Украйна се надява на сделка с България за ядрените реактори през юни

Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават
22 мар 2024 16:00, Елка Василева
205
Украйна се надява на сделка с България за ядрените реактори през юни
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна се надява да подпише през юни споразумение с България за закупуване на два ядрени реактора, за да компенсира загубите си, след като Русия превзе Запорожката АЕЦ, която е с шест реактора, заяви в интервю за Ройтерс ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом" Петро Котин.

Още по темата
Двата реактора ще бъдат монтирани в Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна и ще бъдат с произведено в Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, поясни Котин.

Русия пое контрол над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, след началото на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте атомни реактора на електроцентралата в момента са изключени.

„Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават… и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат, като сключим договор с България за покупката на оборудването“, заяви Котин по време на проведеното вчера интервю.

„Дадох задачата на нашата строителна организация и на Хмелницката АЕЦ, за да са готови през юни за монтиране“, заяви той, имайки предвид първия от двата реактора, които трябва да са веднага готови за монтаж.

Котин каза още, че ако реакторите бъдат доставени навреме и цялостно, „Енергоатом“ ще бъде готов да започне работа по новия реактор след две или три години – необходим период за производствата на турбина за него. Той допълни, че „Енергоатом“ води предварителни преговори с американската корпорация „Дженерал Електрик“ за производството на турбината.

Вторият реактор ще се монтира по-късно и Котин не представи срокове за това.

Той заяви, че България е поставила цена за двата реактора от 600 млн. долара, но София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено единствено от Русия.

„Налице е постоянно желание от българска страна да постигнат по-голяма печалба за себе си от въпросните 600 млн. долара и с времето те говорят за по-висока цена, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн.“, каза Котин.

Той заяви, че „Енергоатом“ има намерение да построи още два реактора в Хмелницката АЕЦ, конкретно американските модели ЕйПи 1000 (AP 1000), а също, че компанията ще започне да излива цимент за тях в началото на април.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Те очаквали сто хиляди руснака и се жалват кукумявките,че нямат оръжие и пари,но искали да правят бизнес за ядрени реактори. Просто е невъзможна шизофренията на Държавният Театър На Съветската Республика Украина ! Невъзможна е!
34
0
 
7
 
! Отговори
)(_¿ преди 1 месец
Сядай и се надявай твойта май.. прос..а.Нас ни командват дузина от гламав по гламав.Тъй ,че кеф ти оръжие ,пари пушечно месо не са стеснявай проси може и Русия да нападнем по заповед на ЕС .Свин.скИ глави.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските срокове за подобни сделки са минимум 30 години!
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продажниците които ни управляват ще ни свалят и долното бельо за да ги дадат на Украйна.
31
1
 
12
 
! Отговори
българина преди 1 месец
аз се надявам на избори на които на племето да му дойде акъла. като не кьорав българин няма да остане тука от предателства като това!!!
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те са, като бетеерите!
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да видим кой ще епрестъпникът, който от наша страна ще подпише неизгоден стопански договор. Напомням, че неизгодните стопански сделки са престъпление, съгласно НК. Това, че прокуратурата у нас спи от 35 години и не прилага главата за стопански престъпления - от некадърност, мързел или нарочно, не е ваксина срещу бъдещо търсене на отговорност по тези забравени от нея текстове. Могат да се назначат нови - работещи и учили наистина прокурори, които да потърсят сметка от такива престъпници.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние верно имаме най-много оръжия на Балканите, ама какво очаквате от нас укри, да се бием вместо вас с рашките ли :)))
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За това ли разиграват този цирк политиците ни!
26
2
 
17
 
! Отговори
Ръчичките им преди 1 месец
да изсъхнат! Крадливи, предателски!
25
1
 
12
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 месец
а *** от къде ще изкара пари, като няма производство, БВП е отрицателен и търпи огромни загуби?! Или няма да го купи, а ще им го подарим. Всички българи сме солидарни, толкова солидарни, че не можем да ги гледаме тези нагли украинци.
24
1
 
9
 
! Отговори
бай Бай преди 1 месец
да де, ама като се знае как укронациститите лъжат и мамят, нищо чудно реакторите ни вече да са там... Всъщност т.нар. Укриана я я има, я я няма до юни...нал тъй?
23
2
 
16
 
! Отговори
ИВАН преди 1 месец
ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е 3-ТО РАЗРЯДНА КОЛОНИЯ НА ТИЯ ЗАД ОКЕАНА, А НАРОДА СПИ!
22
1
 
17
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
До Ако някой обясни,Бойко да даде обяснение! Той нарече АЕЦ 'Белене" - "Гьолот" само щото беше руска! Бойко превърна България в тотална бананова държава, в пряка жизнена зависимост от ЕС и САЩ ликвидирайки крепеьните остатъци от националната икономика и стопирайки възможността да се развиват нови такива. На ЕС, не му пука за България! Той иска жителите й изселени на Запад, а територията да е негова. тази политика даде възможност на Русия да се намесва икономически чрез енергетиката;)))
21
0
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
А, защо ние не можем да ги строим защото са били руски ----///----- Защото нямате кой да ги лицензира, а Украйна има.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голем фетиш имат към България нещо укрите, ще кажеш ние ще им оправим ситуацията в която са изпаднали :)))
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мда, ще продадем реактори за 1 млрд, за да купим такива за 30 млрд. Просто..............................................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с чии пари?
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна според нашите атлантици е в по добри отношения с Русия, щом строй с руски реакторои. Дру е въпроса че са за без пари. А ние имаме и площадка и инфраструктура и одобрение от комисията по ядрена енергетика но сме демократи.
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По нелепо крадене от това нямаааа.Подаряваме на САЩ над 30 милярда о на Укрите всичкО което е на народа .А тока ще го копуваме от Берлин .Да идва Путин и да пуска АТОМНАТА БОМБА .