Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за години

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа
Обновена: 9 яну 2020 13:31 | 9 яну 2020 11:24, Ния Христова
161
Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за години
Снимка: Pixabay

Световната банка ще запази без промяна прогнозата си за растежа на България през тази година, както и за следващите, съобщи Investor BG.

Очаква се тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт да се забави до 3% и да се стабилизира та 3,1% през 2021 и 2022 г., се посочва в доклад на Банката.

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа, Балканите и Централната Азия, които Световната банка наблюдава.

За момента от страните на Балканите единствено Косово се очертава да е с малко по- висок растеж. Икономиката на страната ни се съизмерва с растежа на икономиките на Полша, Унгария, Албания, Молдова, Северна Македония, Румъния.

Очаква се най- бърз растеж да постигнат икономиките от Централна Азия, както и Армения и Грузия, които също са част от страните на Източна Европа.

През 2019 г. средният растеж в региона на източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% заради бързото забавянето на турската икономика и Русия.

Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.
 

Цялата статия можете да прочете ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 98Освен на еврофондовете се крепи и на парите на мигрантите, които са повече от инвестициите в БГ, освен това на ИТ бизенса, който набра скорост. Освен това с част от Еврофондовете се купуват машини и все пак се стартива някакво производство. Не се изразходват оптимално, но не е и да няма хич полза. В общи линии няма да се промени нищо в близките години. За съжаление в БГ няма да стане и по-добре, но това си го знаем.
95
4
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
пак ще ти обърна внимание,"Анонимен",дано поне сега разбереш:-Бай "Х" до теб има в портфейла си 5000 лв..Очаква утре още 100.-ТИ имаш в портфейла си 500 лв и очакваш утре още 10...На пръв поглед "разтежа " и на двамата в процентно отношение е един и същ,но кажи си честно:-Кой би искал да бъдеш?-ТИ,или "бай Х"?
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя се е забавила вече тридесет годинии.Така че още няколко години напред нищо не е.
93
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През последните няколко години икономиката на България се крепи единствено на парите от еврофондовете. Когато спрат тези пари, просто ще потънем като камък на дъното. От десетки години у нас няма абсолютно никакви инвестиции, всички големи производители ни отбягват, последния пресен пример е с Фолксваген. Не ми се мисли какво ни чака след 2022 година.
92
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забавянето на разтежа под формата на БВП в номинал не е проблем. Това значи просто, че няма да имаме повече от сега, а не че ще стане по-зле. По-зле става от неразбирането на тази информация - от паника хората започват да пестят и икономиката се срива заради пестенето, не за друго. Като ръст 3% в парични единици в комбинация с инфлация 3% означава, че също няма ръст. Изкарват се 3% повече в лева, но лева се е обезценил с 3% т.е. няма ръст. Това е стабилната мизериика в БГ, тъпчем на място.
91
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
НАПРОТИВ,БВП Е критерий!!!..НЕ разтежа му!Направи справка къде сме ние по БВП на глава от населението!../може и да знаеш без да проверяваш/Пак повтарям:-РАЗТЕЖА НЕ МОЖЕ да бъде критерий за състоянието на една икономика!Светът така е устроен,че НЕ МОЖЕ да има страна БЕЗ НЯКАКЪВ разтеж!!!!..Разтежа е ПОЛИТИКА на световния ФИНАНСИСТ.Аз съм съгласен да немаме никакъв разтеж,но икономиката ни да произвежда и даже свръхпроизвежда стоки и услуги!Нека да сме така развити,па ако ще и да е отриц
90
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСТоТоБВП не бил критерий, разтежа не бил критерий ми тогава какво като в провинцията бил -30% ?Нали не е критерий, какво ти пука тогава?
89
4
 
6
 
! Отговори
кризисен ПР преди 4 години
Не един сирийски бежанец ми го каза дето опъва жена ти в момента ....
88
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кризисен ПРРъст в София с 3% ,а в провинцията с -30%За това в обедняващата провинция на всеки ъгъл има по един джип за 20-30000лв.
87
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен88аз дадох само *** пример за да онагледя позицията си!Но щом го раздаваш "голям специалист" ще ти кажа,че БВП се измерва в парично отношение за:-Производство,ЦЕНИ на СТОКИ и УСЛУГИ..и др.Така че както и да се опитваш да пробуташ тук "БВП",темата е за РАЗТЕЖА,а ако не беше с продухано съзнание щеше да схванеш,че РАЗТЕЖА по никакъв начин не може да бъде КРИТЕРИЙ,въз основа на който да се СРАВНЯВАТ отделните страни!
86
4
 
3
 
! Отговори
кризисен ПР преди 4 години
Ръст в София с 3% ,а в провинцията с -30% , средно статисично стабилно задоволително състояние на народа , каквато мизерия си беше х19 такава мизерия ще и х 20 г. не сте мръднали и сантиметър....от калта.
85
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСТоТоРазтеж краен, на цифровото изражение на БВП, не разтеж на производството на крушки.Не се насилвай да мислиш за БВП, вие другари тези неща не ги разбирате.Не случайно навсякъде където виреете е глад и мизерия.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоИ въз основа на тия прости сметки някои искат да ни внушат,че сме "добре","наравно с Полша,Унгария,Чехия...то и в русия "разтежа" е като тук, ама не щеш да се преместиш там.
83
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HeinrichHimmlerСтрахотно, иначе живеем добре според милиардера Боеко!Я кажи кога сме живели по-добре от сега?Когато нямахме ток, редяхме се на опашки за хляб и ни даваха бензин с купони, тогава ли бяхме по-добре или когато управляваше Луканов, или Виденов, или Станишев?Кога?
82
4
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"разтеж " на икономиката...И ни сравняват с други....Добре,щом ще говорим за "РАЗТЕЖ",да разгредаме два случая:-1..Държавата "Х" е произвела през 2019 200 000..автомобила,да речем...През 2020 се очаква тя да произведе 250 000.2България в това време е произвела..2000 ..крушки за осветление,да речем-За 2020-очакват2500...И така:-"Разтеж 1"-25 %-"Разтеж 2"-25 %...И въз основа на тия прости сметки някои искат да ни внушат,че сме "добре","наравно с Полша,Унгария,Чехия...а разликата е фрап
81
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИнфлация 4 %4% ама в Русия
80
6
 
8
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 години
Я от проценти не разбирам и банани не обичам и не ям....Я си сакам старио ред кога имаше убав леб,истинско сирене и кис.мляко,хубаво месо и риба,страхотни домати,краставици,грозде ,дини и много др.хубави БГ стоки, А са накъде погледнеш ГМО и какви ли не други отрови...И как така за сичко друго има пари а за бедния народ нема?
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите от КТБ ги откраднаха Пеевски и ортаците му от управлението . Недей да лъжеш . *** да не казвам какъв.
78
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До .!.ония пари дето пращат хората работещи навън за изхранват майките и бащите си са 2-3 пъти повече от чуждестранните ивестиции направени тука бре!?това от Румен Гечев ли го чу бе каскет? Само пpocт камуниз може да измисли подобна глyпост.
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До hahaА не бе, не са го източвали, пазили са си водата за догодина, защото не е валяло от половин година ама гербаджиите им източили язовира.