Всички служители на "Тад груп" са напуснали

Не било изключено да има още обвинени по случая
Обновена: 26 юли 2019 11:00 | 26 юли 2019 09:20, Камелия Цветанова
143
Всички служители на "Тад груп" са напуснали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възможно е да има още обвинени от служителите на "Тад груп". Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв.

Още по темата
След като името на фирмата беше свързано с хакерската атака срещу НАП и изтичането на данните на милиони българи, всички служители на "Тад груп" подадоха молби за напускане.

"Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители, ще се работи с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декрептиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ", обясни Гешев.

В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП. Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Гешев обяви, че са установени консултирани 500 хил. пароли и 500 хил. имейли.

"Това едва ли може да се впише в термина "законно" и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на кибберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет  са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм", добави заместник-главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: НАПлични данни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато фирмата осъди България (всички нас), сметката да бъде пратена ЛИЧНО на голия ***!
21
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да фалират е малко за мен.всички трябва да са в ареста.заради тяхната дейност и служители ,моето имущество и лични данни са в огромен риск.
20
12
 
53
 
! Отговори
жалко е преди 4 години
Ето така се унищожава бизнес у нас,а после като фирмата осъди България заради този....кой ще плаща обезщетението?както винаги целия народ а не виновниците лично.
19
4
 
62
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Ами ще напуснат разбира се! Нали същия тоя каза, че на практика фирмата вече не функционира. Кой ще стои в такава фирма, а и най-вероятно са им блокирали сметките, т.е. и заплати няма да получат. Нормално е да си търсят другаде хляба.
18
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ли така ми се струва,ама бухалката на Боко тоя път май се насади на пачи яйца.
17
2
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За фирмата не сме убедени, че са невинни, но за НАП сме СИГУРНИ, че са виновни!
16
33
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе странно, ама в коментарите всички сте много убедени, че всички в тази фирма са невинни, без да имате каквато и да е информация от първа ръка.
15
25
 
12
 
! Отговори
мак преди 4 години
Голямо шубе, а не лични причини. Надявам се, че ще докажат вината и ще ги осъдят. Само да не стане като с галеви и подобни.
14
16
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето пример как държавата унищожава частния бизнес и не удобните хора в него. СТИГА МАФИОТСКИ ТОТАЛИТАРИЗЪМ!
13
2
 
24
 
! Отговори
бай Х преди 4 години
До 8какво да сринат..бате ти да не живееш на луната
12
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама то останаха ли млади и кадърни хора да живеят в тази замърсена среда. Горката ни България....Този е назначен ,макар че той беше казал че 99.9% няма да се кандидатира заради калната кампания , а сега какво стана ,май го държат на каишка и го задължиха да продължи да служи на ш а й к а т а ! Няма състезание ,няма друг кандидат от страх да не би наистина да се настани на този най-важен пост в държавата някой неудобен !
11
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уау, ама как "да сринат държавата"??? Та нали финмин горанофффф ни убеждава, че данните не били "нищо важно", не били "критични" и т.н.!!!Обаче, като се оказа, че е имало търсене за трите прасенца и обслужващата ги адвокатура и хоп изведнъж е "застрашена националната сигурност" и тия са терористи!!!!!
10
3
 
18
 
! Отговори
Korean soup преди 4 години
декрЕптиране?!?
9
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи прокКРустотурата вече разгонва всичко и всеки - не и трябва никакъв съд!!!Тя коли,тя беси и сигурно Хитлер дава банкет в Рая,за вилнеещата в Територията ДЕМОНОкрация!!А наче всякакви демонски медии реват какъв терор е бил по време на комунизма(мантра,насадена от тях,в чутурите на подрастващите празноглави наркманчета,при това комунизъм в България не е имало)!
8
49
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шубето е голям страх. Въпроса е чия поръчка са изпълнявали ? Дали не е на Бивол или някой друг. Единствената цел е била да сринат държавата.
7
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако гешефтурата утре нахлуе в редакцията на пиГ, тИлиграф, мУнитУр или блиЗ, изземе всичката им техника и арестува нИдялко, ивЪ и още някой, като ги обвини в ТЕРОРИЗЪМ, дали останалата *** там няма да напусне?Ама......надали, ще влезе точно там !
6
8
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всички ни е ясно, че цялата тази история ще свърши след няколко години, когато за пореден път държавата ще бъде осъдена в Хага. Този филм сме го гледали вече.
5
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да напуснат като изпращат лошите да ги арестуват.
4
11
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По поръчка на КОЙ съсипаха още една фирма?
3
5
 
51
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Не ви ли прави впечатление как в последно време ни навират в очите непрекъснато гологлавия шашкънин? Явно той е новия избор на Тиквата за главен прокурор, пък и друг кандидат няма.