Папата: Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме

Трябва да преговаря за прекратяване на войната с Русия
775
Папата: Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск каза, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, започнала след пълномащабното нахлуване на силите на Москва преди две години и причинила смъртта на десетки хиляди души, предаде Ройтерс.

Предстоятелят на Римокатолическанта църква заяви това в интервю за швейцарската обществена телевизия, записано миналия месец - доста преди вчерашното предложение на турския президент Реджеп Ердоган да бъде домакин на среща на върха между Украйна и Русия за прекратяване на войната.

Ердоган направи новото предложение след среща в Истанбул с украинския си колега Володимир Зеленски. Украинският президент каза от своя страна, че въпреки че иска мир, няма да отстъпи никаква територия.

Мирният план на Зеленски включва пълно изтегляне на руските войски от цяла Украйна. Кремъл обаче изключи участие в мирни преговори при условия, определени от Киев.

В интервюто папа Франсиск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна.

Интервюиращият използва термина "бял флаг" във въпроса си.

"Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря", казва папата. Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

Агенция Ройтерс се позова на предварително получения текст на интервюто и част от видеозаписа, които са й били предоставени днес. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март в ново предаване за култура.

"Думата "преговарям" е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш", заявява Франциск.

Смята се, че това е първият път, когато папата използва термини като "бяло знаме" или "победен", обсъждайки войната в Украйна, въпреки че и досега е говорил за необходимостта от преговори, отбелязва Ройтерс.

Миналата година 87-годишният Франциск изпрати италианския кардинал Матео Дзупи в Киев, Москва и Вашингтон, за да изслуша лидерите на трите страни в опит да посредничи за мир.

"Човек може да изпитва срам", казва папата за преговорите, "но с колко мъртви ще завърши (войната)? (Човек трябва) да преговаря навреме, като намери държава, която може да бъде посредник", допълва той, споменавайки Турция като една от страните, които вече предложиха да са домакини на подобна среща.

"Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да се влошат", казва Франциск, който стотици пъти се е молил за "мъченическа Украйна". Попитан дали е готов да посредничи, той отговаря: "Тук съм."

В друга част от интервюто, говорейки за войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", Франциск изтъква: "Преговорите никога не означават предаване."

Миналия месец Зеленски каза, че 31 000 украински войници са били убити от началото на руската пълномащабна инвазия в страната през февруари 2022 г. Той добави, че военните действия в окупираните украински области са стрували живота и на десетки хиляди цивилни./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


775
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
608
2
 
2
 
! Отговори
Роднина на преди 2 месеца
Всички, пълен безродник. Гнусна килимявка. Тоя поп прокле Трети март.
607
4
 
6
 
! Отговори
Бай Христо преди 2 месеца
Колко ти плати *** бе фашизиран папа.
606
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на Папата. Все някой трябваше да им го каже на киевските фашаги.
605
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Теоритично ако се спре войната от Украйна. То руснаците за два дни са на Шветската граница. И после какво ще стане Папата не казва." - да бе те и за 6 дена щяха да влезнат в Киев. :) На 7-мия щяха да са до Париж, вярно. Вече коя година са в източна Украйна?
604
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки ден в България в супермаркетите се продават шоколади внос от фалиралата Украйна. Майонеза и горчица също. И са в пъти по-добри от българското производство.
603
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия е военен гигант и бялото знаме ще е кураж да продължи до следващите граници на бившите СССР. Така Путин ще се затвърди на влас до живот.
602
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вдигнели бяло знаме . Русия диалог няма да води. Руснака знае само да се бие до като е жив. На него не му се живее. В Русия не му се връща. Така стана и в Югославия . Диалог не се проведе. Войната стигна до Словения . Та се наложи НАТО да спира армията на Милошевич. И да ги освобождава една по една държавите
601
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Теоритично ако се спре войната от Украйна. То руснаците за два дни са на Шветската граница. И после какво ще стане Папата не казва.
600
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както казва Сталин . - Папата води Империя , но си няма дивизий.
599
5
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 месеца
Смелост означава да приемеш реалността и да се изправиш и да продължиш напред.Продължаването напред за Украйна е влизане в състава на Руската федерация.Изучаване на Руски език.Народен съд за Майданистите,нацистите и Елита вкарал държавата във война с Руснаците.Очевидно същото очаква и дружина Полска,Чешките мишоци,Блатните републики и ГДР наново.Та затова Папата говори за преговори барем католическите му братя да не стават пак комунисти.
598
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Папата е прав . Но агресора Русия диалог няма да води . Това стана ясно преди две години. Както и при превземането на Крим. Путин каза ни е ще възстановяваме СССР. Да се разбира цяла Украйна ,Литва, Латвия , Естония.
597
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия е като непредсказуем алкохолик.
596
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 30-ина години по пазарите ни имаше руснаци които продаваха какво ли не.Тогава си купих свредло за метал с което успях да пробия метален анкер Хилти! Но свредлото бе произведено в тулските военни заводи.Досега не съм виждал друго такова,а това някъде го загубих.Та мисълта ми е,че в Русия само оръжие се произвежда с добро качество и друго нищо!Иначе там не се живее добре и хората бягат оттам!На руските богаташи децата им не живеят в Русия ,нали?
595
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То да вдигнеш бяло знаме се иска кураж . И след това какво следва . ??? Папата не казва . Диалог , но щети, децата , хора отвлечени към далечния изток и Крим. Диалог за 100 години напред. Та руснаците ми се струва , че няма да приемат Диалога. Ще се спрат на Монолога от Путин.
594
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прав е! Украйна брутално загуби!!! Безполезните форумни уркофили са жалки лаещи влечуги!!
593
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да имаш куража да се предадеш ? След като знаеш какво те чака след това ? Наистина трямва да си много смел , сам да се оставиш да те разстрелят с вързани ръце зад гърба.
592
4
 
2
 
! Отговори
Нацистите пищят преди 2 месеца
Мощна атака срещу пристанища близо до румънската граница:рояци дронове атакуват Рени и Измаил.Рояци атакуващи дронове поразяват цели в района на Рени и Измаил в Одеска област от няколко часа.Все повече атакуващи дронове продължават да идват от морето. "пишат,че има и силна ЕКСПЛОЗИЯ в Орловка + нови цели идват от морето,траекторията е същата...Исмаил/Рени оставаме в убежищата!" - трансфер на местни ресурси."Измаил,групи БПЛА(3-5бр)все още се насочват към вас,останалите(също около 3-5бр)летят към Рени/Орловка.""Измаил е под удари.Все още летят(5 км,20 км и 40 км).Има и прилитане в Болград."
591
4
 
1
 
! Отговори
Вставай Донбас преди 2 месеца
Снощи пих водка Вставай Донбас със малък сребарен танк вътре в нея.Прати ми е един бесарабски Българин от Донбас .
590
8
 
5
 
! Отговори
Майка Русия преди 2 месеца
Вие дръзнахте да застанете срещу майката. Майка Русия. Сега ще гледате как растат гъбите. Атомните Гъби.
589
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ме кефи когато разузнаването ми прати млади дилетантки агенти уж да ме "изпитват", а накрая страстно и с желание ми мъркат и драскат нежно с ноктички по т-шацитe като ги извия на зaдна! После ходят да снасят на *** абсолютно безполезна информация. Включително колко ми е дeбел. Само ми е жал за тия мацки, че cлед 4-тия или 5-тия такъв като мен и после вече са рaзвалини в душата.