Компютърът на Кристиян още не е отключен, твърди адвокатът му

Възможно е информацията да е записана по-късно, смята той
24 юли 2019 11:10,
309
Компютърът на Кристиян още не е отключен, твърди адвокатът му
Снимка: Facebook

"От прокуратурата могат да твърдят каквото си искат. Това са волни изявления. Ако са извлекли някакви данни, това е било незаконно. Необходимо е присъствие на собственика на компютъра и адвокати. Ако нещо е изтеглено, то е възможно и да бъде внесено. Възможно е тези данни да са записани на компютъра, след като той е бил иззет". Това заяви пред Нова телевизия един от адвокатите на обвиния за хакерската атака срещу сървъри на НАП Кристиян Бойков.

Още по темата
Вчера, няколко часа след като зам.-главният прокурор и кандидат за нов главен Иван Гешев обяви, че компанията-работодател на Кристиян се занимава с "киберрекет", вечерта стана ясно, че след проведена акция в офисите на фирмата е задържан и търговският й директор - Георги Янков.

Все още не е ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение.

Според адвокат Георги Стефанов цялата операция на властите има за цел да удари по имиджа на фирмата заради нейни конкуренти.

"Нито Кристиян, нито търговското дружество, нито адвокатите се занимават с политика. Въпросът е чисто процесуален. Никой няма отношение към стреличките, които си прехвърлят политиците", изтъкна Стефанов.

Относно информацията, че делото е поето от Специализираната прокуратура, адвокатът обясни, че според него това е опит да се повдигне обвинение за организирана престъпна група за "незнайно какво".

На въпрос защо собственикът на фирмата Иван Тодоров е в чужбина, Стефанов коментира, че това е отдавна планирано посещение.

"Собственикът на фирмата Иван Тодоров е в Канада. Той е на годишен форум на верига ресторанти. Предполагам ще се върне до края на седмицата. Това е било планирано пътуване. Човекът си пуска снимки в социалните мрежи, не се укрива", изтъкна адвокат Георги Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та кога да очакваме разследващи в НАП , които да установят кой е подарил на хакера данните на 5 милиона българи ?Не може да се мери с двоен аршин в случая , защото виновни има и от двете страни.
172
1
 
21
 
! Отговори
Пострадал от НАП преди 4 години
Прегледах zip файла и си намерих данните в десетина файла. Най-възмутителното беше че тъй-като съм регистрираан за онлайн игра в тото.бг и 7777.бг ми има данните два пъти в един и съща папка GAMEON. В милиционерската държава *** се събира всякаква информация пък може да дойде и момент да потрябва. Очаквам при следващата порция данни от НАП да се появя няколко пъти в папката XXXON с данни за посетените порно сайтове. Не дай си боже да се кандидатирам за политик ще ми ***.
171
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешеветурата в момента се ослушва като пра се в тръстика.Представям си какви карикатури ще им спретнат!Смях!:)))Ама точно ду *** в коприва:)))))))
170
0
 
7
 
! Отговори
Баба Генка преди 4 години
Дайте таз машина у наше село,бай Стамат местния ключар ки го отключи за едно сабале,малко е скръчав де,се пари тера.
169
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо Горанов не подава оставка?Нали Баце викаше,че ово е стандарт у ГЕРБ?!
168
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 178 В случая си прав, защото това *** го набеждават за хакер понеже нямаме защити като на Пентагона. Истинският хакер е тоя който проби системата на Пентагона, а тоя нашия е един ***!
167
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 167Напълно си прав за това че не са предприети мерки, преди хакването.Истината е че държавните ИТ специалисти не са добри дори на средно ниво.Но кой може да ги вини, при заплата 900лв, то един чистач в Германия взима 1500 евро.Частните ИТ също не са на ниво в БГ, по опитните специалисти взимат горе-долу хубави пари, но и тук вирее още за нашия човек повече пари.За Бойков, не знам защо някой го изкарват супер хакер, то да хакнеш НАП не знам дали е постижение.
166
1
 
18
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Хахахаха-защо собственикът е в чужбина!?Ще умра от смех!А защо шефката на НАП е в отпуск и не го прекрати!?мирише ми на "Делото Иванчева"!!
165
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 174 Напротив , това че не са ги защитили е решаващо в случая . Самия Горанов призна , че нито един тест за сигурност не е правен, знаеш ли в САЩ колко теста правят на системите си. И да случват се пробиви , но пробив на незащитена система , не е пробив . Това е подарък !!!
164
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомням си преди време в софийския НАП при един ъпдейт на системите, на някои масиви беше сменен формата на датата вместо ДД/ММ/ГГГГ на ММ/ДД/ГГГГ резултата беше адски смешен :) особенно при подадените декларации, на сумати хора им се получиха някакви нови задължения, а в същото време плащаният по декларациите стояха "необяснени" та от НАП разбраха чак, когато самоусигоряващи се посетили личния си лекар, разбрали че нямат ЗВ :) и това нещо стоя омазано повече от година
163
2
 
8
 
! Отговори
Стоян Спилбъров преди 4 години
Пробвайте с 1234,туко виж се отключи.
162
7
 
6
 
! Отговори
Пари преди 4 години
Пари придобити по престъпен начин и чрез престъпни средства-класика в жанра В Турция адвокатите ги разпитват с клечки под ноктите, близо до варел пълен с вряла вода намиращ се в cBинарник някъде в Анадола.В ОАЕ Саудитска Арабия Оман,Бахрейн,Катар там изобщо не разпитват,защото те сами си изтичат в канала.У нас ще е цяло чудо ако един ден не се появи /на крачка сме от поява/ на подобен диктатор , който ще види сметката на всички либерал демократични утрепани правозащитници'и ще освободи народа.
161
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 169 Стига с това "ако били си защитили данните".Един хакер защитата на Пентагона в Сащ разби, дето трябва да е най-защитена, ако трябва си говорим за защити. Всичко може да се пробие.
160
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво трябва да направи Горанов за да бъде свален от Борисов? Може би трябва да му се изcере в устата.
159
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това момченце въобще не е хакер в истинския смисъл на думата, а скрипт-киди което знае да работи с десетина инструмента за сканиране на мрежи и да прави SQL инжекции и крос-сайт скриптинг. Жалкото в цялата история е че такова *** е успяло да източи цялата база данни през някакво приложение което въобще не трябва да има достъп до цялата база данни.
158
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 159Ами какво ли остава за наши футболисти с 10 000 евро месечна заплата , да стъпят на дедовия на Лионел Меси който е с 770 000 евро СЕДМИЧНА заплата? На ден по 110 000 евро печели Меси! Всеки божи ден... независимо дали си почива, дали е на тренировка за 2-3 часа, дали е на официален мач.))))
157
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди време пак взеха едни компютри бая биткойни откраднаха милиционерите.Аз никога не бих им отключил компютъра ако бях на негово място.Да се оправят!Нали затова им се плаща?!
156
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да си говорим , пробив в НАП можеше и да няма , ако си бяха свършили работата , да защитят данните.Не е нормално да разчиташ само на това , че ако някой ги изтегли , това е противозаконно. Те са истинския виновник, наравно с този, които се е възползвал от тяхното безхаберно съдействие.
155
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От много напъване да не вземат да изгорят дисковете.
154
2
 
17
 
! Отговори
Банкер преди 4 години
Ако е добре криптирано, примерно с 512 битов ключ, няма да го отключат скоро.