Прокуратурата ще рови: Виновна ли е и майката на убиеца от Варна?

Тя помогнала на сина си да събере багажа си, след като пребил жена си
Обновена: 28 фев 2019 09:09 | 28 фев 2019 09:05,
56
Прокуратурата ще рови: Виновна ли е и майката на убиеца от Варна?
Снимка: Pixabay

Възможно е пред съда да се изправи и майката на мъжa, който уби жена си по особено жесток начин във Варна. Ако вината й бъде доказана тя също ще бъде изправена пред съда, стана ясно от думите на говорителя на Окръжната прокуратура в морската столица Радослав Лазаров.

Възрастната жена е помогнала на сина си да събере багажа си, след като нанесъл жесток побой на жена си. Двамата си тръгнали от апартамента на семейството докато жертвата все още била жива, но в безпомощно състояние.

"В настоящия етап на разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението. Ако се появят доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение", каза прокурор Лазаров пред Нова тв.

Още по темата

Той допълни: "Българският законодател имаше друг поглед за проблем с домашното насилие. С публикуването на промените в НК държавата ясно заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен. Това е само една от крачките, но е и най-неефективната. Наказателният орган се намесва, когато има извършено престъпление”, коментира Радослав Лазаров.

Констатирани са няколко случая, в които пострадалата е претърпяла домашно насилие. Част от тях са стигнали до правораздавателните органи. Установеният по закон срок за разглеждане на такива жалби е три месеца, посочи още прокурорът.

"Това е твърде дълъг срок. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието”, заяви още прокурор Лазаров. По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

"Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна”, заключи говорителят на Окръжна прокуратура – Варна.

Диляна Маркова, юрист от фондация "Асоциация Анимус”, обясни, че заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда.

"Преди промените в НК домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата”, коментира Маркова и разказа какво предвиждат промените в НК спрямо домашните насилници: "Различното е по-тежкото наказание, които мъжът от Варна щеше да получи. Необходимо е, освен наказателното преследване, да има и превенция”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по улицата ума доста ***.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От доста време си мисля, че и родителите на убийците трябва да бъдат съдени, все пак те са го създали и отгледали такъв ...... За предумишлено убийство е редно да има смъртна присъда, а за родителите по 5 години утежнен затвор.За какво храним убийци по затворите?!
47
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 5 години
Майката също е виновна , защото така го е възпитала! Тя жестока като сина си !
46
0
 
10
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Какво ви думах вчера? ще се досетите, вие;))) Свекървата е в дъното на това, самото й поведение го подсказва!
45
0
 
10
 
! Отговори
До 45 Анонимен преди 5 години
Смърт вследствие на побой. Жертвата е ПОЧИНАЛА вследствие на жесток побой, а не от морбили. Предявено е обвинение за убийство по особено мъчителен и жесток начин.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В настоящия етап на разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението. Престъплението за побой ли е или за убийство. Ако е за убийство е виновна, съпричастна е колкото синът си.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В настоящия етап на разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението. Била ли е жива когато майка му е була там, била е жива. Значи не се е обадила за помощ, оставила я е да мъчи и да издъхне жената. НО НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЧЕ ТЯ Е СЪПРИЧАСТНА КЪМ СМЪРТТА Й. Ако шофьор не помогнеш при пострадал при птп можело да му се търси вина а в случаят НЕ. Тя няма вина за побоят, но за смъртта и има.
42
8
 
1
 
! Отговори
Жъмбасоф преди 5 години
А какъв му е етносът на този български християнин и каква вяра изповядва?
41
11
 
0
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
И в ханството беше така. Жена може да напусне мъжа си само ако отива при Тангра...истински българин е този боил....
40
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
това е дефектен ген и двамата в затвора ще укрива сина си а не мисли за другатамаика която е проспала връзката на дъщеря си с този ***-от
39
3
 
7
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Ния конфекцията я отхвърлихме така, че пускайте го младежа...не е нарушил никакви закони. Просто се е придържал към изконните ценности
38
3
 
0
 
! Отговори
Концепционер преди 5 години
Каракачамака веднага да разработи контрацепция и за тия....
37
0
 
7
 
! Отговори
Срама нямате ей преди 5 години
....продължавате с автогеноцида....съвсем ще се затриете
36
0
 
11
 
! Отговори
браво преди 5 години
разбира се, че е виновна, дето е родила и отгледала такъв комплексиран ***. най-вече виновна е тази................ майка.
35
0
 
6
 
! Отговори
Деси преди 5 години
П.С. * създаващи морални инвалиди( не индивиди). ... Компенсирайки брака си, сключен през соца, я заради местожителството, я заради "какво ще кажат хората".
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако търсите цялата истина (или сензация) разберете каква е била жертвата.
33
2
 
19
 
! Отговори
Деси преди 5 години
Естествено, че овцата е виновна, поне колкото сина си! Кой му е втълпил тези "ценности"?! Покрай такива "майки-орлици" се навъдиха "на мама убавеца" с милиони. После защо има полкова "стари моми" и "стари ергени"?! Е, как да се прежалиш с такъв? Има едно поколение от много калпави родители, предимно обсебващи майки, създаващи морални индивиди, неспособни да служат на себе си и обществото. Желаят вечна зависимост на синчето от тях, за да компенсират кофти брака си, сключен през соца.
32
0
 
19
 
! Отговори
Моля, не ме трийте преди 5 години
Ще се постарая да се самоцинзурирам и ще пиша по темата.Тоя п.рцал ми напомня за едно л.ке, дето срещнах веднъж в чужбина. Чудех се как ли е оцелял до сега и кой му връзва обувките. На 47 години не можеше сам да си напазарува, камо ли нещо друго. И все за "мама Живка" разправяше. Иначе малко като пийне е цар, Ганьото. Жена му живееше в Гърция, постоянно и звънеше от чужди телефони, понеже тя не искаше и да чуе за него, както и сина му. Какво са преживяли с това спиртисано нищожество, те си зная
31
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Какво има да рови. Повдигат и обвинение и каквото отсъди справедливия и милостив български съд
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тебе да те бият 6 години в главата и ти е имаш психични проблеми. Ако е била в такова състояние преди брака той защо е подписал брак с нея ?!