Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница

Лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация
16 май 2022 12:30, Елка Василева
507
Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес съобщи, че нейните сили, които отбраняват втория най-голям град Харков, са отблъснали руските части и са напреднали до границата с Русия, предаде Ройтерс. Агенция отбелязва, че не може да потвърди информацията и не е ясно колко военни са стигнали до границата и в коя нейна част.

Още по темата
Ако информацията се окаже вярна, това би означавало, че украинската контраатака е все по-успешна и отблъсква руските сили в североизточната част на страната, след като западни военни заявиха казаха, че настъплението в Донбас е спряло, отбелязва Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната заяви в пост във „Фейсбук“, че 227-и батальон на 127-а бригада на украинските въоръжени сили са достигнали до границата с Русия.

Губернаторът на Киев Олег Синегубов написа в „Телеграм“, че военнослужещи от 227-и батальон са възстановили стълб на държавната граница на Украйна.   

По-рано през деня Вадим Денисенко, съветник на украинския вътрешен министър, определи боевете около Харков като „контраофанзива“ на украинската армия. „Тя вече не може да бъде спряна… Благодарение на това ние може да стигнем до тила на руските сили“, каза той пред украинската телевизия.

Губернаторът на Луганска област в Донбас Сергий Гайдай изтъкна, че ситуацията „остава трудна“ и руските сили се опитват да завладеят Северодонецк. Той каза, че лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация.

Президентската канцелария в Киев посочи, че на юг боевете се водят в района около Херсон и руски ракети удрят жилищни райони около град Николаев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че руското настъпление в Донбас е спряло и  Украйна може да спечели войната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да продължават ... ама тогава Русия ще подскочи, че е атакувана, ще обяви война и ще събере насила войници, които в момента отказват, защото имат такова право.
332
17
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Време е укрите да започнат с освобождението на Русия от кремълската олигархия.
331
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо Киев, после Харков, следват и други. Неизбежно е обединението на Украйна. Както казва руснакът-сепаратист Гиркин - Направихме Донбас на сметище, пък после се чудим защо хората искат да са в Украйна.
330
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бульон азов се предава за пореден път, бяли гащички развява плачат и ревът, Руснакът почит им отдава с куршум в тилът, украинската "майка" в София чува и се викът, и ето идва най великият момент, в който западните меки китки са пред Руската федерация на колене и се молят "не ни затривайте бе, да меки китки сме"
329
7
 
22
 
! Отговори
до аZ преди 1 година
Нее..., колега, бързата работа.... Мда! Я, виж как Запада показа открито истинските си цели и коварство. Виж как се тресе САЩ и Европа, и съюзниците им от енергийнаната криза. Цените на горивата въобще нямат намерение да падат, напротив. А, с ценовия ръст на Нефта и Газта, растът и цените на на крайния продукт, на храната, на електричеството, на транспорта, на услугите, а Есента ще скочи цената и на отплението, Зимата иде! -))) Путин е гросмайстор, шоуто на Запад тепърва престои. -))
328
4
 
21
 
! Отговори
А, преди 1 година
Не се знаело още и коя граница са стигнали: колумбийско-венецуелската ли, мароканско-испанската ли...
327
6
 
12
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Еххххх сантиментална е руската душа. И езика им е мек и характерите. Ако зависеше от мен - нямаше да има нищо по -високо от 2 метра в Уркайна. Войната щеше да приключи за един уикенд.
326
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоуу..., цялото Видео как уж укрите са на укро-руската граница го има в Тубата... Не ставайте за смях с подобни укро Клоунски постановки!
325
0
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Приемам това за успех на украинската армия,само че бих искал да знам каква част от Харковска област се контролира от украинската армия,а каква част -от руска!?
324
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До cekykoА ти зададе ли ТОЧНИТЕ КООРДИНАТИ на този район в Украйна за да видиш дали наистина украинските войски наистина са там?
323
1
 
3
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
До Анонимен 378 Явно не си чувал за Google Earth, щото ако си, ще знаеш как да видиш безпроблемно вилаета и собствения си дом, а ако зададеш ТОЧНИТЕ КООРДИНАТИ, за специфични райони в Украйна ще гледаш терена в РЕАЛНА ВРЕМЕВА ОБСТАНОВКА. Българите май не сме най-техническата нация в целия свят и в Галактиката, въпреки напъните да се самоизтъкнем. Смях, другари. Убийствен смях с гоите и техните наследници.
322
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до лелепипе;Чукай на дърво,за по-сигурно,по главата си.Докато *** мухите,четейки ''фейковете''на Зеленски,''Азовци''-те започнаха да излизат от дупките на ''Азовсталь''.В САЩ сенатор, с правото си на ''единоличен'' вот, блокира военните помощи за Украинските нацисти.А ако искаш да видиш истината за ''излизането на ВСУ на границата с Русия'',виж topwar.ru Tам е изложен целия видеоклип.
321
2
 
13
 
! Отговори
Корнелия Нинова преди 1 година
Другарю Путин, ние бабичките от врачанската селищна система сме готови да тръгнем на фронта да громим НАТО и ЕС!Урсула-враг 1 на град Мизия!
320
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей,умници ненагледни.ЩО ЛИ НЕ БЯХА РИБИТЕ ''РИБИ'' КАТО ВАС.НА ГОЛА КУКА ЩЯХА ДА СЕ ЛОВЯТ,СЪЩО КАТО ВАС.ФЕЙК БЕ,НАИВНИЦИ.Тук най-големите ''риби'' вече хвръкнаха в облаците от радост.Напразно.Фейк и нищо повече.Язък,изпуснахте момента.Прочетете си отново коментарите,да разберете,че отново станахте за смях.Да,що ли рибите не бяха като вас.Каква ''рьйбалка'' щеше да се получи.А,честито излизане на ''Азовците'' на ''чист въздух''.
319
0
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
И да хвърлят един поглед на следното видео. Аудио конверзейшънът е реален и публикуван със съгласие на Пентагона. https://youtu.be/watch?v=mW8X7VK-Kdk
318
1
 
3
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
Любителите на силните военни усещания да отворят страницата на Northrop Grumman, за да разбере ИСТИНАТА.
317
4
 
7
 
! Отговори
смях преди 1 година
Владимир Първи , който ни освободи от Руско робство . ЕПИЧЕН КОМЕНТАР !
316
1
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Въпрос: Не всички тъдява са от работническата класа. Има и такива, които са със западни пенЦии и могат да бичат пред кампутерите по цял ден, но ако аз работех, както преди да се пенсионирам, надали щях да съм в този чат. Ся проблЯсна ли ти, или... LOL
315
2
 
11
 
! Отговори
Въпрос: преди 1 година
Тази статия е набутана с около 400 (ЧЕТИРИСТОТИН) коментара в понеделник! Откъде се издържате да дебатирате толкова дълго в работно време и то през най-натоварения ден на седмицата? Откъде идват тези пари? Смятате ли, че някой наистина има време да ви чете коментарите?
314
11
 
9
 
! Отговори
Слава Украина! преди 1 година
малкия кога ше го бесим?