Плосък данък vs. подоходно облагане. Кое да изберем?

Пламен Димитров от КНСБ: Плоският данък носи негативи!
Обновена: 25 сеп 2018 11:26 | 25 сеп 2018 09:30,
320

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Предложението на синдиката е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв. – какъвто и доход да има един човек, като тази сума да е необлагаема.

Предлагат също да се вдигне таванът, върху който се начисляват осигурителни вноски, който в момента е 2600 лв.

По думите на Димитров плоският данък не е довел до свиване на сивия сектор. По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира дискусия "За" и "Против" този налог.

Относно очакваното поскъпване на живота след поредното увеличение на цените на газа Димитров прогнозира пред bTV, че издръжката на живот на 4-членно семейство – двама родители с две деца, ще стане 2400 лв.

"Това означава, че всеки един от родителите трябва да взима чисто по 1200 лв., а 75% от домакинствата нямат такъв доход", пресметна лидерът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Само при *** има плосък данък. България е демократичма капиталистическа страна и затова трябва да се въведе прогресивен данък както е на запад при капитализма. Там всеки който взима над средната заплата вече плаща 50% данък.
25
14
 
3
 
! Отговори
Беден преди 5 години
Предлагам да се въведе прогресивен данък и тези с 2 хил лева запалти да им се взима половината както е на Запад при капитализма там с 4 хил евро вече плащат 50% данък, и да се дава на бедните.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Интересно защо *** са ЗА плосък данък?"Защото българските и руските ***, не знаят що е комунизъм. Те са си чисти тоталитарни бандити, които знаят само как да крадат от народа и укриват доходи.
23
2
 
5
 
! Отговори
До До Факти преди 5 години
Така е по цял свят където има прогресивен данък, в България ако се въведе ще бъде нещо подобно. Данъкът се увеличава прогресивно до средната, и след средната става 50% плосък, може да се види в интерент как е в Германия, Франция, Холандия и т.н. 12% данък над 1500 няма никога да се въведе, то и сега е 10, А тези с 10 хил зплата са толкова малко на брой, че и 80% да им ударят, пак няма нищо да влезе в хазната.Целта е да се ударят средните заплати, тогава държават е на далавера
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е важно какъв е данъка, като няма да има кой да принуди бандитите-милионери да си го плащат. Ако ще и 1% да е данъка, като даържавата не упражнява контрол над всички, пак ще има тарикати, като Арабаджиеви, Божков, Миньо Стайков, които няма да плащат.
21
5
 
10
 
! Отговори
Прогресивният данък преди 5 години
Прогресивният данък облагодетелства:- държавата- работодателите и капитала защото държавата не товари тях, не взиамт от тях, а от работницитеОщетени са само работниците със средни и над средната заплата които ще плащата около 50% данък, над средната заплата обикновено става плосък, около 50%, така е на Запад.Тези с ниски заплати също нямат полза, парите не отиват при тях, отиват в държавата да се разхищават.
20
5
 
3
 
! Отговори
До Факти преди 5 години
Защо? От къде ги взе тези цифри след като такъв закон още не е гласуван? Както се реши така ще бъде. Над 1500 може да е 12% и прогресивно да се увеличава. Затова е ПРОГРЕСИВЕН данък. Стига си плашил хората.
19
4
 
19
 
! Отговори
Minuva42 преди 5 години
Единият от факторите, който задържа млади специалисти в БГ са ниските данъци.Направете ги 50% като 'на запад' и гледайте какво става!А тези хрантутници от безсмислените синдикати само се чудят как да си попълнят собствените бюджети. Те не ни представляват. Представляват само себе си.Колкото пъти пътувам на служебни командировки, аз съм в икономичната класа, те са в бизнес класата. Така ни представляват те...
18
3
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Ти като четеш, някаква мисъл влагаш ли? Като махнем 510 лв. от облагаемия доход, не е ясно преди или след осигуровки, приходите в в бюджета ще намалеят с над милиард, как ще бъдат компенсиран? Нов данък? Или пък ще намалим пенсии и други социални плащания? То ако може така да се намаляват данъци, направи да ги премахнем всички! Истината е че плосък данък е най-справедливата форма на облагане, защото всеки е длъжен да внася в бюджета процент от дохода си, защото всеки ползва обществени услуги.
17
20
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Подкрепям прогресивния данък. Само комунистите налагат плосък данък. Държавата трянбва да взима от работниците с високи заплати и да преразпределя на тези с ниски запалти. Който взима 2 хил може да му се вземе половината, може и с 1000 лева да живее, а останалите пари да се разпределят на няколко човека с 600 лева заплата. Така няма постоянно да ми се оплакват, че са им ниски заплатите и ще работят по здраво.
16
20
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Плосък данък има само при комунизма, при капитализма има навсякъде прогресивен данък. Държават трябва да взима от тези с големите заплати а не да товари с такси и данъци бизнеса, за бизнеса трябва да се създаде либерална среда за по-големи печалби - само така може да има развитие. На запад в цивилизованите страни дивидетнти, приходи от запазени права, доход капитал не се облагат или са с плосък данък а заплаите над 3 хил евро вече са с 50% данъй. И в България над 1500 трябва да е 50% данък.
15
7
 
