Приватизацията на прехода: Как Баневи източиха 1 млрд. лева?

Прави се ревизия на приватизацията, но сме позакъснели
Обновена: 10 дек 2018 15:05 | 10 дек 2018 10:30, Петя Славова
247

След като семейство Баневи бяха оставени в ареста с мярка задържане под стража, двамата се оказаха на върха на организирана престъпна група и машина за пране на пари със сметки в швейцарски банки за над 1 млрд. лева.

"Много предприятия, които бяха собственост на фамилията Баневи, бяха унищожени. Въпросът е да се докаже дали тези хора са го направили умишлено или както те твърдят, държавата не им е помогнала и не ги е подкрепила, за да има производство", коментира журналистът Стефан Ташев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По неговите думи се опитваме да правим ревизия на приватизацията, но въпросът е, че сме позакъснели, а някой не си е свършил работата.

Бившият ръководител на ЦСБОП Тихомир Стойчев сподели пред Bulgaria ON AIR, че се страхува, че тези дела сякаш са избирателни. По неговите думи спецпрокуратурата демонстрира една активност, която най-вероятно ще опре до давностните срокове, което пък е вина на нашите законодатели през годините.

Според него Баневи могат да бъдат само нарицателно определение на целия преход и трябва да бъдат изкарани и други, защото 300-400 души, които са получили несъбираемите кредити са подкрепени от поне още 300-400 души, които са работили в системата на тези предприятия като ръководители и други, които са виждали, че се източват банките.

"След няколко седмици адвокатите ще поискат нова мярка за неотклонение или облекчаване на мярката. Това са нормални хватки на защитата. Въпросът е да се докаже всичко това - ако те успеят да докажат пране на 1 милиард лева, ще е голям успех, аз в България досега такова нещо не съм виждал", коментира криминалният журналист.

По думите на Стефан Ташев, когато една служба работи по лица, които са постоянни обекти на разработки, не е допустимо те да влизат и илизат през границата на страната свободно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
17
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Източили са, защото бг племето е крадливо и издигнало в култ далаверата. И това е вече стотици години. Имали са корумпирани съдружници, на другите са плащали, колкото трябва. Тая система да се точи с години, може да стане само с помощта на идеалната за кражби българска почва. В нормалните и развити общества, този опростачен партизански наследник и крадливата му ***, щяха да са застигнати от закона още при първите им далавери. А тук Баневи са само едни от стотиците други крадци.
135
2
 
14
 
! Отговори
Б.Б преди 5 години
До Факт 121 Ние не сме в преход.Ние имитираме преход 30г.-ние сме в процес на ограбване и пълно затриване бълг.народ от БКП с днешните му разновидности-БСП,ДПС,ГЕРБ,Атака и др.Как е казано -*** народ,слаба държава.А ние дори не сме държава вече.ние сме мафия,която си направи изкуствена държава,на бившите бълг.територии.
134
0
 
16
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Още не съм видяла милиардер осъден да лежи в затвор,едва ли Баневи ще са първите,за хора като тях има два развоя,плащат и бягат или куршум.
133
1
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Айде, осъждайте, че да се прибираме!!! Ей това чакахме!! Сега всичко ще се оправи!!! Най-сетне стана ясно какво ни е спъвало 30 г.!!
132
3
 
5
 
! Отговори
До Цинк преди 5 години
Личи си че си комунист.
131
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** е култова. Прилича на пенсионирана порно актриса от третия свят.
130
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на диктатора Тодор Живков нямахме тоалетната хартия и банани, но сега имаме тоалетната хартия и банани и много чисти пари.
129
6
 
7
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 5 години
От Никулден ни заниват с въпросното семейство. Такива простотии се изписаха,че лаптома ми се бъгна.1млрд.лв. Някой знае какво значи това. Каква левова ликвидност на БГ фирми ще даде на сем. Баневи да източат 1мрд.Що някой прокурор все още е с милиционерско мислене или пак ще се плаща като на Н. Цонев 108 000лв. Ама да ги плати гл. прокурор, оня слабичкия от неговата заплата или финансовия министър който не може да спастри 1лв. да си купи поне гарсониера в Люлин!1млрд. лв. /поне да бе 1.април.
128
2
 
