Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница

Лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация
16 май 2022 12:30, Елка Василева
507
Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес съобщи, че нейните сили, които отбраняват втория най-голям град Харков, са отблъснали руските части и са напреднали до границата с Русия, предаде Ройтерс. Агенция отбелязва, че не може да потвърди информацията и не е ясно колко военни са стигнали до границата и в коя нейна част.

Още по темата
Ако информацията се окаже вярна, това би означавало, че украинската контраатака е все по-успешна и отблъсква руските сили в североизточната част на страната, след като западни военни заявиха казаха, че настъплението в Донбас е спряло, отбелязва Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната заяви в пост във „Фейсбук“, че 227-и батальон на 127-а бригада на украинските въоръжени сили са достигнали до границата с Русия.

Губернаторът на Киев Олег Синегубов написа в „Телеграм“, че военнослужещи от 227-и батальон са възстановили стълб на държавната граница на Украйна.   

По-рано през деня Вадим Денисенко, съветник на украинския вътрешен министър, определи боевете около Харков като „контраофанзива“ на украинската армия. „Тя вече не може да бъде спряна… Благодарение на това ние може да стигнем до тила на руските сили“, каза той пред украинската телевизия.

Губернаторът на Луганска област в Донбас Сергий Гайдай изтъкна, че ситуацията „остава трудна“ и руските сили се опитват да завладеят Северодонецк. Той каза, че лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация.

Президентската канцелария в Киев посочи, че на юг боевете се водят в района около Херсон и руски ракети удрят жилищни райони около град Николаев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че руското настъпление в Донбас е спряло и  Украйна може да спечели войната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
9
 
19
 
! Отговори
Некадърници преди 1 година
До Анонимен Тодор Славков направо ви размаза . Голям зор да влачат ,,граничният стълб,, в свински тръст и да намерят полянката за цирка .
352
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евакуира ли се Москва?
351
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Ройтерс казва вервайте )
350
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоро може да са на полската граница и чакат да избягат от Украйна
349
19
 
15
 
! Отговори
Хаахх преди 1 година
Не е истина руснаците колко са аабни.Тия са си още с манталитета като във втората световна война.Ще ми правят блицкриг,а те един град със мъка зъвзеха.
348
10
 
26
 
! Отговори
Как лъжите преди 1 година
Аз пък друго чух.Военнослужещ от името на всички доброволци от Донбас призова президента на Украйна да не допуска да ги постигне участта на Мариупол и се оплака от бедствената ситуация.Няма да издържим дълго. Нашата артилерия и авиация не работят. Нашето командване ни захвърли. По нас денонощно бият с Град-ове, миномети, а днес започнаха да ни удрят с Ураган. Имаме огромни загуби, отбеляза военнослужещият.А да видим кой лъже.
347
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откачалка...
346
34
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещастни русофили, не знам дали сте по- гадни, или сте по-подли но вие сте позор за България и държавата трябва да се справи с чума като вас.
345
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето е в паника! Помолил дебелото прасе да го приюти в с.корея! Украйна счупи зъбите на дивашка Русия!!!
344
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес германската енергийна компания RWE E ОТКРИЛА СМЕТКА В РУБЛИ ЗА ДА МОЖЕ ДА КУПУВА ГАЗ ПО СХЕМАТА ПОСОЧЕНА ОТ РУСИЯ... ЩЕ ПЛАЩАТ В РУБЛИ И ХОРО ЩЕ ИГРАЯТ.
343
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките ще дадът много фира кат влязът американците и тогава иронизирането ще свърши .
342
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха, ха, даже и зад границата.
341
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха хахааааааа, мъкнат един стълб и викат стигнахме руската граница, това е първи епизод, 2 ият ще е плакат на Кремъл и ще викат победихме,а като отмине ефектът от дрогата незнам.
340
4
 
19
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Информацията е вярна, вижте във видеоклипа как украинските войници носят граничния стълб преди да намерят място къде да го поставят. Покрай тази война някои журналисти доста забогатяха.
339
7
 
8
 
! Отговори
браво преди 1 година
напред към кремъл, завземайте и вие територии, какво се офлянквате
338
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А на мен защо ми се струва, че Северодонецк скоро ще падне?
337
4
 
24
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 1 година
Изясни се вече - забили са един кол на север от Харков, т.е. това изобщо не може да се брои като някакъв военен успех
336
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там няма прекарана точна граница. Но пък в ютюб има клип как няколко украински войници разнасят един прясно боядисан кол на синьо-жълти райетта, правят селфита с него и отправят възторжени обръщения към Зеленски.
335
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фейксбук информация
334
0
 
26
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Агенция отбелязва, че не може да потвърди информацията и не е ясно колко военни са стигнали до границата и в коя нейна част.----- А бе тия дето са стигнали да продължават до руската граница, да продължават до японската и там да спират! Останалите дето куцат и по-бавно се движат могат да идат до финландската граница, ама не по-далеч, че ще направят конфликт с НАТО!!