Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!

В края на живота си бил подложен на изтезаване с фалшиви предпоставки
Обновена: 28 авг 2018 15:32 | 28 авг 2018 13:45, Камелия Цветанова
377
Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!
Снимка: Булфото, архив

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски не скри огорчението си от решението на Софийския градски съд, който присъди, че дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не негова.

Още по темата

"Има моменти, в които си мисля колко би било грозно да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнание", коментира той.

Сакскобургготски заяви още, цитиран от БТА, че е огорчен, че сега, в края на живота му, е подложен на изтезаване с измислени и фалшиви предпоставки.

Той посочи, че е огорчен и от това, че все още не е направено нищо, за да бъдат открити тленните останки на баща му цар Борис ІІІ след поругаването на гроба му.

Българският монарх умира на 28 август 1943 г, а на 5 сепетмври е погребан в Рилския манастир.

Гробът му обаче се превръща в място за поклонение, което не се харесва на комунистическата власт. Заради това през 1946 г., по нареждане на комунистическите управници, останките му са ексхумирани и осквернени и тялото му е препогребано в малък параклис в парка на двореца "Врана". През 1949 г. този параклис е взривен и заравнен.

След 10 ноември 1989 г. тленните останки на царя са търсени, но е открито само сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца "Врана". През 1993 г. то е препогребано на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир.

На този гроб днес експремиерът се поклони по повод 75 години от кончината на баща си. Адрианополският епископ Евлогий и монаси от Светата обител извършиха панихида в централния манастирски храм.

Сакскобургготски дойде за панихидата заедно със съпругата си Маргарита. В храма се събраха и бивши депутати от НДСВ, представители на монархически движения от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
4
 
22
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Симето продаде ордените на дядо си!? Да се маха, заедно с придворните!
237
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-грозно беше, когато той използва властта си, за да изскубе толкова много имоти, които бяха държавни. Когато той се върна беше казал, че не иска нищо. Беше гол като пушка. После малко по малко изскуба толкова много. Той никога не иска да взима... и винаги взима. Дори сега, след толкова много дела, трябва да е благодарен, че държавата все пак му даде място, което да обитава, понеже той пак дойде безпризорен, точно както тези преди него така наречени царе.
236
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вземе със себе си и фамилията Софиянски,както и всички корумпирани "царски" министри,които забъркаха тази каша,по заповед на "царя".
235
1
 
4
 
! Отговори
Царя преди 5 години
Е човек да не си направи майтап с тоя *** народ и веднага свалят потурите от преданост и нямат *** отдолу. Радост за окото бедни ми народе.
234
3
 
31
 
! Отговори
Гошето преди 5 години
Крадлив дедо, катафалката ти няма да има ремарке. Скрий се, че достатъчно си опротивял на народа.
233
1
 
39
 
! Отговори
Агент 07 преди 5 години
Не ни плаши с ново изгнание. В изгнание са два милиона българи, за което си виновен и ти. И едно въпросче: Къде са дворците, горите и т.н. на Тодор Живков? Народе???
232
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Трябва да му оставят Врана. Колкото и да се отрича Фердинанд все пак е вложил много собствени средства в дворци и паркове, наред с парите от цивилната листа."A на тези хора които последните 30 години вложиха живота и здравето си да работят за чорбаджиите и сега са с 300 лева пенсия няма ли някой да им остави един дворец? Все пак някои направиха милиони от труда им при демокрацията?
231
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има моменти, в които си мисля колко би било грозно да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнаниеА стига бе този човек наистина ли е способен да глоби толкова дълго изречение на български.Съмнявам се.
230
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1никакво дясно не е подменил мадридският крадец.От 89г.насам всички правителства са били десни-антинародни,посочи ми един закон досега ,който да е в полза на народа,всички са в угода на олигарсите.
229
33
 
3
 
! Отговори
Монархист преди 5 години
Да върнем монархията и царят да се възкачи на трона. Да го наследят след това неговите синове. Имотите са си негови. Има право да съди България в Страсбург. Царят не може да оправи България за 800 дни, трябват му 30 години, за да възстанови България от кражбите.
228
0
 
47
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
мадридския крадец да си ходи обратно в Мадрид. заради тяхната фамилия българия преживя две национални катастрофи и загуби 2/3 от територията си.България нищо не му дължи. Преди изборите заяви, че нямал претенции към България а като дойде на власт си присвои стотици хиляди декари гори, резиденции дворци и др.Да си ходи мошенника!
227
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да му оставят Врана. Колкото и да се отрича Фердинанд все пак е вложил много собствени средства в дворци и паркове, наред с парите от цивилната листа. Не е редно да се взима всичко от наследницитему, както не беше редно и да им се дава всичко, което поискат. Все пак трябва да има мярка и в подлизурството когато Царя беше силен и в отмъстителността сега когато не е.
226
1
 
24
 
! Отговори
Цар от БСП-уникално преди 5 години
След като с посредственото си управление на България заедно с комунистите, забавихте развитието на страната поне с 10 години, не разчитайте на съпричастност от страна на българския народ.
225
2
 
31
 
! Отговори
Илко преди 5 години
ТОЗИ ПЛЪХ - ЦАР ПЪДАР ОЩЕ ЛИ Е ТУК В БЪЛГАРИЯ ? !
224
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С луга на дс и *** последният троянски кон на дс да унищожат българия как го изпуснах дядката едно време в мадрид ..ама кой да знае единсвената рецепта за оправяне на българия от *** е тази на унгарците 1956 наближаваааа *** да повръщате всичко накрадено
223
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Довиждане господине. Прав Ви път.
222
0
 
26
 
! Отговори
ТИКВУН ВИНЕТУВСКИЙ преди 5 години
абе, пропаднал комарджие, кой го боли за тебе??
221
0
 
25
 
! Отговори
Републиканец преди 5 години
Дедо "Цар" направо ме разплака и не мога да си допия ракийката...какави негодници са тия съдии, да оставят човечеца на улицата.
220
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
още помня първото интервю с него- Имоти ли, не, не желая нищо такова пази боже.и сега толкова години по-сетне,всичко наобратно- Имотите са мои.Значи заявени намерения и осъществени намерения нямат нищо общо.Лъжец
219
0
 
34
 
! Отговори
монархист преди 5 години
Кой го принуждава пък тоя? Да си купи жилище и да си живее колкото иска в България. ..