Путин коментира българските такси за газа и успокои Унгария за доставките

Задълженията на Русия щели да бъдат изпълнени
22 окт 2023 11:54, Александър Попов
327
Путин коментира българските такси за газа и успокои Унгария за доставките
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че задълженията й за доставка на руски газ ще бъдат изпълнени въпреки новия закон в България.

Това е станало по време на срещата на Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври. Основна тема на разговорите е била свързана със сигурността на доставките на газ, съобщава авторитетното издание S&P Global Commodity Insights, цитирано от БГНЕС.

"Путин и генералният директор на Газпром потвърдиха, че договорните задължения за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени въпреки увеличението на транзитните такси в България", заяви от своя страна говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Той поясни, че Сиярто е подчертал, че енергийното сътрудничество между Унгария и Русия е "предпоставка" за енергийната сигурност на Унгария и че досега през тази година Русия е доставила 4,8 млрд. куб. м газ на Унгария, основно чрез връзката TurkStream.

Путин се срещна и с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Пекин в рамките на рядка среща на четири очи между руския президент и ръководител на държава от ЕС и членка на НАТО. На 20 октомври представители на страните от НАТО проведоха извънредна среща в Будапеща, за да обсъдят разговорите между Путин и Орбан.

През септември 2021 г. Унгария договори 15-годишно споразумение с Газпром за доставка на 4,5 млрд. куб. м газ годишно, но през последните две години внасяше еднократно допълнителни количества.

Доставките през TurkStream за Югоизточна Европа останаха високи през септември, като възлизаха на 1,35 млрд. куб. м, след като през август достигнаха нов рекорден месечен връх от 1,43 млрд. куб. м, сочат данни на S&P Global.

Газовите доставки през TurkStream през входната Точка "Странджа 2" на турско-българската граница са средно 45 млн. куб. м/ден през септември и достигат връх от над 51 млн. куб. м/ден в края на месеца. Газовите доставки през септември бяха над техническия капацитет на газопровода от 15,75 млрд. куб. м годишно, тъй като търсенето на газ от TurkStream в Европа бе голямо.

Освен в Унгария и Сърбия, руски газ по "Балкански поток" може да се доставя и в Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: Владимир Путингаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
2
 
8
 
! Отговори
Унгарците преди 7 месеца
си гледат интереса и не ги интересува комунистическия интернационализъм на ЕС, от който полза имат само корумпираните брюкселски чиновници.
195
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Математиката е проста: ако за една година украинските въоръжени сили губят около 1,3 милиона души убити и ранени, то максималният мобилизационен потенциал на Украйна ще бъде напълно изчерпан за две години и половина. Това означава, че през този период всеки, който теоретично може да държи оръжие в Украйна, ще бъде убит или осакатен. Всеки един от тях. Но има всички предпоставки този момент да настъпи много по-рано.
194
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Специалната военна операция ще продължи най-много още 2 години, с тези темпове толкова време е необходимо за пълното физическо унищожение на украинската армия.
193
5
 
6
 
! Отговори
ПП Путин ще Победи преди 7 месеца
тази Мизерна СамоЗабравила се България!
192
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никакви оръжия и пари от Запада не могат да спасят украинската армия от тотално физическо унищожение
191
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киев отдавна преувеличава тезата, че Украйна е многомилионна държава, така че няма да има проблеми с каймата за "месните щурмове", просто ни дайте повече оръжия и грошове, а от нас имате кайма в изобилие. Изглежда обаче, че многомилионна Украйна, подобно на тази планина, в крайна сметка роди мобилизационна мишка, при това женска.
190
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро Унгария и Русия ще имат обща граница и Унгария ще получава газ директно от Русия, и ще стане главен енергиен хъб на Европа когато ЕС се разпадне всички ще идват да се кланят в Унгария за изгодни условия.
189
1
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 7 месеца
България не се споменава....защото е само територия, която я използват, който си иска и както си иска.
188
2
 
2
 
! Отговори
Танас преди 7 месеца
Путин за коя олигархия работи - за Руската или Българското ДС?!?
187
4
 
2
 
! Отговори
777 преди 7 месеца
Даааа, някъде прочетох, че Унгария не е демократична държава и няма място в ЕС.....ами вярно си е. Руски слугинаж.
186
3
 
2
 
! Отговори
Ларавел преди 7 месеца
Май маааалко го понаиграхме путинчо, а?
185
2
 
4
 
! Отговори
Таня преди 7 месеца
Прекрасно. Могат и да утроят транзита, няма проблем. 20лв/мвТч е таксата :)
184
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Освен в Унгария и Сърбия, руски газ по "Балкански поток" може да се доставя и в Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина////А, може и да не може, който и да е да получава и една молекула газ, ако не плати предварително транзитните такси.
183
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Орбан не случайно се прегръщаше с Путин в Китай на форума "Един пояс, един път". И не случайно беше поканен, при условие, че Германия, Франция и представители на Брюксел не бяха поканени. Унгария ще си върне унгарските земи окупурани от Украйна и ще има обща граница с Русия - тоест до всички ресурси и цялата логистика на "Един пояс, един път". А ЕС и жалка България отиват в небитието.
182
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да, и какво? Газчица ли ни трябва? Да се ненадяваш. Тоя лош Путин не дава. Можем ли да бъдем по-плачливи и жалки?
181
5
 
5
 
! Отговори
абе преди 7 месеца
нещо спряха нашите из-роди да дрънкат за шенген, останахме си най-големите глу-паци в славянския свят!
180
2
 
2
 
! Отговори
до 191 преди 7 месеца
Наистина богатите хора не висят по форумите и не обиждат останалите.Със сигурност си *** ,която има самочувствие като някой гъделичка егото и.В Провинцията,Обеля,Люлин има много стойностни хора,които се трудят честно и почтено.Приятно висене по кафетата на издръжка на мама и тати и се изхвърляй пред себеподобните!
179
0
 
0
 
! Отговори
investment assets преди 7 месеца
За какво са ни вашите вмиpиcани трупове на нашия чернозем които намаляват полезните площи и печалбите! Това не е само ваша земя! "Оtherwise we will be forced to impose sanctions for the misuse of our investment assets,"
178
5
 
2
 
! Отговори
до 206 преди 7 месеца
така е, сега просто и Унгария ще ни Блокира за Шенген - Вето и толко!
177
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Унгария винаги е била по-добре от нас, защото не клякат на никого. Аз бях там по соца и ми се видя запад. Бях на 7 години и очите ми станаха на палачинки. Отидох преди 10 години и очите ми станаха на самовари. Като излезеш от село София и попаднеш в цивилизован свят, това е неописуем шок.