1260 лева – заплата на касиерка. Справедлив ли е пазарът на труда?

Тежък труд, на крак... Колко е справедливо заплащането?
Обновена: 21 мар 2018 14:09 | 21 мар 2018 10:45,
416


Eдна проста обява, която предложи брутно стартово възнаграждение на касиери в голяма верига магазини в размер на 1260 лв., провокира редица въпроси. 

Различни професии и експерти започнаха да разсъждават дали е справедлив пазарът на труда и много или малко е подобно възнаграждение за служител на такова място.

"Това е средна работна заплата. Можем да твърдим, че е нормална при положение, че става въпрос за 8-часов работен ден с два почивни дни и не се налага да се осъвместяват пет длъжности едновременно", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Това, че на определени места има средни заплати съвсем не е достатъчно обаче, за да твърдим, че ситуацията в България е задоволителна, посочи още тя.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Славчо Маринов обясни, че въпреки, че това не е квалифицирана работа, трябва да се обърне внимание на факта, че става въпрос за работа на крак, което означава и физическо натоварване.

"Необходимо е да имаш и емоционалната интелигентност да се справиш с клиента, да го насочиш накъдето трябва. Умение, което не всеки притежава", категоричен бе той.

Финансовият експерт Кольо Парамов пък уточни, че в случая става въпрос за длъжност, в която има взаимозаменяемост на работното място.

"Касиерът, който трябва да получава 1260 лв. работна заплата работи под доста динамично темпо в продължение на 8 часа", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ТИР! Няма ставане!
356
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не се мори!
355
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маама се зверски за здраве и берекет. Особено кога се разнежа зверски с колегата. Притегла го към мене в камерата да правим зеленчуци, ако ще и плодове го правим кобилкин младши.
354
1
 
1
 
! Отговори
oT Germanija преди 6 години
До ГеоргиTuk ne sa nisko plateni!!!!Snae se, che dezata sa nai-vajnoto nesto!!
353
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 294Против съм касиер да седи прав. От гледна точка на това, че трябва да бъде спокоен, когато работи с хора и пари. Когато са прави са под напрежение, чувстват се неудобно. Не им е хубаво! Против съм това да има 30 минути за почивка и да ползват, реално 15 минути.,за целия ден. Тези 1260 лева си ги изработват в пъти. Реално те са ощетени не са стимулирани с нищо!
352
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я съм касиерка във видна столична верига. Малко съм селинджяр, но фащам окото на шефа. Най- обичам като го фанаа в големите камери. Излиза оттам умрял от студ задоволен с румени бузи. И след туй дори и на челна стойка да застана не ми чупи стойки. Мааам се за здраве между регали в складове. Като дойди киселото млеко от данон е полов деня. С шифора на млекото яко се перка. Викат ми кака Каша! Защото все съм забърквала каши.А на авера му наричат Джон супата. Все ги праща да духат супата.
351
6
 
10
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Това само в София може да стане.. Ето това е добра заплата за ниско квалифицирана работна ръка.. Това е заплата, която в БГ ще ти позволи да живееш нормално. Но това е само в София. Дори тук във Варна ужким втория по големина град средната заплата е 800лв.. Ако взимаш над 1000лв тряя си удариш *** в тавана. И все пак където и да си по света ако си образован и мотивиран ще взимаш 5 цифри в един момент. Тук като вземат да реват даскалите и се смея... Учителите в цял свят са ниско платени.
350
3
 
7
 
! Отговори
! преди 6 години
Това е пазар, той не се разглежда дали е справедлив или не, при пазара има търсене и предлагане. Ако не те устройва, си търсиш по-добро заплащане.
349
3
 
13
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Да ходим всички в софия да стане 5 млн. София не е българия.
348
2
 
18
 
! Отговори
CSKA преди 6 години
И онези тиквеници в парламента не си заслужават заплатите ама ги взимат
347
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най скъпо платения е джобния тенис
346
11
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
И после кажете, че бат Бойко не вдигна заплатите и пенсиите.
345
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига вече с тая София!!!Нека погледнем и заплатите в провинцията....защото тук м стигат 700 лева
344
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Касиерка в Easypay взима 2500, ако се справя добре.
343
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е частен сектор, какво сравнявате с доктори и учители? И защо да не взима 1300лв., че и повече, търговията днес си е сериозен бизнес. В областта има касиери, които изпълняват доста други дейности, свързани с това един продукт да стигне до ръцете на крайния клиент.
342
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само във Силистра 550 лв заплата това е държавали ее
341
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тези са им много...да са учили! Аз съм учител с 800 лв.брутна....28 деца ми надуват 8 часа главата и не се оплаквам......А това справедливо ли е?
340
2
 
24
 
! Отговори
Rock 85 преди 6 години
Заглавието е дискриминиращо. Аз съм мъж и също съм работил като касиер-продавач. Причината е, че не можах в продължение на месеци да намеря работа по специалността си. И не смятам за нормално работните места да се делят само на мъжки и само на женски!
339
6
 
16
 
! Отговори
jj преди 6 години
без грам желание да обиждам касиерите, коментара ми е насочен към цялата система - след като "работи под доста динамично темпо в продължение на 8 часа", под какво ли темпо работи спешният медик или един истински полицай (не от онези дебелите) или пък не-толкова "динамичния" пожарникар и дали някой ден ще се оценява труда какво трябва в тази убитата държава.
338
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже видях, че става въпрос за учителските заплати, истина е, че никъде не са от най-високите. Но е истина също така, че в западноевропейските страни са 10-15-20 процента над средните за съответните страни. Това още повече важи за някои американски щати. Напр. в Южна Калифорния средната учителска заплата е 75-80 хил долара на годишна основа, като надминава 100 хил. за учители със стаж. В същото време полицейските офицери вземат около 70.