Путин коментира българските такси за газа и успокои Унгария за доставките

Задълженията на Русия щели да бъдат изпълнени
22 окт 2023 11:54, Александър Попов
327
Путин коментира българските такси за газа и успокои Унгария за доставките
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че задълженията й за доставка на руски газ ще бъдат изпълнени въпреки новия закон в България.

Това е станало по време на срещата на Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври. Основна тема на разговорите е била свързана със сигурността на доставките на газ, съобщава авторитетното издание S&P Global Commodity Insights, цитирано от БГНЕС.

"Путин и генералният директор на Газпром потвърдиха, че договорните задължения за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени въпреки увеличението на транзитните такси в България", заяви от своя страна говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Той поясни, че Сиярто е подчертал, че енергийното сътрудничество между Унгария и Русия е "предпоставка" за енергийната сигурност на Унгария и че досега през тази година Русия е доставила 4,8 млрд. куб. м газ на Унгария, основно чрез връзката TurkStream.

Путин се срещна и с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Пекин в рамките на рядка среща на четири очи между руския президент и ръководител на държава от ЕС и членка на НАТО. На 20 октомври представители на страните от НАТО проведоха извънредна среща в Будапеща, за да обсъдят разговорите между Путин и Орбан.

През септември 2021 г. Унгария договори 15-годишно споразумение с Газпром за доставка на 4,5 млрд. куб. м газ годишно, но през последните две години внасяше еднократно допълнителни количества.

Доставките през TurkStream за Югоизточна Европа останаха високи през септември, като възлизаха на 1,35 млрд. куб. м, след като през август достигнаха нов рекорден месечен връх от 1,43 млрд. куб. м, сочат данни на S&P Global.

Газовите доставки през TurkStream през входната Точка "Странджа 2" на турско-българската граница са средно 45 млн. куб. м/ден през септември и достигат връх от над 51 млн. куб. м/ден в края на месеца. Газовите доставки през септември бяха над техническия капацитет на газопровода от 15,75 млрд. куб. м годишно, тъй като търсенето на газ от TurkStream в Европа бе голямо.

Освен в Унгария и Сърбия, руски газ по "Балкански поток" може да се доставя и в Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: Владимир Путингаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
2
 
0
 
! Отговори
су-му преди 6 месеца
До СУ - 35 знаеш ли русия със колко натовски държави граничи-погледни картата
255
3
 
6
 
! Отговори
Вдлъбнат русуфил преди 6 месеца
ПРЕДИ 100 ГОДИНИ С 10 ДОЛАРА СЕ ЖИВЕЕШЕ 1 МЕСЕЦ. ....
254
14
 
49
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 6 месеца
ПРОУМЕИТЕ БЪЛГАРИ ЧЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ПОДЧИНЕНИ НА С,АЩ. ВМЕСТО ДА ИМАМЕ ЕВТИНИ ГАЗ БЕНЗИН НАФТА ТОК НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАПОВЕДИ ОТ САЩ И ЕС ВМЕСТО ДА ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.ПРЕДИ 35Г. ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА БЯХА СТОТИНКИ ЗА ЛИТЪР,А СЕГА НАД 3ЛВ. ТОВА Е РЕЗУЛТАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ ЕДИНСТВЕНО РАЗСТРЕЛ.
253
8
 
29
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 6 месеца
До Анонимен 295: Какво ще каже Путин има голямо значение, защото нефта ни го доставя Русия, а не САЩ. Ще бъде много смешно (но не за нас) ако се откажем от руският нефт, а след това арабските държави свият износа заради кризата с палестинците и до нас техният нефт не достигне. Тогава ще трябва да молим пак Русия за доставки.
252
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е България управлява Байдън, а не Путин! Така че какво ще каже Русия няма значение. Ние вече сме независими от тях, само дано не спрат газа, че в САЩ не са готови да ни носят от тяхния. Освен това Германия ползва американска газ и са мн доволни- замърсяава почти колкото въглищата.
251
24
 