4
 
! Отговори
? преди 5 години
Исках да кажа: "Повечето нормални държави, дори тези с ДЕСНИ правителства, са с прогресивен данък."Така богатите допринасят с нещо на обществото което ги е направило толкова богати!Колкото до рева че, ще се вдигнат данъците на добре платените млади хора - не е така, това зависи каква скала ще се избере. Ако до 1500лв 10% после постепенно става 11, 12, 13 и тн % на за милионерите е 60% - 75% няма да има проблем за "работещите млади хора"
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
приходите в хазната ще намалеят.10% данък бе лесен за внасяне и администриране.всички ще започнат да крият данъци и да не внасят данъци.отговорът на правителството ще е вдигане на осигуровките уж премахване тавана на осигуряване.тогава ще увеличат миграцията на внасящите осиг.на макс .защото тавана на пенсиите ще е същия.аз ще емигрирам веднага.ще си внасяте виетнамци да ви плащат данъците.
13
6
 
4
 
! Отговори
Факти преди 5 години
1.Прогресивния данък засяга само хората на заплати и то най-вече тези със средните заплати; над средната заплата вече става плосък около 50%, това означава над 1500 лева вече плащаш 50% дори да взимаш и 10 хил2. Печалбите, дивидентите, борсовите сделки се с плосък или нулев данък3. Прогресивния данък отива в държават, не в тези с по ниски заплати, за тях не се проеня нищо - остават си пак толкова бедни.4. За работодателите не се променя нищо и милионерите не се променя нищо
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До д-р ИсняМай НЕ ЧЕТЕТЕ! Всъщност предложението е първите 510 лева доход ЗА ВСИЧКИ, без значение колко получават, да са необлагаеми. Така тези с 3000-5000 или 10 000 лева доход СЪЩО ще останат с ПОВЕЧЕ пари.
11
3
 
9
 
! Отговори
? преди 5 години
Интересно защо *** са ЗА плосък данък? Те бяха тези които го въведоха все пак а това е ултра дясна политика! Повечето нормални държави, дори тези с леви правителства, са с прогресивен данък. Милионери-комунисти, леви и с плосък данък. Такава шизофрения само пред неграмотния български ляв избирател може да мине! ... и пред руския също - и там е плосък.
10
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само един популист може да предлага такива глупости. Ако стане така, то всички ще минат на минималната необлагаема заплата, а тия които взимаме по 3000 месечно ще ви теглиме една майна и си заминаваме, та ще събере пари от данъци ама друг път. Тая държава за да се развива трябва да е привлекателна за младите и перспективни хора, с добро образование и генериращи висок доход, а не да финансираме чичо Манчо дето няма средно и ся реве че взимал малко ама освен за охрана за друго не става....
9
4
 
19
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
Сичко живо сега ще е на заплата до 509 лева и другото под масата. Държавата нема да види и лев от данъци.
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност това, което предлага Димитров ТОЗИ път има резон. Така няма да се облага част от дохода на ВСЕКИ данъкоплатец, а не само на тези които получават 5-600 лева.Бюджета ще олекне с около милиард, НО пък ще има повече пари за потребление, предимно от нископлатените, като това потребление допълнително ще бъде цакано с 20% ДДС, така че ще се компенсират "вредите"
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Според предложениетоВъпроса ти е много глупав, защото тук става дума само са доходи по трудов договор, извън трудовите доходи като наем, комисионни и т.н. се декларират и съответно облагат по различен ред. А пък пенсиите, които са социални плащания съвсем нямат нищо общо с трудови доходи.