Пак боя, пак жертвата е Паметникът на Съветската армия

На 9 септември монументът осъмна залят и с моторно масло
Обновена: 9 сеп 2018 15:03 | 9 сеп 2018 11:36, Камелия Цветанова
309

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пореден вандалски акт над Паметника на Съветската армия в София.

На 9 септември, една от най-спорните дати в историята ни, неизвестни засега напръскаха монумента с бяла боя.

Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

Още по темата
Служители на Столичната община, които бяха изпратени, за да изчистят паметника, обясниха пред Dnes.bg, че вандалският акт е бил извърнен около 3, 15 часа през нощта.

Един от тях се беше заел да слага пясък върху моторното масло, а друг чистеше боята, така че монументът да е в нормалния си вид днес следобед, когато активисти на БСП ще поставят цветя пред него.

Не за пръв път Паметникът на Съветската армия е обект на вандализъм.
Последният случай беше през юли миналата година, когато някой беше написал на него "БКП са терористи".

През февруари 2014 г. пък осъмна с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите на войниците от скулптурната композиция бе боядисана в цветовете на Украйна - синьо и жълто.

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
2
 
2
 
! Отговори
сб преди 5 години
До АнонименТи откри Америка!
204
17
 
10
 
! Отговори
сб преди 5 години
И нито един умен австриец не е оцапал паметника. Но нашите са "умни" и цапат!?
203
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сравняването на мавзолея с църква е показателно.Само дето църквата е изградена в името на Истинският Бог, а мавзолеите са капища на сатаната.
202
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрия не е била окупирана от болшевики.
201
21
 
12
 
! Отговори
сб преди 5 години
Наскоро бях в Австрия. Не мога да ги обвиня в привързаност към социализма, НО хората са построили паметник на СЪВЕТСКИТЕ войници и са написали: "От признателният австрийски народ".
200
4
 
29
 
! Отговори
до реалист преди 5 години
вие взривихте църквато когато елитът на България е бил вътре за разлика от мавзолея с мумията
199
33
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Комунистите взриви църквата, Вие демократи по какво се различавате от тях. Вие взривихте мавзолея, сега плачете да взривите и този паметник. Питам ВИЕ с какво се различавате от така мразените и ненавиждани от Вас комунисти?
198
9
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
да вземат да го съборят,а не да харчат само пари за да го чистят,и без това е грозен,като всичко комунистическо,е без Т.Ж. от правешко,той приличаше на Ален Делон.
197
2
 
13
 
! Отговори
Кина преди 5 години
До Адолф Айхман И руската армия е водила поредната война за територия с Османската империя този път на Балканите. Българите и не само те, загинали за свободата на България са достойните за уважение герои.
196
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе руските паметници в България са по-големи и внушителни от бългаските ай сиктир и руската колония сме били и още сме донякъде
195
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даааа всички се гаврят с азиатците
194
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме есхумация и референдум,за ***
193
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен197 Къде ги видя тези войници?А да се отвори ,да видиш,че там няма кости на посочените от БКП/БСП и Кремъл хора.Искаме есхумация,за да установи,аджеба,има ли там "загинали войници"!Този паметник е направен,за да символизира доминацията на Кремъл над България.
192
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да го види този паметник,някой турист в България ще си каже:"Я,какъв жалък паметник!"Такива паметници е имало само в човеконенавистните СССР и НРБ.
191
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паметникът- "жертва" ? От това по- голяма гавра с българския народ здраве му кажи ! Мемориал на загиналите войници- да , това е признание ,че всички сме равни в смъртта независимо кой на кого е служил ,защото обикновените хора сме малките колелца в машината на историята ,но паметник с автомати , гранати . ..само дето "самальоти" няма- на какво е израз? Подмазване ,страх ? вече се знае - фашистко - комунистическата клика отне живота на милиони ,в стремежа да се доказват кой е по-велик
190
2
 
16
 
! Отговори
Кина преди 5 години
До Анонимен За по-важните дела - напълно съм съгласна, а за въпросния позорен паметник - материала може да се употреби за нещо полезно, вместо да се чудим 10г. къде да му е мястото.
189
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има старо правило - каквото повикало, такова се и обадило...Рано или късно на седесарчето с боята ще му нахлупят кофата на главата, съсе боята.Въпрос на време и нахалство. Като му писне на някого от хонорарите акции на 2-та процента от населението, може някой хулиган и бой да отнесе.
188
6
 
15
 
! Отговори
йе преди 5 години
Герберистите са бивши комунисти,които само се правят,че вярват в бог.Крадат,лажат,мажат,вършат поразии а ако ги питаш що така-започват да се кръстят с червен конец на ръката и да викат-не е верно,да пукна,ако лъжа...
187
7
 
25
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Махнете ги тия паметници на окупатори най-сетне !
186
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е Руски паметници никой не пипа.Само съвецките бетонени капища.