Компютърът на Кристиян още не е отключен, твърди адвокатът му

Възможно е информацията да е записана по-късно, смята той
24 юли 2019 11:10,
309
Компютърът на Кристиян още не е отключен, твърди адвокатът му
Снимка: Facebook

"От прокуратурата могат да твърдят каквото си искат. Това са волни изявления. Ако са извлекли някакви данни, това е било незаконно. Необходимо е присъствие на собственика на компютъра и адвокати. Ако нещо е изтеглено, то е възможно и да бъде внесено. Възможно е тези данни да са записани на компютъра, след като той е бил иззет". Това заяви пред Нова телевизия един от адвокатите на обвиния за хакерската атака срещу сървъри на НАП Кристиян Бойков.

Още по темата
Вчера, няколко часа след като зам.-главният прокурор и кандидат за нов главен Иван Гешев обяви, че компанията-работодател на Кристиян се занимава с "киберрекет", вечерта стана ясно, че след проведена акция в офисите на фирмата е задържан и търговският й директор - Георги Янков.

Все още не е ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение.

Според адвокат Георги Стефанов цялата операция на властите има за цел да удари по имиджа на фирмата заради нейни конкуренти.

"Нито Кристиян, нито търговското дружество, нито адвокатите се занимават с политика. Въпросът е чисто процесуален. Никой няма отношение към стреличките, които си прехвърлят политиците", изтъкна Стефанов.

Относно информацията, че делото е поето от Специализираната прокуратура, адвокатът обясни, че според него това е опит да се повдигне обвинение за организирана престъпна група за "незнайно какво".

На въпрос защо собственикът на фирмата Иван Тодоров е в чужбина, Стефанов коментира, че това е отдавна планирано посещение.

"Собственикът на фирмата Иван Тодоров е в Канада. Той е на годишен форум на верига ресторанти. Предполагам ще се върне до края на седмицата. Това е било планирано пътуване. Човекът си пуска снимки в социалните мрежи, не се укрива", изтъкна адвокат Георги Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам с нетърпение , да го вкарат това разследване в съда и ако съдиите са безпристрастни , ще умра да се смея , как обвинението ще се пържи на бавен огън . Разбира се , ако въобще стигне до съд . И финала е ясен пак ще има честитка от Стразбург.
212
17
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Този служител Кристиян така нареченият хакер е само изпълнител на поръчката , поръчителят е шефът му ! Кристиян изпълнява поръчката за да не изхвърчи от работа !И най-хубявото е , че се мислят за недосегаеми и неоткриваеми , така рискуват и правят тези престъпления ,а в специалните служби има много по-големи тарикати от тях и ги идентифицират ! Дано да има справедливо наказание както към Кристиян ,така и към поръчителя !
211
3
 
11
 
! Отговори
Човек преди 4 години
АБСОЛЮТНО всички искаме държавата ни да се оправи. Но за тази цел трябва да разберем следното: Управляващите няма да защитят интерестите ни и да оправят държавата. За тях е по - изгодно и лесно да не го правят. Затова НИЕ трябва да ги накараме. Иначе не става-трябва да чакаме някой мислещ за страната да дойде и да не се корумпира. От човек на човек, това послание трябва да се разпространи: Ние имаме силата да променим нещата и НИЕ ще оправим държавата. БЕЗ народ няма държава, народът е държавата
210
17
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Този адвокат да си скъса дипломата ! Данните можели да бъдат внесени в компютъра след това ?! Ами нали има дата и час кога са внесени данните , дадата не може да се манипулира !
209
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва, да глобят България с едни 15-20 000 000 000, че да се усетим и да влезем в крачка. Нас само това ни управя. Другото са лъжи и измами.
208
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А НАП, защо ми има данните ... хмммм!Не си спомням, да съм им разрешавал... АЙДЕ СЕГА GDPR по 5000 лева глоба на заасегант .... Хич не ми пука, запоследствията върху бюджета! Сами сме си виновни!
207
4
 
12
 
! Отговори
мушмул преди 4 години
Имате пари на влог. Банката няма охрана, много ясно е обрана. Вашите пари ги няма. Трябва ли банката да ви възтанови парите? Вашите данни са поверени на държавата? Кой е виновен за случката? Данните са поверени на държавата, тя боколандия защо не защитава гражданите си?
206
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 215И ако го задържат за 3-4 седмици, че д аминат синините, България, може да забрави за всякакви европрограми, а секнат ли тея ... ще има кланета. Онези отгоре ще се ИЗБИВАТ.
205
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хах , учили сме прокуратурата как да си върши работата . И как я върши всъщност , с медийни публикация , частично декриптирахме - ама не сме го декриптирали. Ами да спре да прави изказвания и да ни занимават в медиите, колко са велики, а да се фокусират върху това, да съберат доказателства ,за да може съда да осъди виновните. А данните ни ги откраднаха , защото небрежността на служителите в НАП е чудовищна и направо все едно са ги подарили на извършилия пробива.
204
7
 