11
 
! Отговори
Една идея преди 5 години
С този милиард да се подменят всички жълти улични крушки от по 100 вата със лед 35вата......Няма да има нужда от Белене и американските тецове. Ще се спестяват много гигавати годишно.
127
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е ярък пример какви морални ценности са се ценели и изграждали в ЦК на Комсомола и в семейство на "Активни борци срещу фашизма". Те повечето "активни борци" са си били чисти криминали, на които комунистическата идеология им е дала индулгенция да грабят и убиват всеки, който не е съгласен да им даде парите и имуществото си доброволно. Чисти престъпници, ама с чиста съвест - Ленин и Сталин разрешават да ви оберем затова ги обожаваме. БКП не се самозакри, за да пази традициите и манталитета.
126
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После другите. Не може всички ограбени милиарди от предприятията от социализма да бъдат върнати изведнъж. Те са големи бизнесмени, защото от предприятие за 1 лев са изкарвали по 1 милиард. Добре са събрали парите в личните си сметки и в офшорни сметки, и сега трябва да бъдат върнати обратно в българската икономика. Ето инвестиции, ето пари за проекти.
125
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои източиха много повече от Баневи. И не знам как една швейцарска банка ще даде информация за клиент, камо ли да запорира сметка или да огласява публично. Това е углавно престъпление в Швейцария.
124
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето откъде ще има пари за АЕЦ Белене. 1 милиард лева конфискация и инвестиране в държавния дял на АЕЦ Белене. 34 процента държавен дял, за да има евтина електроенергия и токът да не бъде лукс. Седесетата, десебетата и другите реформатори от НПО-сектора, ще ни пратят в Каменната ера, ако слушаме ненормалните им, платени от чужбина предателства.
123
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милиардера разкостител е син на "активен борец срещу фашизма" и член на ЦК на Комсомола. Този човек по наследство е бил предвиден да управлява Народна Република България, а той я ограби. Не случайно "честните" комунисти сами си разтуриха системата за да могат да разграбят държавата. Те и сега" милеят" за народа, но само докато дойдат на власт. После яко лапане!
122
0
 
24
 
! Отговори
НН преди 5 години
Освен, че са откраднали толкова много държавни активи, са се държали като безнаказани, не са плащали заплатите на хората,буквално са ги държали гладни и мизерни,а те са купували скъпите коли, златните тоалетни чинии, златните вилици и лъжици и са се мислили за богопомазани!надменни,цинични и безпардонни,но ако няма човешко правосъдие,то със сигурност има Божествено и всичко се възмездява!
121
1
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
поредната сапунка с известен край както се казва - и този филм сме го гледали
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чист българин по всичко му личи!
119
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 5 години
На народите с къса памет преходите им са много дълги... Каскетите не са сдавали властта никога, всички партии без изключение са техен плод...
118
2
 
4
 
! Отговори
До 105 преди 5 години
С други думи ***, всички са маскари!!! Ти от кои си : ИСКАМ И ДАЙ ??? Не политическите възгледи определят способностите и качествата на един човек.Както казваше легендарният Рей Чарлз за своите музиканти-,,Мен не ме интересува дали е комунист,фашист или анархист,важното е да е много добър музикант" Това е приложимо за всички сфери на живота ,ако човека е СВЕСТЕН ЧОВЕК.
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 милиард - разделим цифрата на три хиляди и петстотин - защото такова беше съотношението долар -лев - 285 хиляди, 714 лева. Долара Хайде Сега умножете по две за да обърнете в левове - около 500 000 лева - и накрая махнете три нули, заради дефлацията - получавате 500 лева. Чичо ви Брендо ще ви плати 500 лева по днешни цени, да не мрънкате.