Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Ще провери дали вместо по 11 лв. на глас не се получили по 13, 23
Обновена: 22 май 2019 11:18 | 22 май 2019 11:18, Камелия Цветанова
69
Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии
Снимка: Dnes.bg, архив

Прокуратурата ще проверява дали партиите не са получи повече пари като субсидии от държавата от предвиденото по закон.

Причината за това е изнесена информация в предаването „Шоуто на Слави“, според която има допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Още по темата

Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.


Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева

Твърди се, че в резултат на тези нарушения, "цената" на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия в резултат на твърдяното незаконосъобразно нейно определяне и така за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в действителност.

Съобразно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.


Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса

Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура проверка, която трябва да установи дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон. За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисов излъга, че щял да махне субсидиите. На тоя банкянски ци.ганин трябва не детектор на лъжата да му сложат, а детектор на истината - ако случайно някога каже някоя истина, да не изпуснем момента да го забележим.
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един лъжец от Банкя каза "субсидиите не 1 лв. ще ги направя, нула лева ще ги направя". После лъжливото банкянско коп.еле се сниши и се направи че нищо не е казвал.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
3 млн. души поиската да няма субсидии и нашите юнаци в политиката се направиха на ударени. А докато има субсидии няма да има свестни политици, щото да влезеш в политиката означава да забогатееш (и не само от субсидии). Докато политическата кариера може да се осребри, политици ще стават само хората с най-здрави лакти, арогантните, алчните и безочливите. Честен човек до властта няма да стигне. Махнем ли облагите, има шанс в политиката да влезе човек, който милее за страната, а не за парите.
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Субсидии изобщо не трябва да има. Обясняват ни, че като им напълним гушите, те нямало да се финансират незаконно, ама това съвсем не е вярно. В Швейцария изобщо няма субсидии, а в Германия са 50 цента на глас и я няма българската корупция, плащането на гласове с кебапчета в махалите или купуване на гласове, няма ги българските апартаментаджийски и паспортаджийски партии. Кучето скача според тоягата, закона трябва да играе и корумпираните политици да влязат в затвора, а не субсидии да им даваме.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичките им спестявания трябва да бъдат взети, да върнат всички пари и да се въведе горен праг на субсидии и бюджетно финансиране на партиите с точно отчитане на разходите. Сега могат да купуват гласове, да плащат на протестиращи, на всекидневни лобисти да обикалят телевизиите.
39
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Това не е държава,това е катуна на ГЕРБ


Затвора няма да помогне, защото няма да върнат парите на хората!
38
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Кво има да рови,взели са ги!

При това много пъти назад и когато има избори
37
0
 
10
 
! Отговори
Мноо си тъп Сашеееее преди 10 месеца
Какво има да проверява??? Проста бакалска сметка - имаш 1 000 000 гласа, полагат се 11 000 000 лв. Ако са взели повече носят имуществена /връщат парите с лихвите по държавни вземания/ отговорност и наказателна /полагаща се за кражба и създаване на документ с невярно съдържание/ отговорност. Има си Наказателен кодекс.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Но нито тези които се пишат патриотари родолюбци нито който и да било се сетиха да върнат надвзетото

Всеки ден гледам из фейса дарителски кампании - болни деца, домове за сираци, читалища (останали без книги)... Дори не споменавам разните бездомни животни. В същото време тия са хванали властта, точат милиарди и се правят на разсеяни. Но най-противни са ми патрЕотите, тия лицемери са наистина уникални.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Я вижте бе най после да се самосезира нашия. И аз съм правил сметка на това което са надвзели сметката е 200 % вярна. Но нито тези които се пишат патриотари родолюбци нито който и да било се сетиха да върнат надвзетото. Какви са такива родолюбци и народо любители неам идея но парите не миришат май. С вашите пари си правят пиар акции плащат на телевизии и радиа да ги излъчват с вашите пари си купуват апартаменти с асИнСИОрчета. Пак ли ще гласувате за да им дадете 13.23 лв.
34
0
 
9
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Значи в момента главния ни измамник пардон прокурор Цацаров, НЕ ПРАВИ НИЩО ДОКАТО НЕ МУ СЕ ПРИВЕДЪТ ИЛИ ЕДНИ ПАРИ ИЛИ ИМОТИ ПО НЕГОВИ ИЛИ НА РОДНИНИ СМЕТКИ И СОБСТВЕНОСТ! ТА КАК ПИТАМ АЗ ТАКОВА МЕКЕРЕ ЩЕ ДОКАЗВА КРАЖБИТЕ ЛЪЖИТЕ И ИЗМАМИТЕ ДЕТО СА ТУКА ПО ТИЯ ЗЕМИ И СА ЕЖЕДНЕВИЕ!? НЯМА НАЧИН ТОЙ САМИЯ Е ЕДНА ЛЪЖА И ИЗМАМА!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Днеса, няма ли да драснете някой ред за пропадналото от дъжда кръгово кръстовище дето Баце го откри във Варна преди месец? За 120 милиона при първия дъжд получаваш пълноводна река с пропадащи участъци.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
очевидно на нито един политик не му е чиста работата

Няма политик по света, на който да му е съвсем чиста работата. Такъв няма. Но нашите са и нагли, крадливи и некомптенетни, при това от 70 години насам. Тази комбинация е наистина ужасна.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това, че Прокуратурата рови е отлична новина. Въпросът е има ли смелост тази наша доблестна пр-ра да надникне, само да надникне в паничката на ГЕРБавите?
30
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По добре на депутатите да плаща държавата отколкото мафията
29
0
 
9
 
! Отговори
Чане преди 10 месеца
Надвзели са.
28
3
 
18
 
! Отговори
Нали Боко обеща преди 10 месеца
когато беше при Славуца, че ще предложи да се премахнат партийните субсидии. Мина половин година, нито дума не е споменавал за това! Явно паметта му трае само няколко часа!? Боко е най долният селски тарикат - прост и нагъл, затова и България се превърна в ***!
27
0
 
14
 
! Отговори
:) преди 10 месеца
Сега ще кажат, че субсидията е 11 без ДДС и всичко ще приключи.
26
0
 
3
 
! Отговори
хъша преди 10 месеца
До До 21
ти май вземаш същите хапчета които взема лидера на тази извратена формация от
сбъркани индивиди
от опита ти да изредиш положителното в този болен и разстроен индивид кое качество ще помогне и как за твоето благоденствие или нашето общо
25
1
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 10 месеца
глупости ще провери на куково лято
дори и да провери да не би някой да очаква оповестяване на уличаващи резултати за една или две специални партии