6
 
! Отговори
VVV преди 4 години
До 211 - Дали хард дискът е криптиран или некриптиран, няма значение. Има ли основателно съмнение, че съдържа нещо, което е от интерес за разследващите, те имат право да го изземат. А декриптирането на компютъра, или разбиването на парола, или разбиването на каквато и да е защита, а също и четенето на съдържанието, са процедури, за които НЯМА законово изискване за присъствие на обвиняем и на адвокат. Опитайте да се хванете за нещо в НПК, или където и да е, за да ме опровергаете. Good luck.
203
1
 
4
 
! Отговори
EK преди 4 години
Не знам за вас, след всичко което става аз се чувствам отговорен днес и сигурен за утре! Така както пише на логото на НАП.
202
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отключване би означавало с бой и заплахи да го накарат да си каже паролата за логване или ключа за криптиране на партишъните, в противен случай няма отключване...
201
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво точно прави прокуратурата в момента НЕГРАМОТНИКО? Опитва се да отключи компютрите на фирмата за да събере съответните доказателства.Една фирма ви окраде данните на цялата държава и вместо да искате да я затрият и виновните да лежат по затворите вие я защитавате. И учите прокуратурата как да си върши работата...
200
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе мани ги , по-просто племе от Герберасите ,няма никъде другаде . Сами ще я затрият тази държава.
199
3
 
2
 
! Отговори
Тиквун от Банкя преди 4 години
Дъ ми ядете м..... е.... Глупави избиратели!
198
4
 
8
 
! Отговори
NEGRAMOTEN преди 4 години
Е вие грамотните ми кажете , как се описва лаптоп с криптиран диск , защото аз знам , че се описват докаателства при изземването им . Какво доказателство е криптирания диск?Може би точно заради начина ви на мислене , не иска да си даде паролата , за да не го изработите. За убийства ще ми говорят , при убийства доказателствата са видим и се описват още при събирането им , докато криптиран диск не е никакво доказателство докато не се декриптира и тогава евентуално ако има доказателства се описват
197
7
 
9
 
! Отговори
До VVV преди 4 години
То цялото общество е неграмотно.Това е все едно да те задържат за убийство, но докато прокуратурата събира доказателства да трябва да присъстваш лично, защото иначе било незаконно.Да не повярва човек що за неандерталци коментират по тези форуми. Всички са експерти по всичко! Хакери, пароли, национална сигурност, самолети, ракетни установки итн...
196
11
 
5
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Нямали право да му ровят в компютъра, когато го отключели! Я пак! Е, те за какво тогава изобщо ще си играят да го отключват?!? Да, нямат право да ровят в компютъра ти без твое присъствие или присъствието на упълномощено от теб лице, например адвокат, САМО В СЛУЧАЙ, ЧЕ САМ СИ ПРЕДАЛ КОМПЮТЪРА ИЛИ ЛАПТОПА СИ И ПАРОЛИТЕ ЗА НЕГО, ЗА ДА ДОКАЖЕШ ЧЕ СИ НЕВИНЕН! Във всички останали случаи ИМАТ ПРАВО! Все едно да кажеш, че разследващите убийство НЯМАТ ПРАВО ДА СЪБИРАТ УЛИКИ БЕЗ ПРИСЪСТВИЕТО НА УБИЕЦА!
195
14
 
6
 
! Отговори
VVV преди 4 години
Тоя неграмотен адвокат откъде го изкараха? Като се извличали данни от компютъра, необходимо било да присъстват собственика на компютъра и адвокати, иначе било незаконно?! Майко мила! Я да покаже тоя клоун къде в правния мир има такова изискване. Ще ви подскажа - никъде!
194
7
 
3
 
! Отговори
А.К. преди 4 години
Те комунистите освен че отнеха земите на хората, затриха цели семейства, разсипаха хиляди човешки съдби и фалираха държавата три пъти. Ама вие си искате обратно Бай Тошо защото се живеело добре...Едно си баба знае едно си баба бае...