Плосък данък vs. подоходно облагане. Кое да изберем?

Пламен Димитров от КНСБ: Плоският данък носи негативи!
Обновена: 25 сеп 2018 11:26 | 25 сеп 2018 09:30,
320

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Предложението на синдиката е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв. – какъвто и доход да има един човек, като тази сума да е необлагаема.

Предлагат също да се вдигне таванът, върху който се начисляват осигурителни вноски, който в момента е 2600 лв.

По думите на Димитров плоският данък не е довел до свиване на сивия сектор. По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира дискусия "За" и "Против" този налог.

Относно очакваното поскъпване на живота след поредното увеличение на цените на газа Димитров прогнозира пред bTV, че издръжката на живот на 4-членно семейство – двама родители с две деца, ще стане 2400 лв.

"Това означава, че всеки един от родителите трябва да взима чисто по 1200 лв., а 75% от домакинствата нямат такъв доход", пресметна лидерът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
2
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
До АнонименИма ли пазар, бизнеса сам ще дойде. Не се тревожи че някои фирми ще напуснат, много повече ще дойдат или ще възникнат. Богато ли е мястото, фирмите на редица ще се редят. А с тези правила пазарът "България" все повече обеднява и се сегрегира.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плоският данък неможе да се се разяснява от плоски мозъци като тоя *** от КаНеСееБе!
44
4
 
11
 
! Отговори
плосък разбира се преди 5 години
Аз съм твърдо за плосък данък.Преди всичко той се събира по-лесно.Подоходния данък създава взаимоотношения на неравенство и извръщава Подоходния данък започва да прави изключения, допълнения и практически се усвоява от счетоводители и адвокати за да правят разни еквилибристики и губят времето на честния труженик който допринася за обществото в полза на опортюнисти които не допринасят в реалното производство.Това е всъщност истинската причина тези които не работят да искат подоходен данък
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кръстьо КостовИ като изгониш чуждестранния и местен бизнес, с безумните си непазарни правила, ще си изядеш цървулите и си до там. Бизнеса е този които създава икономиката, без него нито ще имаш работа, нито пари, нито данъци, нито социални помощи, така че или ще бъдеш много внимателен спрямо него, или потъваш.
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми да въведет 45% за заплати над 150 хил долара годишно, ама има ли такива заплати в Бългаирия? Тогава ще е само на хартия и си остава старото състояние с плоския данък, пак всички ще плащат 10%. и може би ще има един двама които ще плащат толкова, даже и депутатите не взимат такива заплати, много деца програмисти на 27 години взимат повече от депутати.
41
1
 
1
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
До БизнесменАз дадох пример със стоките. Но подобен пример може да се даде директо и с бизнеса - например 25% корпоративен данък или 20% на дивидентите и т.н.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не мислите, че синдикатите са измислили тази реформа? Не, те само я "предлагат". Отдавна е решено да се направи от правителството. Мога и да ви разясня защо.В момента много голяма част от фирмите вече са изцяло на светло. Обаче не декларират заплатите в реалните им размери, за да избегнат огромната ОСИГУРИТЕЛНА тежест в тях. Възползват се от максималния осигурителен доход. Схемата е следната:
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29То сега частните работодателите те осигуряват на по-малко пари, пък какво остава като се въведе този вид данък.При прогресивния данък нищо не се променя за работодатела. Пример:Плосък данък:- Взимал си 2 хил - работодателят те осигурява на 2 хил, плащащ 10%Прогресивен данък: Взимаш 2 хил, работодателят те осигорява пак на 2 хил, а ти плащат 50% данък,Както виждаш за работодателите и за бизнеса нищо не се променя.
38
2
 
