Туск твърдо срещу Путин за демокрацията и либералните ценности

Отживелица са авторитаризмът и култът към личността!
28 юни 2019 15:00, Елка Василева
218
Туск твърдо срещу Путин за демокрацията и либералните ценности
Доналд Туск. Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази категоричното си несъгласие с твърдението на руския президент Владимир Путин, че прогресивните идеи на западните демокрации са отживелица, предаде Франс прес.

В интервю, публикувано днес във в. "Файненшъл таймс", Путин заяви, че либералните ценности са отживелица. Прогресистите "вече не могат да налагат на хората какво да правят, както опитваха да правят през последните десетилетия", заяви руският президент пред британския икономически всекидневник в момент, когато популистите в Европа и САЩ са във възход.

"Тази прогресивна идея предполага, че нищо не може да се направи. Че мигрантите могат да убиват, грабят и изнасилват напълно безнаказано, защото правата им се защитават", отбеляза Путин. Той подчерта, че "тази идея е отживелица и влиза в конфликт с интересите на голямото мнозинство от населението".

Путин: Либералните ценности са отживелица

Путин отправи критики към решението на германския канцлер Ангела Меркел да отвори границите на страната си за един милион бежанци, определяйки го като кардинална грешка. В същото време той похвали политиката на затваряне на границите пред нелегалните мигранти, водена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Председателят на Европейския съвет заяви иронично, че само безсънието, дължащо се на смяната на часовите пояси, му е позволило да прочете цялото интервю. "Трябва да кажа, че съм напълно несъгласен с аргумента, според който либерализмът е отживелица. Като европейци ние защитаваме твърдо и недвусмислено либералната демокрация", заяви бившият полски премиер на пресконференция в японския град Осака, където се провежда срещата на високо равнище на Г-20.

"Който казва, че либералната демокрация е отживелица, казва с това, че свободите са отживелица, че правовата държава е отживелица и че човешките права са отживелица", подчерта Туск, цитиран от БТА.

Според европейците обаче "става дума за основни и непреходни ценности", отбеляза председателят на Европейския съвет. Той определи като отживелица авторитаризма, култа към личността и закона на олигарсите, макар да призна, "че понякога те може да изглеждат ефективни".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
30
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Само му виж помътенив поглед. Не им е чиста работата на тези.
9
3
 
53
 
! Отговори
wolf преди 4 години
полак e ,естествено ще скача на руснаците.*** Путин ти го каза бе ууй сплескан - джихадисти взривяват бомби , газаят с камиони - тия само гасят/палят лампи по айфеловата кула, реват по телевизията и после пак същото.ама убитите от атентати са много умрели. или арабелите дето мъкнеха жени из Кьолн по нова година.Мног си е прав Путин! я да видим какво ще стане ако некоя арабела помъкне така рускиня по улиците на Москва.ще е умрел *** 30 секунда.
8
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли Путин въобще ще си направи труда да прочете, какво е казал Туск, Полша е голяма държава, може и повече от милион джагали да приюти и да види колко либерални ще бъдат поляците към него
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пак ли е налял на пломбите преди речта си
6
47
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полшо изказване на путии. Нима в неговото царство няма затвори и престъпници? ХахаНикой не толерира престъпници най-малко на запад. Всеки може да се окаже в затвора. А това че пуснаха 1 милион бягащи от война... Само админираци за Европа. Само израстнали хора могат да постъпят така. *** може да се учи от тях. Нали уж е основен съюзник на Сирия? Защо не предложи подслон на бягащите жени и деца? Голям съюзник няма що.. Че и морал дава.
5
1
 
54
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Казано е преди стотици години: С мъжко да не легнеш като с женско; това е гнусота / Библия, Левин, 18,22 /
4
10
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Един чиновник с изтекъл срок срещу един президент с изтичащ срок кой от двамата е прав все си мисля, че е втория.
3
6
 
60
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
""Който казва, че либералната демокрация е отживелица, казва с това, че свободите са отживелица, че правовата държава е отживелица и че човешките права са отживелица", подчерта Туск,"Клишета, клишета и пак клишета. Политическо говорене до дупка, едно и също, свободи, права, правото и така на татък. А иначе цензура в нета, цензура по сайтовете, филтриране на мрежата, думи които не може да се казват, че убиждат хората, потъпкване правата на мнозинството заради шепа гейове и така на татък.....
2
4
 
48
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Много важно какво казват такива.
1
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този фашист-русофоб защитава само антируски идеи. Туск е напълно съгласен с Путин и отдавна са затворили границите на Полша, Унгария и другите фашисти-русофоби, но няма желание да подкрепи идеите на Путин.