20
 
! Отговори
българин преди 6 месеца
Путин може да си коментира а наше е правото да си вземем таксите. В България ,Путин е никой.
250
22
 
31
 
! Отговори
СУ - 35 преди 6 месеца
Русия не е враг никому.Но няма да позволи НАТО да е близо до границите и.
249
30
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Напред Русия !
248
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Над 200 украински фирми контрактори разработват и произвеждат различни модели въздушни дронове, които поразяват руски летища, военни заводи, фронтови линии, командни пунктове, оръжейни складове, казарми, транспортни възли. Морските им дронове МОРСЬКИЙ МАЛЮК, MAGURA V5, подводният дрон МАРИЧКА принудиха Руския Черноморски Флот да се спасява във Федосия и Новоросийск.
247
23
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руснаците храбро бомбардират украински домове, А НА ФРОНТА ПОГРЕБАХА МИЛИОНИ ТОНОВЕ СТАЛИНСКО СТАРО ЖЕЛЯЗО И СТОТИЦИ ХИЛЯДИ МУЖИКА. МИЛИОНИ СА ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ ОСАКАТЕНИТЕ РУСКИ ИНВАЛИДИ ! ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА ПЕЧАЛБА ОТ БЕЗУМНАТАовеннаОсераЦИЯ ! От 1917 до днес над 30 милиона интелектуалци и учени напуснаха Болшевишката Диктатура Русия, която се върна в Средновековието.
246
7
 
2
 
! Отговори
.!. преди 6 месеца
"трАбата на демокрацията" - плаце майката...
245
22
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Германия е Увеличила покупката на Руски Петрол тази година до този момент 12 пъти! Тоест Германия си гледа интереса а не " политиката Европейска"!-:)))
244
7
 
35
 
! Отговори
Oктопод преди 6 месеца
Пълни глупости, че ни смятат всички за роми. Ромите ги разпознават в цяла Европа по редица белези. Престанете сами да се унижавате и подценявате. Ега ти феномена, умен народ, който се мисли за глупав.
243
10
 
8
 
! Отговори
до по н неграмотните преди 6 месеца
Много от ВЪРХЪТ НА правителството са душата си джипси или по зиде и от тях ! Всички на запад и затова ни имат и за роми и особенно в Холандия Жените им са ку рви но и те даже ни имат правителството за джипси -!!! така е и в половин а може и повече европа
242
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
никъде не прочетох в текста Путин да коментира България, Путин го боли оная работа за гьот ферените
241
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добрият чичко Путин и лошите българи.
240
29
 
24
 
! Отговори
Нещата може да се об преди 6 месеца
ърнат! Ще е интересно ако Боташ ни врътне кранчето посред зимата и същия Денков му се наложи да иде да се моли на Вучич да му пусне малко газчец! Сърбите ще се оправят, но нас ни мразят всички комшии и никои няма да ни се притече на помощ! А е почти сигурно, че Газпром ще спре транзита през БГ и трабата ще остане неизползваема и няма да се изплати. Като всичко произведено в демокрацията!
239
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
2027 година 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй ще трябва да се прелицензират и но с положително становище от Атомстрексрорт и Росатом без такова становище предстои спирането им. Това е изискване на МААЕ.
238
17
 
15
 
! Отговори
Коментиращ! преди 6 месеца
"Освен в Унгария и Сърбия, руски газ по "Балкански поток" може да се доставя и в Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина."...Може ли някой да ми отговори - освен за Сърбия и Унгария предвижда ли се вдигане на таксите и на останалите държави по веригата? Намирисва ми за наказание за "непослушните"! И нашите веднага изпълняват безропотно нареденото им от посолството! После защо НИКОЙ не ни уважава от съседите! Абе, сребролюбиви *** - комшията е по-голям от брата!
237
23
 
23
 
! Отговори
неприятелски комента преди 6 месеца
трябва да се изнудят руските терористи до дупка , на всеки три месеца актуализация на цените за пренос