Всички служители на "Тад груп" са напуснали

Не било изключено да има още обвинени по случая
Обновена: 26 юли 2019 11:00 | 26 юли 2019 09:20, Камелия Цветанова
143
Всички служители на "Тад груп" са напуснали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възможно е да има още обвинени от служителите на "Тад груп". Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв.

Още по темата
След като името на фирмата беше свързано с хакерската атака срещу НАП и изтичането на данните на милиони българи, всички служители на "Тад груп" подадоха молби за напускане.

"Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители, ще се работи с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декрептиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ", обясни Гешев.

В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП. Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Гешев обяви, че са установени консултирани 500 хил. пароли и 500 хил. имейли.

"Това едва ли може да се впише в термина "законно" и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на кибберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет  са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм", добави заместник-главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: НАПлични данни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издателят Огнян Донев осъди прокуратурата за незаконно обвинениеот днес.....ето затова!
41
1
 
18
 
! Отговори
До Reptile преди 4 години
Аве ти дето се мислиш за рептил, си честно много npoст...Няма нужда да ти обяснявам защо, мисля сами си знаеш и синдрома "Данинг-Крюгер" важи с пълна сила за теб. Лек ден!
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ReptileСамо такива като теб лапачите ,само герберските *** вярват на назначените от Пеевски хора....Къде е прокуратурата бе лиглъо ? Защо само 6 % я виждате ? М а ф и я !
39
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съдът върна шофьорската книжка на Лютви Местан, прокуратурата му я отнела "незаконосъобразно"ето затова.....
38
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ReptileЗащо не вярваме на прокуратурата???*** ти сериозно ли питаш?Ами защото има 6 (ШЕСТ) % (ПРОЦЕНТА) доверие!!!! Ето затова.
37
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мирише ми на Страсбург и пак ние ще платим. Понеже е пълно с неадекватници в това правителство. Как може да сте толкова малoyмни и *** не мога да си го обясня. Баааси и oлигофрените
36
34
 
6
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
И защо да не вярваш на прокуратурата, а, ти колко пъти си лъган от прокурор?! Смешни, жалки мижиту. рки, които неистово искат тук за винаги да бъде БЛАТО. Вас правовата държава ви дразни - АНДРЕШКОВЦИ! И за това никой в ЕС няма да ви уважава, защото сте със 100% манга. лски манталитет!
35
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ReptileТи КАК разбра, че са "хаквали държавата"?Че са "терористи" и "рекетьори"?От медийните словоблудства на това жалко човече ли?Доооообре.
34
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин кандидат за Главен Прокурор,нима очаквате някой да остане във фирмата,при положение че вие публично без доказана вина обвинихте ръководното тяло и част от персонала на фирмата в Тероризъм! Хайде някой по запознат да каже как се нарича Това действие!
33
38
 
19
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Много е показателно, как 80% от народа е на страната на рекетьорите. Какво защитавате, бе, ман. гали прости и от кого?! Заставате на страната на едни хора, дето са аналог на телефонните измамници. Точат данни, за да знаят, кой има пари и да го изнудват с хакване на лична информация. И на ваз тези са ви много мили и измисляте всякакви небивалици за умишленото им загробване... Във всяка НОРМАЛНА държава хората са на страната на държавата, но тук е ДРУГО - ПАСМ. ИНА!
32
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не друго, резултата от цялата работа е че никой няма да посмее да хаква държавата по този начин защото си отива.
31
1
 
25
 
! Отговори
Hermann преди 4 години
Нещата си отиват на бой, пичове!
30
3
 
9
 
! Отговори
До Студио Х преди 4 години
Много филми гледаш!
29
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност престъплението е не, че са изтекли данните на над 5 милиона граждани, а на 5-*** точно определени граждани. С наднормено тегло.
28
9
 
10
 
! Отговори
Х преди 4 години
Ако някой искаше да ги топи щяха да им под хвърлят флашка в офиса. Няма по лесно от това
27
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев а НАП като най големият администратор на лични данни в България кога ще си понесе отговорността за своята некадърност и малоумие,или типично в мутренски стил е не да търсим причината за проблема а неговото следствие.Ако не са ТАД то утре ще бъдат(КАД,ФАД, МАД и т.н.) абвеатури!
26
4
 
18
 
! Отговори
До Слънчарски преди 4 години
Лесно, правиш обиск и тайно слагаш хардуерен keylogger или скрити камери в офиса им. Пускаш хлапето и то веднага припка обратно и се хвали че се върнало да работи още същият ден. Видиш ли, отговорен служител. Някакси взимаш паролите от същата вечер и отключваш каквото можеш от прибраните компютри. Намираш уличаващи неща и събираш и останалите от офиса
25
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев МАФИЯ!
24
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
както каза един юрист, практикуващ в Люксембург, обвинението за тероризъм със сигурност ще отпадне в бъдеще, защото не е адекватно. Но, в момента прокуратурата го използва за да събере и анализира материалите по делото. Оформено по тази начин им развързва ръцете за повече действия.очаквам да разбера и какви са намеренията на прокуратурата спрямо служителите на НАП, които са действали немърливо, и са допуснали цялата история.
23
10
 
51
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
Значи бързо действали тия от прокуратурата. Уж по сигнал случайно (от КОЙ?) им било казано, че тоя Бойков е хакера, а изведнъж за 3 дни ще съдят почти всички във фирмата за кибер-рекет без дори да са отключили компютрити да видят дали въобще има нещо такова? От къде разбраха толкова бързо, че фирмата се занимава с това? Или са имали зъб от доста време и сега са видели перфектен момент да ги натопят или блъфират.