Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Ще провери дали вместо по 11 лв. на глас не се получили по 13, 23
Обновена: 22 май 2019 11:18 | 22 май 2019 11:18, Камелия Цветанова
69
Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии
Снимка: Dnes.bg, архив

Прокуратурата ще проверява дали партиите не са получи повече пари като субсидии от държавата от предвиденото по закон.

Причината за това е изнесена информация в предаването „Шоуто на Слави“, според която има допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Още по темата

Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.


Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева

Твърди се, че в резултат на тези нарушения, "цената" на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия в резултат на твърдяното незаконосъобразно нейно определяне и така за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в действителност.

Съобразно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.


Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса

Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура проверка, която трябва да установи дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон. За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Субсидии изобщо не трябва да има. Обясняват ни, че като им напълним гушите, те нямало да се финансират незаконно, ама това съвсем не е вярно. В Швейцария изобщо няма субсидии, а в Германия са 50 цента на глас и я няма българската корупция, плащането на гласове с кебапчета в махалите или купуване на гласове, няма ги българските апартаментаджийски и паспортаджийски партии. Кучето скача според тоягата, закона трябва да играе и корумпираните политици да влязат в затвора, а не субсидии да им даваме.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките им спестявания трябва да бъдат взети, да върнат всички пари и да се въведе горен праг на субсидии и бюджетно финансиране на партиите с точно отчитане на разходите. Сега могат да купуват гласове, да плащат на протестиращи, на всекидневни лобисти да обикалят телевизиите.
39
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Това не е държава,това е катуна на ГЕРБ Затвора няма да помогне, защото няма да върнат парите на хората!
38
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Кво има да рови,взели са ги!При това много пъти назад и когато има избори
37
0
 
10
 
! Отговори
Мноо си тъп Сашеееее преди 4 години
Какво има да проверява??? Проста бакалска сметка - имаш 1 000 000 гласа, полагат се 11 000 000 лв. Ако са взели повече носят имуществена /връщат парите с лихвите по държавни вземания/ отговорност и наказателна /полагаща се за кражба и създаване на документ с невярно съдържание/ отговорност. Има си Наказателен кодекс.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но нито тези които се пишат патриотари родолюбци нито който и да било се сетиха да върнат надвзетотоВсеки ден гледам из фейса дарителски кампании - болни деца, домове за сираци, читалища (останали без книги)... Дори не споменавам разните бездомни животни. В същото време тия са хванали властта, точат милиарди и се правят на разсеяни. Но най-противни са ми патрЕотите, тия лицемери са наистина уникални.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я вижте бе най после да се самосезира нашия. И аз съм правил сметка на това което са надвзели сметката е 200 % вярна. Но нито тези които се пишат патриотари родолюбци нито който и да било се сетиха да върнат надвзетото. Какви са такива родолюбци и народо любители неам идея но парите не миришат май. С вашите пари си правят пиар акции плащат на телевизии и радиа да ги излъчват с вашите пари си купуват апартаменти с асИнСИОрчета. Пак ли ще гласувате за да им дадете 13.23 лв.
34
0
 
9
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи в момента главния ни измамник пардон прокурор Цацаров, НЕ ПРАВИ НИЩО ДОКАТО НЕ МУ СЕ ПРИВЕДЪТ ИЛИ ЕДНИ ПАРИ ИЛИ ИМОТИ ПО НЕГОВИ ИЛИ НА РОДНИНИ СМЕТКИ И СОБСТВЕНОСТ! ТА КАК ПИТАМ АЗ ТАКОВА *** ЩЕ ДОКАЗВА КРАЖБИТЕ ЛЪЖИТЕ И ИЗМАМИТЕ ДЕТО СА ТУКА ПО ТИЯ ЗЕМИ И СА ЕЖЕДНЕВИЕ!? НЯМА НАЧИН ТОЙ САМИЯ Е ЕДНА ЛЪЖА И ИЗМАМА!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днеса, няма ли да драснете някой ред за пропадналото от дъжда кръгово кръстовище дето Баце го откри във Варна преди месец? За 120 милиона при първия дъжд получаваш пълноводна река с пропадащи участъци.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
очевидно на нито един политик не му е чиста работатаНяма политик по света, на който да му е съвсем чиста работата. Такъв няма. Но нашите са и нагли, крадливи и некомптенетни, при това от 70 години насам. Тази комбинация е наистина ужасна.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че Прокуратурата рови е отлична новина. Въпросът е има ли смелост тази наша доблестна пр-ра да надникне, само да надникне в паничката на ГЕРБавите?
30
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре на депутатите да плаща държавата отколкото мафията
29
0
 
9
 
! Отговори
Чане преди 4 години
Надвзели са.
28
3
 
18
 
! Отговори
Нали Боко обеща преди 4 години
когато беше при Славуца, че ще предложи да се премахнат партийните субсидии. Мина половин година, нито дума не е споменавал за това! Явно паметта му трае само няколко часа!? Боко е най долният селски тарикат - *** и нагъл, затова и България се превърна в ***!
27
0
 
14
 
! Отговори
:) преди 4 години
Сега ще кажат, че субсидията е 11 без ДДС и всичко ще приключи.
26
0
 
3
 
! Отговори
хъша преди 4 години
До До 21ти май вземаш същите хапчета които взема лидера на тази извратена формация отсбъркани индивидиот опита ти да изредиш положителното в този болен и разстроен индивид кое качество ще помогне и как за твоето благоденствие или нашето общо
25
1
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
глупости ще провери на куково лятодори и да провери да не би някой да очаква оповестяване на уличаващи резултати за една или две специални партии
24
2
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Глусувай за тези , на които никъде по магистрали и телевизии не можеш да видиш билбордове и реклами!!! АТАКА с 14 поне дават стипендии на отлични студенти и ученици, направиха си първото в страната напълно автоматизирано студио в телевизия АЛФА, водач на листата е човек владеещ 4 западни езика плюс руски, доктор специалист по Византийска история. Човек , който ще се бори за падане на санкциите срещу Русия, за уравняване на пенсии и заплати като на запад щом ни водят Европейци и ние имаме прав
23
1
 
7
 
! Отговори
?! преди 4 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
22
0
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 4 години
Ако бях САЩ гражданин щях да гласувам за "Бърни".В САЩ хората също са объркани, особено след финансовата криза предизвикала милиони да загубят домовете си, пенсионните си вноски и безработицата.В САЩ от 50 г. заплатите на средните американци не са вдигнати, някои дори намаляха.А иначе има независими кандидати в евролистите и нови партии.