му цар Борис ІІІ след поругаването на гроба му.

Българският монарх умира на 28 август 1943 г, а на 5 сепетмври е погребан в Рилския манастир.

Гробът му обаче се превръща в място за поклонение, което не се харесва на комунистическата власт. Заради това през 1946 г., по нареждане на комунистическите управници, останките му са ексхумирани и осквернени и тялото му е препогребано в малък параклис в парка на двореца "Врана". През 1949 г. този параклис е взривен и заравнен.

След 10 ноември 1989 г. тленните останки на царя са търсени, но е открито само сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца "Врана". През 1993 г. то е препогребано на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир.

На този гроб днес експремиерът се поклони по повод 75 години от кончината на баща си. Адрианополският епископ Евлогий и монаси от Светата обител извършиха панихида в централния манастирски храм.

Сакскобургготски дойде за панихидата заедно със съпругата си Маргарита. В храма се събраха и бивши депутати от НДСВ, представители на монархически движения от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
долен, по-долен, сакскубургот !
257
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ААА мадридския мушенник,пак е тука,да на упрай. Пак е закъсал за пари .цялата им фамилия са *** баща му горе долу Таваше. Дядо му беше същия б.***. Яааа ваше мушеничество ,да се потапя че не ща да ви чувам.
256
0
 
14
 
! Отговори
Паметливия преди 5 години
3 Нека каже Симеон кога излъга: когато се закле в Търновската конституция в прословутата си прокламация през 1957 или когато се закле в точно обратното, когато стана премиер? Един път е величество, друг път господин. Едва ли е раздвоение на личността - интерес е!
255
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз отначало се ядосвах, че с тройната коалиция поведе България пак назад и ***.Но сега дори съм му дори "благодарен", че показа да не си правим илюзии, че ДС ще изпусне кокала.
254
0
 
6
 
! Отговори
Паметливия преди 5 години
2. Държавата нямало защо да национализира имотите, ако не са били лични. Не е вярно. Имало е имоти за лично ползване, имало е и държавни и смесени, но след смяната на държавното устройство Републиката национализира всичко, което е принадлежало на Монархията в т. ч. в списъка са били описани всички придобити собствености. Частната собственост на Монарха, както споменах по- горе е била лично придобита. Ако Симеон не ги беше продал, сега нямаше да се тюхка, че ще остане на улицата .
253
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя наглец се върна, за да вземе едни пари от най-бедната държава в Европа!!!Щяло да бъде грозно да му се вземе нещо, което никога не му е принадлежало?!Какво ти принадлежи на теб бе? Ти да не си потомствен българин, че да претендираш, че си ни бил цар?!Синът на доведения цар се пъчи, че бил цар?!
252
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той пък ме прати в изгнание с Тройната коалиция, когато демокрацията в България бе подменена с агентите на ДС: ндсв, патриоте, герб и т.н.
251
0
 
17
 
! Отговори
Паметливия преди 5 години
Нагли лъжи от Симеон и адвокатите му.1. Царят не можел от свое име да придобива имоти и затова ги купувало Интендатството.Първите реституирани имоти на семейството с безспорни документи са на името на цар Борис: ловна къща в Баня и в София огромен парцел с къща за сестрата на Борис III.-Намираше се в кв . Изток, било е детска градина, а сега е построен луксозния комплекс Модерато. И двата имота г-н Сакскобурготски ги продаде, защото нямаше проблеми с документите.
250
1
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Какви надежди му възлагахме...Не заради прословутите 800дни,а заради това,че е израснал далече от комунистическа България,и няма да гледа на нея като на плячка.Е да,ама не!
249
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Царю Честити,То бе грозно също, като наптави коалицията с комунистите и турците, ама тогава немаше коментари ...
248
2
 
14
 
! Отговори
o/o преди 5 години
Вън от БЪЛГАРИЯ бе рептил юдейски.
247
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А можеше да е цар на България...
246
0
 
22
 
! Отговори
Този преди 5 години
Обрече над милион българи на изгнание с връщането на Доган във власта и сега най-нагло се прави на жертва.За 800 дни създаде олигархията в България , това е наследството му и сега си иска рушветчето.Душица
245
1
 
19
 
! Отговори
Пф преди 5 години
На мен ми взеха наследствен имот,защото няква мутра отишла с някакви хора които свидетелствали,че имота бил на дедо му при положение,че аз имам нотариален акт,а той не. Та и Симеончо иска по същия начин да вземе чужди имоти.Казва,че са негови и толкоз. Пък факта,че дядо му не ги е купил,,а са му дадени да ги ползва понеже е бил цар няма значение за него.
244
1
 
13
 
! Отговори
Jon преди 5 години
Дъртия измамник който за 800 дни оправи България с претенции за имоти. Всички разбраха ,че измисления цар се върна в България само за имотите си за да стане по-богат.
243
0
 
15
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Когато в една държава монархията се смени с република, обичайно монарсите и техните семейства се чувстват късметлии, ако успеят да се изнесат от държавата без загуба на важни телесни части. Ако смогнат да скътат и някоя ценност в гащите - направо супер! Тоя продукт на инцест има нахалството да предявява изисквания единствено, защото досега всички са били твърде меки с него.
242
14
 
1
 
! Отговори
ВЕЛИКИЙ преди 5 години
Тоя е фалшив цар, за разлика от дядо си, демократично избран 2000 год ли беше, там някъде... Наистина България трябва да стане монархия и да добие величие, минаха комунистическите и демократични времена, и се видя, че НЕ СТАВАТ....
241
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом съдът е решил че царските имоти са дадени незаконно,би трябвало Софиянски да бъде изправен пред съда,за да отговаря защо е нарушил закона,давайки въпросните имоти на лицето Симеон Борисов Сакскобурготски.
240
3
 
7
 
! Отговори
Значи преди 5 години
Ако държавата си хареса имот някъде на някой ,без значение нотариални актове и всякакви други официални документи издадени от същата тази държава за собственост то имота става неин (държавата) и толкоз ....и ако това е правова държава здраве му кажете ....
239
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът не е за изгнанието, а защо и кой го докара да ни оправя...