Сноудън официално поиска временно убежище в Русия

Бившият агент е предал молбата си на миграционната служба
Обновена: 19 юли 2013 09:04 | 16 юли 2013 15:30, Елка Василева
35
Сноудън официално поиска временно убежище в Русия
Едуард Сноудън. Снимка: архив, Reuters

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън официално е поискал временно убежище в Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на члена на Обществената палата на Руската федерация Анатолий Кучерена.

"На летище "Шереметиево" Сноудън предаде на сътрудник на Федералната миграционна служба молба за предоставяне на временно убежище", каза Кучерена.

Още по темата

На 12 юли на летище „Шереметиево“ Едуард Сноудън се срещна с руски правозащитници. Пред тях той заяви, че иска да остане в Русия, тоест да получи временно убежище в страната, докато успее да отлети със самолет за Латинска Америка. За целта той заяви готовност да прекрати антиамериканската си дейност.

От Кремъл тогава заявиха, че Сноудън може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това".

Бившият служител на американското разузнаване се намира на летище "Шереметиево" от 23 юни, където пристигна от Хонконг като транзитен пасажер. В САЩ Сноудън беше обвинен, че е издал тайни програми за електронен шпионаж, което е нанесло сериозни поражения на националната сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
бонобо преди 10 години
До ShopО ***, теб думата "Русия" те *** като буре - винарка! Русия е велика, а Путин - невероятен пичага! Завчера се спусна с батискаф в Балтийско море, да гледа потънала руска фрегата. Кара Су-27, гаси пожари с Бе-200, плува в ледени води, язди кон, ходи за риба... Най-важното е, че е умен, хитър и има железни нерви. Виждам голяма разлика между него и Клинтън по женските въпроси.На Запад няма такъв държавник, sorry!
25
0
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 10 години
Кръщават площад в Ловеч на поп Кръстюdnes.bg/stranata/2013/07/16/kryshtavat-ploshtad-v-lovech-na-pop-krystiu.193806
24
4
 
0
 
! Отговори
ТоранагаСама преди 10 години
Сега остава да станем свидетели на нова "Студена война". Не вярвам руснаците да рискуват със Сноудън, защото каквото и да говорим, САЩ си е опасен противник. Много са ми антипатични американците, ама фактите са си факти.
23
3
 
14
 
! Отговори
СААААЩ преди 10 години
САЩ и демокрация=>магаре и космос, вие нормални ли сте, та те в момента копират Сталин от 30-те 1:1, даже и сериозни стимули си имат за доносничество си имат! Ако в САЩ има демокрация, значи ние живеем в рая :) !
22
3
 
16
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Оруел е писал "1984" за СССР, но книгата му се случва в САЩ. Забавно, нали?
21
4
 
25
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Щом шпионите започнаха да бягат от САЩ,явно ситуацията там е страшна,и стига с това клише най демократичната страна!всичко това е минало,сега откъдето минат САЩ,след тях само смърт и разруха.
20
5
 
3
 
! Отговори
до 26 от славянин преди 10 години
Аз не съм живял наистина там, но имам роднини които живеят там от 1948 година и освен тях и много познати които също живеят там от по-скоро!
19
5
 
21
 
! Отговори
до 19 от славянин преди 10 години
Ха-ха-ха, САЩ била страна със свободни хора!? Самите щатци казват, че страната им е най-полицейската на земята, но тукашните ''демократчета'' бълнуват и халюцинират че била свободна! Хайде излезте от холивудското фентъзи и слезте в реалността! Разкритията на Сноудън най-добре показват колко са ''свободни'' хората в страната на неограничените илюзии, но тукашните сини талибанчета все не могат да влязат в час! Явно е че са ***!
18
4
 
11
 
! Отговори
до 22 от славянин преди 10 години
Няма да го доживееш това, но може да доживееш рязаното негро да свърши като Кенеди!
17
5
 
4
 
! Отговори
до shop преди 10 години
Tи драги какво искаш?не виждаш ли какво ни подготвят?Договорка мвжду долни комунисти и престъпни мутри.Ако това стане жална ни майка.Как толкоз много хора не разбраха че нямаме свесни политици,а и за какво са ни?Всички са от *** нагоре.Всички са неприлично богати за сметка на матряла.
16
4
 
31
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Цялата фалшива демокрация на САЩ се крепи върху различните видове терор - потъпкване на свободата (интелектуалната) на нормалния човек, постоянно пряко и косвено следене и контрол върху поведението на гражданите, икономически и социален терор върху суверенни държави (особено се отнася за тези, богати на различни природни ресурси). Всичко това е подкрепено със солидна доза пропаганда за "свободен живот, демокрация и неограничени възможности", но балона скоро ще се спука.
15
3
 
20
 
! Отговори
И.Иванов преди 10 години
Не вярвам, че ЦРУ може да го докопа на руска територия, особено ако руснаците си поставят за цел да го опазят жив.
14
5
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 10 години
То българската ДС не е била клон на КГБ-то, та там всичко им е морално и етично.
13
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не мога да разбера какво непрекъснато демонизирате американците. Америка е велика държава, от Русия бягат за Америка, но този е единствения случай.
12
0
 
14
 
! Отговори
do 6 Бърдак ОтДвама преди 10 години
Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска *** и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.
11
4
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
световният тумор сащ има мрежа по цял свят от тайни квартири където хора биват отвличани,измъчвани и убивани.Мисля ,че само Русия може да му гарантира сигурност.Да е жив и здрав и дано гнусната мъртвешка ръчичка покрита със старчески петна на чичо сам не го докопа!
10
18
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Много филми гледаш, момче! Просто ще проверят дали има информация касаеща Кремъл и после вежливо ще му бият шута към САЩ.
9
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЦРУ ще го умъртвят рани или късно даже и на руска територия.
8
1
 
30
 
! Отговори
fripp преди 10 години
Според скромното ми мнение, в момента щатските служби яко издирват къде е скрил инфото, което им гепи. В мига, в който го намерят, момчето е пътник. Предполагам, че ФСБ ще го следи и пази, но напусне ли Русия, ми се струва, че ще стане лошо за него. Дано съм лош пророк.
7
3
 
54
 
! Отговори
fripp преди 10 години
Факт, че този честен човек със своите разкрития ги злепостави много пред целия свят. И то, по-важно, пред техните най-верни приятели. Ако бяха шпионирали Китай или Русия е разбираемо, но, според чуждата преса, най-подслушваната страна е била Германия. Десетки милиони разговори са били записвани познайте от кои немски региони - тези, в които е съсредоточена голямата част от немската промишленост. Защо ли?