Дори и да спре западната помощ: Капитулацията за украинците не е опция

За повечето украинци отстъпките пред Русия са немислими
12 яну 2024 14:50, Александър Попов
477
Дори и да спре западната помощ: Капитулацията за украинците не е опция
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Украйна ще продължи да се бие": нито териториалните отстъпки, нито капитулацията във войната са опция, показват актуалните нагласи. Украинците са решени да продължат битката дори и ако спре западната подкрепа за тях, пише "Дойче Веле".

Новата година за украинците започна така, както мнозина очакваха - с масирани руски въздушни нападения. Дроновете и ракетите бяха насочени срещу инфраструктура и цивилни сгради. Единствената новост е мащабът на атаките - с повече ракети и дронове Русия иска да преодолее украинската противовъздушна отбрана.

По данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси нападенията на Русия са оставили “стотици хиляди без електричество и водоснабдяване”. И то във време, когато температурите на места стигат и до минус 20 градуса.  

Хората в Украйна са подготвени

Руснаците се прицелват не само във физически обекти, но и в морала на украинците. Но те очевидно са подготвени. Все по-често се съобщава за хора, които отказват да се евакуират при всяка въздушна тревога и вместо това се скриват в най-сигурните места на домовете си - далеч от прозорци и външни стени.

Че хората са подготвени, доказва и проучване на реномирания Киевски международен институт по социология (KIIS). 58% от запитаните отговарят, че контраофанзивата трябва да продължи и след зимата, дори ако държавите, които са на страната на Украйна - над 50 на брой, начело със САЩ - преустановят своята подкрепа. “В същото време един от всеки трима анкетирани - 32% - смята, че е по-добре да се прекратят военните действия, ако бъдат дадени наистина сериозни гаранции за сигурност от страна на Запада, дори това да доведе до отлагане на освобождаването на окупираните територии за неопределено време", обобщават от KIIS.

За повечето украинци отстъпките пред Русия са немислими

От предишно проучване на института става ясно, че 80% от украинците отхвърлят категорично дългосрочното отстъпване на територии. Те поддържат това мнение, въпреки че от месеци войниците на фронта трябва да преразпределят боеприпасите, особено артилерийските снаряди, защото доставките от западните партньори са много по-ограничени от обещаното. За мнозинството от украинците капитулирането пред руснаците не е опция.

38-годишният Олех казва пред ДВ: “Намаляването на западната подкрепа е естествено и очаквано” в контекста на “дългата война”. Украйна трябва да произвежда сама много повече боеприпаси и оръжия, смята войникът.

Все по-често се провеждат и демонстрации в Киев. През декември десетки се бяха събрали пред общината и скандираха: “Пари за армията” по време на обсъждането на бюджета. Протестиращите настояват, че е по-добре градът да се откаже от инфраструктурни проекти и да инвестира средствата на фронта. “Местните власти не водят война. Те се занимават с политика”, казва пред ДВ 26-годишният Иля, който е сред протестиращите.

На друг протест семейства на войници призоваха за демобилизация на тези, които са на фронта от повече от година. “Военната служба на моя мъж започна с началото на пълномащабната инвазия”, обяснява пред ДВ 18-годишната Алина Страшко. И като много други доброволци, мъжът ѝ е смятал, че след известно време ще бъде заместен. Но се бие почти две години. “Една отпуска не е достатъчна, за да се възстанови от всичко, което е преживял на фронта”, казва Алина.

Президентът Володомир Зеленски наскоро настоя за мобилизацията на нови 500 хиляди войници. Съответният законопроект се разглежда в парламента. Депутати настояват да няма лотарийно повикване и жените да бъдат изключени. Много жени войници се сражават доброволно в армията, но броят на доброволците напоследък намалява.

Натискът върху Зеленски е голям, особено да освободи тези, които се сражават от години. Василина Думан, която още от 2014 година събира дарения за фронта, казва: “Хората, които се бият от две години, заслужават да бъдат демобилизирани. Те трябва да знаят, че все някога ще се сложи край на ужасяващите условия, в които живеят.”

“Украйна ще продължи да се бие”

38-годишният фелдшер Олех уверява, че не е демотивиран, но в същото време признава, че се чувства изморен. И иска да бъде демобилизиран, но знае, че това няма как да стане бързо, защото “няма кой да ни замести”.

Олех и Василина Думан обаче са единодушни - дори ако западната подкрепа отслабне, “Украйна ще продължи да се бие”. И дори да нарасне натискът върху украинските власти да влязат в преговори, “това няма да промени Русия”. Дори напротив. “Когато не е наказано, злото расте”, убедена е Василина. “В противен случай то ще е постоянен извор на проблеми за целия свят”.

Дебатът за това как да бъде разпределена тежестта на войната в Украйна набира скорост.

