Ръст на цените на жилищата със 17% през 2022 г., търсенето остава голямо

Предлагането няма да съумее да задоволи търсенето
131
Ръст на цените на жилищата със 17% през 2022 г., търсенето остава голямо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността. Това посочват от Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/ в очакванията си за предстоящата 2022 година.

Още по темата

„Трайна тенденция е вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него, сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставя все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Георги Шопов.

Според него, не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да „догони” търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива Шопов посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, но и дефицитът на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

Според НАСП през 2022 г. ще станем свидетели на допълнителен ръст в цените, който ще бъде около 17%, като основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че към момента ръстът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 г. Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаване на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: жилищаимотиипотеки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще бълвате статитя след статия със прогнози за поскъпване.Вие наясно ли сте какво означава 17% поскъпване на годишна база на билищен имот?Това не са чушки и домати.Това не е поскъпване,това е зверско,чудовищно поскъпване.Защо давате трибуна на този човек?Строителите искат да си пренесат цялата инфлация върху потребителите,според Вас дали пазара изобщо МОЖЕ да поеме това поскъпване?
79
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Края на октомври купих двустаен в един от уж добрите (нецентрални) квартали, ново строителство, във Варна. Сега мога да го продам с 14 000 евро горница. Фактите говорят сами.
78
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото ЕЦБ ще вдигне лихвите и до есента ще се отрази и по нашите банки. Кредитите ще скочат - настоящи и бъдещи с поне 25% месечната вноска. Индексация на цените на НИ средно с -30%, като уникални и луксозни имоти - с по-малко. Панелите ще са яко надолу дългосрочно. Зелената сделка има отношение и ще обезцени определени имоти старо строителство. Балон не знам дали има, но всичко това е изкуствено с инфлацията, цените, банките. Скоро черен лебед, дами и господа. Моята скромна прогноза.
77
2
 
5
 
! Отговори
търсач на имоти преди 2 години
И аз търся Ауди Q7 - ца ама карам 80-тица. Та така и с имота.Търся си 200 квадрата срещу Ал. Невски, *** си живеем свободно у Чуйпетлово на 1 дка. и си пърпорим на газ по "Люлин" до първия метропаркинг. Ама търся, активно търся, *** като гледам много не се продават, явно и други като мене го търсят...
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го закръглим на 20% за по лесни сметки :). То пари много, поне да не се мъчим със сметката.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо ще има още една вълна на вируса , сметки за ток , газ и др. и чак накрая ще се заговори за спад при имотите . През 2008 *** всички бяха сигурни , че цените ще растат , през 2009 та изтрезняха . Същата картина преди години се разигра и в САЩ
74
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балона няма да се пука , защото вече е спукан , обаче официално ще ви го съобщят след Нова година .
73
3
 
6
 
! Отговори
събирач на кредити преди 2 години
Имам си нова бухалка! И поялник.Чакам само банките да пуснат на пазара лоши кредити. А най-обичам такива с по няколко апартамента и ипотека ! Докато платят последния са загубили всичките. После има евтинжос...
72
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Георги Шопов, председател на НАСП.Ами този човек има пряка изгода да говори така . Аз пък няма да купувам имот , защото смятам , че цените ще паднат .
71
13
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Този балон много здрав излезе.Не се пука и това е.Балонаджиите,да не го чаката да се пукне и като пенсионери.
70
5
 
10
 
! Отговори
хаххахахаха преди 2 години
надувайте момчееета, да стане на парчееета. Бум.
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсенето било голямо?? Това да не е баница със сирене бре.. Няма да умрем без имот..
68
2
 
10
 
! Отговори
дядо Ванчо преди 2 години
Никой не е успял да се научи да яде с две лъжици едновременно и да живее на две места, само в България опитите не спират. Ще чакам да видя някой погребан в тристаен апартамент, това е единственият начин да ги заемете, да ви погребат в тях.
67
0
 
7
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
Аз съм със 12 апартамента, единия съм го дал под наем на теб, другите си стоят така, защото не откривам наематели, тъй като хората забогатяха и предпочитат да си купят апартамент отколкото да са под наем...
66
3
 
22
 
! Отговори
ПЛАТЕНИ СТАТИИ преди 2 години
ПЛАТЕНИ СТАТИИ, ПАЗАРЪТ Е В ЗАСТОЙ !!! ИМОТНИЯТ БАЛОН СКОРО ЩЕ СЕ СПУКА.!!! БРОКЕРИ, СТРОИТЕЛНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ И БАНКЕРИ ОТ ИМОТНАТА МАФИЯ ВИЯТ НА УМРЯЛО !!!
65
19
 
11
 
! Отговори
До 88 преди 2 години
"Пак се напълнил форума с бедни *** мечтаещи ЗА балони! Аз съм със 7 апартамента, 3 ги давам под наем за 2100, в един живеем със семейството, 2 за дъртите и един е пред Акт 16! ЗАВИСТТА ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ЛЕЕЕЕ..........СЕГАААААА" ------- На лъжливи неграмотници и платени тро лове не се завижда. Такива, като теб, будят само съжаление.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В това гжето от снимката ли се продават "жилища"? Че и цените им били скачали? Кой нормален ще брои толкоз пари за такова ужасно място? То е жив ад това!
63
0
 
0
 
! Отговори
Св преди 2 години
Не разбирам...
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а гова което ви казвам 6000 апартамента във Варна непродаваеми да седят, тоеа не е ли спукан балон. Банките седят и точат ножа, ама в един момент стават собственици и продават на своу хора нс безценица. Качете се във Варна до бившия КЕЧ към Виница, повече от5 години седи необитаем на акт 15 затворен комплекс, придобит от банка.
61
3
 
22
 
! Отговори
ГЛАДНИ БРОКЕРИ преди 2 години
Кой им се вързва на тия? Хората с пари си купиха терени около големите градове и си строят къщи. Кой нормален ще иска да живее в циментово гето? До нас почнаха 3 нови строежа и два от тях замряха. Цените на материалите поскъпнаха и после няма да могат да избият разходите за материали и труд. СДега стърчат два блока единия поне завършен на груб строеж, а другият спря до 2-рия етаж. Има и един новопостроен блок с над 30 апартамента, уж завършен, но никой не живее в него от 2 години. Защо???