11
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Аргументите са ти смешно-глуповати, единствената ти цел е да накажеш онези които изкарват повече от теб. Типичното комунистическо мислене, злобно и завистливо, ще вземем /откраднем/ от онези които работят, мислят, успяват и се развиват, за да го изядем и изпием, пък като на тях им писне да ни пълнят гушите, ще се самоизядем, но ще бъдем доволни че всички сме равно гладни и бедни. Всеки има дълг към обществото, това че си по-беден от другите не те освобождава от отговорност!
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плоското облагане е единственото справедливо такова.
36
1
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
До Кръстьо КостовСистемата на данъчното облагане на заплатите няма нищо общо с това какви стоки се предлагат на пазара, сбъркал си темата. Бизнеса не се интересува от прогресивния данък, той не е за бизнеса, а за тези които са на заплати, ако ще и 80% данък на заплатите да ви ударят на високите заплати, това бизнеса не го засяга, даже е по добре за бизнеса, вместо държата да смучи от бизнеса, смуче от работниците, за това и прогресивния данък.
35
2
 
6
 
! Отговори
29 преди 5 години
То сега частните работодателите те осигуряват на по-малко пари, пък какво остава като се въведе този вид данък. Всички ще наемат за минималната работна заплата или под средната. И как така над 1500 лв - 50% данък.. ами то удръжките не са само за данък... Все пак да вземем от богатите да дадем на бедните.. ама с 1500 лв заплата човек богат ли е?
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От нета данъците в UK:Up to £11,850Personal allowance0%£11,851 to £46,350Basic rate20%£46,351 to £150,000Higher rate40%Over £150,000Additional rate45%Ако се направи разумно ще бъде разумно - стига страшки за 50% на 1000лв. Спокойно може скалата постепенно да тръгне от 1000лв-10% нагоре. Комунисти стига сте плашили хората ами започвайте да плащате повече данък че много се оядохте.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И докога ще се прецикля тази тема? Айде стига вече...
32
3
 
3
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
До КапиталистБизнеса трябва да е отговорен към средата където оперира. Следователно ако бизнеса не спазва правилата, спуснати му от държавата (правила, еднакви за всички !), то той не бива да се допуска в нея. Пример - ако веригата магазини Х не предлага поне 90% български стоки в страната + 10% навън, то тя не се допуска до българския пазар.
31
2
 
6
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Плосък данък, но минималния заплата, да бъде освободена от такъв. Защото се получава така, че от бедните вземат от нямането, а от чорбаджиите от излишъка им.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"започвайки от 10% прогресивно нагоре докато се стигне до тези с високи заплати като депутатите - те да плащат 50% и отгоре."След 50% става плосък, никъде няма повече от 50%, а и не е нужно, няма кой знае колко хора с 10 хил заплати. И депутататие не са с кой знае колко големи заплати, те крадат по други канали. Целта на държавата е да удари средната класа. На Запад започва от 20% и стига до 50% за 3-4 хил евро заплата и нагоре си остава 50%, в България ще бъде подобно, но 50% от 2 хил.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДобре и ти какво искаш да постигнеш? Да накажеш онези качествени хора, двигателя на обществото които изкарват законно пари,------На държавата не и дреме за качесвени хора двигатели на обществото, държавата има бюджете дефицит, нищо лично, хазната излиза на червено, нормално при капитализма. От богатите не може да вземе, за тях данъка е плосък, затова ще се ударят тези със средните доходи, който взима 2 хил (4 хил евро на запад) му се взимат половината, може и с 1000 да живее.
28
3
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Ако махнат плоския данък, вярвайте ми малкият среден клас, който съществува в БГ, ще напусне. Освен това изведнъж странно 99% от фирмите ще започнат да дават по 510 лв. заплати и сивата икономика ще скочи до небесата. Някой просто има фирма с прекалено много работници и се чуди как да си намали разходите за данъци. Всички чуждестранни центрове ще затворят и ще отворят в Сърбия или Украйна. И те така те!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Прогресивният данъкЗависи от скалата - тези със средни заплати може да не плащат 50% както предлагаш ти, а много по-малко: започвайки от 10% прогресивно нагоре докато се стигне до тези с високи заплати като депутатите - те да плащат 50% и отгоре.По този начин държавата пак ще си прибере същото но за сметка на богатите. Така се наливат и пари в икономиката, понеже който получава под 510 ще похарчи останалото от данъка вместо да го спести като милионерите от стогодишната.