Франк Хофман/Хана Соколова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
13
 
! Отговори
Калмунгорски преди 4 месеца
Много ми е интерсно, за какво воюват ???
15
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Война на изтощение.До това го докара Путин. От "Киев за три дена" до път без изход.
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направление Херсон. Продължават позиционните битки при Кринки. Всеки ден се унищожават няколко катера с десант на киевската хунта. Зомбитата на киевският наркокартел продължават да прехвърлят допълнителни сили, за да заменят убитите в Кринки, но това става все по-трудно. Донецко направление. Боевете се водят на запад от Маринка - в Георгиевка. Няма съобщения за настъпление на ВС на РФ в това населено място през последните 24 часа. Купянски район. Зомбитата на киевската хунта продължават да държат отбраната на Синковка. В района на самия Купянск киевският наркокартел строи отбранителни укреплен
13
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия губи много жители във войната. Не мислете че жертвите в руските редици са малко. Напортив повече са от тези украинците. Русия не може да превземе Украйна със сила.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направление Угледар. ВС на РФ продължават настъпателните действия край Новомихайловка. След неуспешни опити за щурм на селището, ВС на РФ се съсредоточиха върху разширяването на зоната на контрол около Новомихайловка. Има напредване на юг от селището и на североизток от него. В самата Новомихайловка зомбираната по натовски стандарт биомаса е под постоянен обстрел от авиацията и артилерията на ВС на РФ. Направление Запорожие. Боевете се водят в района на Работино и Вербовое. Няма съществени промени. Лошите метеорологични условия не позволяват активни настъпателни действия.
11
2
 
6
 
! Отговори
Ще видим! преди 4 месеца
Нека изчакаме да мине бурята, както викат другарите от Компартиите! Има хора, които се учат само чрез болка! И да не е едностранно, българите имат също такива качества учене чрез болка!
10
3
 
26
 
! Отговори
Реално преди 4 месеца
Не е въпросът дали а кога. Мача е свирен, картите са свалени.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лиманско направление. ВС на РФ продължават да се опитват да пробият отбраната на зомбираната по натовски стандарт биомаса при Ямполовка и Терн. Зомбитата на киевският наркокартел контраатакуват. Има минимален напредък на ВС на РФ. Освен това има битки в Серебрянското горско стопанство, където руските витязи в кървави битки унищожават зомбираните азовци(терористична организация, забранена на руска територия) и систематично се движат напред. Битките са тежки, придвижването е бавно, така че не се очаква сериозен успех в скоро време.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ше се биат до последния ахмак.
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Авдеевско направление. Продължават кръвопролитните боеве на северния фланг в района на Степовое. Освен това продължава системното настъпление на ВС на РФ към Очеретино в северозападната част на обекта. Боевете се водят и на юг от пречиствателните съоръжения на коксхима. Съобщава се, че ВС на РФ настъпват на южния фланг - в района на Первомайское. Информацията все още не е потвърдена. Като цяло в Авдеевския сектор: ВС на РФ атакува, след което зомбакнацистишена контраатакува. Няма големи промени през последните 24 часа.
6
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма как да капитулират. Зачи да станат част от Русия - тоест обричат се на мафия, глад, мизерия. Към това добавете и масово разследване КГБ. Знаете - "народен съд" - лагери в сибир, мъчения. По-добре да си умрат на бойното поле.
5
17
 
5
 
! Отговори
хихи преди 4 месеца
мужикистан пропада с всеки изминал ден.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Артемовско направление. Части на ВС на РФ водят настъпателни действия в Богдановка и недалеч от Ивановское(Красное). Зомбитата на киевският наркокартел търпи внушителни загуби, но изпраща все повече резерви, за да задържи настъплението на ВС на РФ към Часов Яр. Ожесточени боеве се водят и в района на Хромово, където зомбитата на киевската хунта периодично контраатакуват. На южния фланг руснаците продължават да атакуват позиции на запад и северозапад от Клещеевка. Авиацията и артилерията на ВС на РФ се използват за противодействие на атаките на зомбакнацистишените.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бля,бля,бля,толкова бой ги чака nрошляцитe,че nросто им е бедна фантазията!
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Купянск, Харковска област, зомбита на киевският наркокартел устроиха масова престрелка помежду си на територията на пивоварната. За това съобщават местни жители в социалните мрежи. Според тях конфликтът е станал през нощта на 9.01 на територията на пивоварната, където са били зомбита от 41-ва бригада. Оттам дълго време се чували силно викане, след което започнала непрекъсната стрелба. След известно време на територията на предприятието започнаха да пристигат превозни средства, които спешно транспортираха не само ранените, но и множество загинали в резултат на тази престрелка.
1
7
 
30
 
! Отговори
Хахахаха преди 4 месеца
Минутка за пропаганда..... Да видим колко не е опция когато Одеса, Харков и двете области помежду станат руски.