Лекуват над 500 жени и деца след атаката в Сирия. Русия: Фалшива новина!

Загиналите могат да надхвърлят 100, Дамаск отрича да е имало нападение
Обновена: 8 апр 2018 16:38 | 8 апр 2018 15:19, Веселина Йорданова
238
Лекуват над 500 жени и деца след атаката в Сирия. Русия: Фалшива новина!
Снимка: БТА

Загиналите при предполагаемата химическа атака в контролирания от бунтовниците град Дума край Дамаск може да надхвърлят 100 цивилни, според опозиционната Национална коалиция, цитирана от ДПА.

Съдбата на стотици семейства в укритията (в Дума) остава неизвестна поради прекъсване на комуникациите и електричеството, а спасителните екипи срещат затруднения да стигнат дотам", се казва в съобщение на коалицията, поместено в интернет.

Още по темата
Според спасителните организации жертвите на предполагаемото нападение вчера са над 70. Дамаск и неговият съюзник Русия отрекоха да е имало такова нападение.

По данни на Сирийско-американското медицинско дружество над 500, главно жени и деца, са отведени за лечение със симптоми на излагане на химическо вещество. Пациентите са със симптоми на дихателна недостатъчност, централна цианоза, прекомерно слюнкоотделяне и изгаряния на роговицата на очите. Говорител на Съюза на здравните служби и спасителните организации изтъкна, че има съобщения за миризма на хлор, но спасителните екипи са на мнение, че е използван и зарин.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил върху град Дума варел, пълен с експлозиви и химикали, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ. "Белите каски" публикуваха в "Туитър" снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Според Русия съобщенията за варел с хлор, хвърлен от сирийските войски над град Дума, са поредна фалшива новина. Генерал-майор Юрий Евтушенко, високопоставен руски командващ в Сирия обвини за тези твърдения неправителствените независими организации, включително "Белите каски". Той отправи обвинения срещу Запада, който използва "твърдения за химически атаки", за да попречи на сегашната кампания на сирийската армия за евакуиране на бунтовниците от Дума.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията. "Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва незабавно да отговори.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, в края на краищата носи отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.

Руското министерство на външните работи определи като неоснователни информациите за химически нападения в Сирия, които имат за цел да оправдаят възможни удари отвън, заяви руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС. Военна намеса въз основа на изфабрикувани предлози в Сирия, където има руски военни, може да доведе до най-тежки последици, се казва в съобщението.

Председателят на комисията по външни работи в руския Съвет на федерацията Константин Косачов изтъкна от своя страна, че зад поредната "фалшива новина" прозира очевидната цел да се спре извеждането на бойците от "Джаиш ал ислам" от град Дума и да се попречи на настъпването на сирийските правителствени войски.

Той сравни този случай с инцидента с отравянето на Сергей Скрипал, около който британците "с патос събираха съюзници". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
21
 
6
 
! Отговори
((!! преди 6 години
Путински цинизъм.
182
1
 
21
 
! Отговори
adam преди 6 години
Тия се оляха да лажат и говорят глупости:) та те са виновните за тази война!
181
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наи много се лъже по време на избори и по време на воина !!!
180
2
 
32
 
! Отговори
Перото преди 6 години
Само руснаците ги спасяват в момента. Ако няма руски военни в региона смятай че досега са ги отнесли Къде с ракети къде със самолети
179
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли да им дойде края на тези мръсни масонски сатанисти ???Човечеството страда от тях, те са като рак на Земята !!
178
5
 
31
 
! Отговори
Каприкорн едно преди 6 години
До аполо 11Ако вярваш на западните новини които са чиста пропаганда и нищо реално, останалото е без коментар. А дали съм тъпо парче или не, ти не си квалифициран да правиш такива заключения тъй като не ме познаваш. Ако искаш да абсорбираш всичко което ти се поднася като чиста монета си е пак твой проблем. Властите имат нужда от немислещи екземпляри като теб те се водят по лесно към кланницата.
177
20
 
8
 
! Отговори
аполо 11 преди 6 години
До Каприкорн едноЩом един фантастичен екшън е оказал такова голямо въздействие върху нежната ти психика ,явно си доста тъпо парче.А ако вярваш че САЩ не са кацали на луната ...Просто си безнадежден.
176
10
 
