Затворници осъдиха държавата: Искат секс без камери и надзиратели

15 затворници спечелиха дело във ВАС по въпроса
15 май 2019 19:30, Йордан Бързаков
71
Затворници осъдиха държавата: Искат секс без камери и надзиратели
Снимка: БулФото

15 затворници спечелиха делото за това интимните им свиждания да се провеждат без камери и без пръсъствието на надзиратели. Тричленен състав на Върховния административен съд отмени заповедта на директора на Главна дирекция "Изпълнения на назанията" за реда, по който се провеждат т.нар. удължени свиждания, съобщава специализираното издание "Лекс", цитирани от Dir.bg.

Въпреки това желанията на затворниците може и да не бъдат изпълнени, защото докато делото тече, Правилникът за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража е променен, като в него вече е залегнало изискването помещенията за интимни свиждания да бъдат оборудвани с видеонаблюдение и срещите да стават пред надзиратели.

Независимо от това обаче, решението на ВАС би следвало да доведе до преосмисляне на тази практика, коментират от "Лекс".

Още по темата

Самото дело е заведено от 13 затворници с доживотни присъди, както и от двама с 20-годишни наказания. Те негодуват срещу заповед от 29 февруари 2016 г. на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), в която се регламентира реда на провеждане на удължено свиждане за срок до 4 часа. Затворниците могат да се срещат с половинките си, но в присъствието на надзиратели и под видеонаблюдение.

Сред жалбоподателите са Джок Полфрийман - австралиецът, който изтърпява присъда за убийството на студента Андрей Монов  в центъра на София, както и Станислав Ангелов - Сиси - сериен убиец, който има в досието си четири екзекуции.

Затворниците твърдят, че условията по заповедта на главния директор на ГДИН, нарушават техни основни права, както и правата на техните близки. Според тях, наредбата противоречи на чл. 3 и чл. 8 от Европейската конвенция за защита на правата на човека - подложени са унизително отношение и не се зачита правото им на личен и семеен живот.

В мотивите за своето решение, върховните съдии изтъкват масовата практика на Съда на Еврпейският съюз (СЕС) и на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Според тази практика, предвиждането по принцип на видеонаблюдение и присъствието на надзирател при удължените свиждания може да представлява нарушение както на чл. 8 от ЕКПЧ (право на зачитане на личния и семейния живот), така и на чл. 7 и чл. 8 от Хартата на основните права в Европейския съюз (защита личния и семейния живот и на личните данни). Нещо повече, в редица свои решения СЕС казва, че образът на лицето, заснето с камера, представлява лична данни.

Съдиите обаче отчитат, че това все пак са затворници и тези свиждания може да предполагат опасност, затова препоръчват при налагане на мярката да бъдат преценени персоналното ниво на обществена опасност на засегнатите лица.

Накрая съдиите цитират  препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа за етичните и организационни аспекти на здравеопазването в затвора, съгласно която трябва да се направи възможно затворниците да се срещат със своите сексуални партньори без визуално наблюдение по време на свиждането.
 


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
812 преди 2 месеца
Не ги слушайте ще вкарват контрабанда през дупките на жените.. ;)
50
0
 
2
 
! Отговори
ХАЙДЕЕЕ преди 2 месеца
Нещо друго ?
49
0
 
9
 
! Отговори
Ебасси преди 2 месеца
Тия затворници живот си живеят .Я, някой да ми припомни за какво вкарват в затвора ? Някакви заслуги ли трябва да имаш? Почивен дом ? Пансион -5 звезди ? Заслужен отдих след успешен обир.. убийство.. измама.. изнасиилване.. с безплатна охрана за да не те пипнат роднини на жертвите ти ?

