Ръст на цените на жилищата със 17% през 2022 г., търсенето остава голямо

Предлагането няма да съумее да задоволи търсенето
131
Ръст на цените на жилищата със 17% през 2022 г., търсенето остава голямо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността. Това посочват от Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/ в очакванията си за предстоящата 2022 година.

Още по темата

„Трайна тенденция е вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него, сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставя все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Георги Шопов.

Според него, не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да „догони” търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива Шопов посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, но и дефицитът на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

Според НАСП през 2022 г. ще станем свидетели на допълнителен ръст в цените, който ще бъде около 17%, като основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че към момента ръстът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 г. Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаване на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: жилищаимотиипотеки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
27
 
! Отговори
2022 преди 2 години
Балона се надува,надува и бум...
59
3
 
24
 
! Отговори
Ха,ха преди 2 години
Кого заблуждавате. Във Варна има изобилие от новопостроени сгради и стоят с по един, два продадени апартамента. Тук там вече свети прозорец. Купуват само софиянци за инвестиция, а сега няма наематели нито летовници. БАЛОН! НАДУВАЙТЕ ГО ОЩЕ И ДО СРЕДАТА НА 22 Г ЩЕ СЕ СПУКА.БАЛЪЦИТЕ СВЪРШИХА. ФИРМИТЕ ЗАКРИВАТ, ОСВОБОЖДАВАТ РАБОТНИЦИ. КОЙ ЩЕ ГИ НАЕМА ПОД НАЕМ? АВИОКОМПАНИИТЕ ФАЛИРАТ, НАМАЛЯТ ПОЛЕТИ. КОИ ЛЕТОВНИЦИ ЩЕ ДОЙДАТ ЗА ДА НАЕМАТ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ ЗА ЛЯТОТО?
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези 400к души под 30 включват ли деца ,и студенти и колко от тези м/у 19-25г могат си позволят заем наем и прочие?
57
3
 
22
 
! Отговори
Батката преди 2 години
Мирише ми на фалити... яко фалити след нова година...рев, сълзи,сополи , истерични крясъци за държавна помощ и нова порция от фалити... ще има много работа за ЧСИ и оценители... както и за фирми за събиране на вземания... Мммм, обичам миризмата на фалити в началото на годината.....
56
1
 
2
 
! Отговори
Ванко преди 2 години
До 68 - много точно и подробно написан коментар.
55
1
 
8
 
! Отговори
до 65 преди 2 години
хаха ето пръкна се поредния комплексар недооценен да парадира колко взимал заплата. Пак за 30 минути клъвна.
54
7
 
14
 
! Отговори
Python-а преди 2 години
Да не съм луд да си купя жилище!!! Какво му трябва на човек- кеш и пълна банкова сметка! Целият свят ми е дом!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кат поизмрат още неколко милиона ора ще скочат с 50%
52
10
 
18
 
! Отговори
младоженец преди 2 години
Дреме ми на фара, след нова година заедно с жената се махаме завинаги. Вече четвърта година съм навън и имам спестени към 50 000 евро, но предпочитам да си направя ипотеката в Испания, поне ще знам че със сигурност не съм се минал в България. Децата ще се раждат там, в България ще се връщам само за погребения. Адиос.
51
2
 
25
 
! Отговори
хм преди 2 години
Истината е, че в момента на глобалния пазар няма никаква логика и никой не може да каже какво ще стане утре, след като оттеглят паричните стимули и вдигнат лихвите. Никой не знае и какъв е сценария на сценаристите, които надуха балоните при суровините.Ами ако продадат своите позиции и излязат на късо и изведнъж цените се сринат, с оттеглянето на стимулите и увеличението на лихвите? Изведнъж строители със построени със скъпи материали апартаменти и купувачи с изтънели джобове.Какво правим тогава?
50
1
 
22
 
! Отговори
Динко преди 2 години
Брокерите озверяха, всеки ден статия и то въвъ всички медии! То и змията хапела най-много като умира. Иначе за цени е безсмислено да говорим, 2022 ще покаже истината.
49
3
 
4
 
! Отговори
програмист дърт преди 2 години
Е де да скочат толкоз веднага продавам 5 тристаини и 2 мазонета оставам си само двустаините че лесно се дават под наем
48
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взимам 10к на месец без бонуси, харча 5к, останалите събирам, но инфлацията взе да ги яде. Викам в бг-то всички викат зле било, я да си взема апартаментче на запад и ооо изненада във Франфуркт мога си купя 35кв, във Париж 25кв, във Виена 55кв, но в не много добър район. Тука си взех 215кв, само хола ми е 45кв. А имам много колеги на същите залати. Някои по 4-5 месеца немогат да намерят имот. Та търсене има, предлагане само на бараки. Ще растат още яко добрите имоти. Панелкте не знам
47
0
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
Да бе да! Това не го ли пускахте преди 3 дни?? Толкова ли са гладни брокерята??
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладни брокери. Цените ще паднат.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къщите по селата двуетажна за 6лв с 10 декара земя
44
2
 
21
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Който е искал жилище в голям град, вече си е купил. Колко да е голямо това търсене ? Нали реално сме 6 милиона. До безкрай ли ще се търсят жилища ? Или това просто е платена статия на брокерската мафия ?
43
0
 
15
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Аа София чист въздух,зелени площи, добра инфраструктура, млади хора ,няма мозерия по улиците, болници,детски градини много. Молове със стоки на завишени цени от запдна европа. Просто как няма да е скъпо да живееш там. Архитекти от цял свят идват да се учат как да си направят и в тяхните недоразвите западни страни така хубаво както София.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от брокерски мераци.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блокираха ми пак профила във фейса за 1 месец (професионален хейтър съм),затова се пренасям тук да участвам в дискусии!!