34
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Някога бях американофил. След 11.09.2001 г. когато властваше един американски президент с ниско чело и не вярвам и една дума на Америка. Само лъжи и то ***. Официалната им пропаганда е заприличала на филмите им, които тази година спечелиха Оскарите. Гротески в реалността и изкуството!
175
4
 
40
 
! Отговори
Хванах Пинокио преди 6 години
Сега очаквам Иванка Тръмп да каже на баща си да изпрати няколко ракети за да накажат виновниците. Тези хора повтарят един и същи сценарий лъжа след лъжа.
174
6
 
36
 
! Отговори
Каприкорн едно преди 6 години
Ако сте гледали филма ще знаете как американците стъпиха на луната, също ще се научите как се правят и фалшиви новини. Това не е от сега. Цялата им система е основана на лъжи и манипулации. Тези хора са дървеняци те нямат чувства за срам като нормалните хора. Както винаги престъпникът вика хванете престъпника.
173
5
 
26
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 169Защо НОРМАЛНО МИсЛЕЩИТЕ В СВЕТА НЕ ВЯРВАТ на БЕЛИТЕ КАСКИ?Защото дори ползващи сами и единствено техните кадри специлистите ги разобличават.Последния пример - Бил избомбен еди кой си бежански лагер.ВъпросиКъде са ямите от бомбите и/или снарядитеКъде са нарешетените от осколки стени на съседни сградиКъде са ИЗГОРЕЛИТЕ ПАЛАТКИКъде са ТРУПОВЕТЕ
172
4
 
41
 
! Отговори
Месоядник преди 6 години
Асад спечели Източна Гута. Вече е свършен факт, победата е 100% негова. Поради тази причина той решил да вземе да хвърли там някакъв отровен газ, е така, въпреки че е победител, за да си унищожи имиджа. Известно е, че тея джихадисти зарин отдавна имат. Също така е известно, че произхода на този газ е НАПЪЛНО възможно да бъде проследен в случай, че бъде допусната адекватна международна комисия. Само, че дижихадистите няма да пуснат такава комисия, а само ще реват.
171
23
 
11
 
! Отговори
КГБ преди 6 години
Майката му е отричане до дупка ние КОМУНИСТИ ЛИ СМЕ или кво?!Кога комунист си е признал нещо !Е случват се и гафове.... То и за допинга отричахме ,ама гадните империалисти хвърлиха толкова ресурци,че успяха да открият даже гасударствените институти ,които разработваха химиите.После се наложи Путин да посрита топките на тоя-оня,ама човешката памент е къса...
170
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирия запона паритзанска война срещу американските бази и ислямистките струпвания(което е едно и също) на своя територия. Дори издигнаха сирийското знаме в центъра на една от тях. Отговора на САЩ е измислената химическа атака. Всичко е в рамките на очакваното - сирийците повишават разходите на американците на за престой в Сирия и САЩ отговаря с измислени химически атаки.
169
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде пак предполагаема атака , а де стига с тия предположение , има или няма атака , помия от всякъде
168
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно краварите се гърчат адски безпомощно и стават смешни със служебно съчинените сценарии..поне да вземат свестни сценаристи, явно им се свиди
167
6
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименРазкажи ни още за украинските концлагери, за жидо-бандеро-фашистите, за това как няма да има такава държава, за възраждането на Донбас ........все интересни работи.
166
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утрепаха котката като опасен свидел! Няма милост от туземното население с най дива и неубоздана столица в света! Искат да лапат ! Да живеят от чужда мъка! И дни малини не могат да си оберат кръвосмешаните!
165
4
 
36
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Щом се появят някъде "Белите каски" , водят си доктори със свръх модерно оборудване във военна зона, снимачен екип, и веднага се случва някоя "газова атака"... Случайност?
164
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В украйна наистина са фашисти. Дори започнаха строителството на концентрационни лагери, но не само се оказа, че не могат да ги запълнят, ами и им свършиха парите. А се очаква безпаричието им да стане пословично. Имат поне още 3 - 4 години да падат до дъното иу никак няма да е леко. Ще бъдат интересно времена за украинчетата. Полша увеличи войските си с 60 000 на източната граница... В Донецк вече се произвеждат тежки снайпери. Какво да говоря...