А спа център, френски готвач и баня с италиански мрамор , кога ?
48
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 2 месеца
Само два въпроса за помисляне, ако може, от законотворците. Разрешавате на рецидивисти да се кефят без наблюдение, а ако са любители на асфикцията и е убият, за трудова злополука ли ще мине? Или чул, че жена им хойка и решил да е спре по свой си начин?
И друго ме тормози, какво казват съответните служби относно социалната среда на деца на осъдени доживот?
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми те повечето бг работодатели третират по подобен начин служителите си.Подслушват им телефоните,интернетът,кешат на мутри и куки да ги "респектират" ако си търсят правата.Плащат им по-малко пари,не внасят осигуровки.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До пецата
Абе пЕЦА, ти живял ли си през комунизма/социализма/? Или четеш писанията на тези дето помнят колко стотинки бе нещо, но колко бе заплатата и колко го имаше не помнят? Един изнасили момиче дошло на гости. Дядото на момичето го пресрешна с брадвата и отиде в затвора. А дори не успя да го убие. И онзи за ужас на селото продължи да си ходи спокойно по улиците, е малко по-обезобразен.
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само не разбрах, тези в затвор ли са или на санаториум? Доживот и ще прави секс! Геронтофил го пускат ОТПУСКА от затвора и той изнасилва поредната баба! Както и ариеца от онзи ден с 14 присъди и прави за пореден път същото. Не чуствате ли, че нещо не е нормално? Чичо ми го пуснаха от затвора и заяви, че пак ще се върне. Топло, ядене, легло, завивки. "Ама хората имали чуство за несправеливост". А не чуствате ли, че престъпниците имат чуство за безнаказаност?
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коя жена ще стой с убиец осъден на 20 години или до живот,че и ще ходи кекс да прави с него, при все че има толкова много свободни мъже?!
Тия искат да си викат*** срещу заплащане.
43
1
 
6
 
! Отговори
OFF News преди 2 месеца
Защо не искат камери ли ? Ами ще ви кажа, Зада могат да си поръчват ,,чочарки''.За туй става въпрос,не за друго.Всички знаят за какво мсе говори,но никой не казва истината.И кой мислите ще си поръчва жени от вънка,ами хората с парите,мутрите от ,,прехода''.Болшинството са гладни мишки,нямат пари дори и за цигари,камо ли за други екстри.Някой от ,,вътре'' плаща здраво за да се измени закона.Нищо по различно от Мексико.
42
0
 
18
 
! Отговори
Една добра идея преди 2 месеца
Смъртно наказание за ВСИЧКИ рецидивисти,независимо от вида престъпления.Американска е идеята,впрочем.Бая място ще се освободи по затворите...
41
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нещо не схващам .. в затвор ли са или са някъде на курорт
40
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Престъпилият обществените закони,осъден, изолиран от обществото, съди обществото
защото му липсват удоволствията от свобободния живот. Нещо не разбирам. Така думата затвор се обезмисля.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
що бе мили ни престъпници, с пазача и момата ше си правите тройка!
38
6
 
6
 
! Отговори
един от затвора преди 2 месеца
Неприятно е съгласете се тука като правя кекс и надзирателя седи с гръб към мен но това е подтискащо не за мен а за момичето
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То ще стане и в затвора да се влиза само с връзки
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И ако убият някой на тези интимни срещи или го пребият, кой ще носи отговорността, затвора или ВАС?
35
4
 
26
 
! Отговори
пецата преди 2 месеца
В либералния ес е така, ония Брейвик утрепа 90човека и преди няколко дена осъди затвора да му разрешават да прави барбекю 2 пъти в месеца с винце и телешко или свинско, в килията има комп с интернет, тв с кабелна живее по добре от 30% от българите на свобода , гнилия комунизъм ги решаваше нещата по справедливо, отнемаш живот, отнемат твоя
34
2
 
28
 
! Отговори
бай ганю преди 2 месеца
от кога лишените от свобода и права имат правото да съдят ?
ква е тази аномалия?
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Секс колкото искаш в затвора. Само си изпусни сапунчето в банята!
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво поколение ще създаде? От любезни и добронамерени хора?И ще ги възпита чудесно?Да не крадат, да не убиват и да уважават правата на другите?Как?