Сноудън напусна "Шереметиево" и влезе в Русия

Москва му е дала убежище за срок от една година
1 авг 2013 16:09, Бойчо Попов
49
Сноудън напусна "Шереметиево" и влезе в Русия
На 12 юли Едуард Сноудън се срещна с руски правозащитници. Снимка: Ройтерс

След повече от месец, прекаран в транзитната зона на летище „Шереметиево“ в Москва, бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън вече може да напусне аеропорта.

Сноудън е получил документите от руските миграционни власти, заяви в четвъртък адвокатът му Анатолий Кучерена, цитиран от агенция Интерфакс. Представител на летището заяви пред агенция Ройтерс, че Сноудън е влязъл на територията на Русия.

Русия е дала на Сноудън временно убежище със срок от една година, съобщи за ИТАР-ТАСС адвокат Кучерена.

Кучерена потвърди, че Сноудън е напуснал транзитната зона на летище „Шереметиево“. Адвокатът обаче не уточни къде се намира в момента бившият сътрудник на ЦРУ. „Не мога да кажа къде се намира Сноудън“, добави той.

Още през миналата сряда се разпространи слух, че американецът е получил документа. Неговият адвокат Кучерена първоначално бе заявил, че документите са у него и ще ги предаде на клиента си. Малко по-късно обаче той трябваше да оттегли изявлението си. Той обоснова противоречивата информация с "уникалната за Русия ситуация".

Сноудън се намираше в транзитната зона на летището от 23 юни насам, тъй като САЩ обявиха паспорта му за невалиден.

Още по темата
В началото на юни IT-експертът разкри тайната до този момент програма за подслушване на комуникациите на американските власти и по този начин предизвика серия от международни скандали.

Вашингтон настоява за екстрадирането му, което Русия отказва под предлог, че двете страни не са сключили подобно споразумение. Правосъдието на САЩ обвинява Сноудън в шпионаж и кражба на държавно имущество.

Никарагуа, Венецуела и Боливия вече предложиха на 30-годишния американец подслон, но заради липсата на паспорт Сноудън нямаше как да пътува за тези дестинации. Затова и информаторът беше подал молба за убежище в Русия.

По данни на адвоката му Сноудън можело дори да подаде молба за придобиване на руско гражданство и да си търси работа в страната.

Едва преди няколко дни бащата на американския беглец го призова да остане в Русия. „Смятам, че Русия е твърдо решена и в състояние да пази сина ми“, заяви Лон Сноудън пред телевизия „Росия 24“. „Ако бях на негово място, щях да остана в Русия“.

Всичко за скандала четете в Investor!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Едуард Сноудън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Сноудън отдавна е съжалил, за това, което е направил, но в момента ако изобщо е още жив, е натъпкан с химия, за да стои мирен. Откакто е в лапите на руснаците някой да го е виждал жив?
42
0
 
1
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Реално какво става не много ясно, но да се казва че Русия е стожер на свободните хора е все едно една *** да е стожер на морала. Вярвате ли си бе кратуни комунистически? Щото ако наистинавярвате в това което пишете наистина комунизма трябва да се брои за религиозна доктрина. Свободния човек не поддържа нито запада нито Русия и се опитва да оцелее между тях. И двете системи са почти еднакво ненормални като за мааалко по читава смятам че е западната
41
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той не избяга в Русия, той беше пратен.Играта сега започва. Дръжте се, мачът ще бъде натопорчен.
40
0
 
17
 
! Отговори
Червена Зора преди 10 години
Ако бях на негово място, щях да остана в Русия / Смятам, че Русия е твърдо решена и в състояние да пази сина ми : думи на гринго !
39
1
 
27
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Един прекрасен коментар от "VVP b.n.s.v.G.bru""Сините другари взеха да завиждат на момчето.Сега Путин ще го научи да хваща големи щуки с въдицата(по 21 кг) , ще го запознае с хубави гимнастички(по 45 кг), и ще го въведе в обществото на богатите,бели и добре облечени руски хора(с бял президент).. Нашто *** ще преглъща на сухо в канафката и това е..."
38
0
 
18
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
А сега се опитват да имитират и "обществено мнение", ха...единственото хубаво от това нещо е,че касите на гроб се изпразват.
37
1
 
33
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Най-интересното и разочароващо е, че аз разгледах доста политически форуми, главно западни, по повод казуса "Сноудън". Навсякъде хората са във възторг от него, единственият начин да си обясня поведението на определени лица в българският форум е, че те са плетени драскачи на ГРОБ и останалите десни формации. Типично поведение за ГРОБ, там всичко е имитация, имитираха, че ни управляват добре, имитираха демокрация, накря се опитаха да имитират и свободни избори /350 хил бюлетини от тяхна печатница/
36
23
 
4
 
! Отговори
МАЙОРА преди 10 години
Ислям!Германия: 5.0%ЮК: 4.6%Франция: 7.5%САЩ: 0.8%Русия: 11.7%Брутен вътрешен продукт на глава от населението! Германия: 40,394$ЮК: 35,819$Франция: 35,845$САЩ: 49,965$Русия: 17,709$Средна заплата на месец!Германия: 3352$ЮК: 3728$Франция: 3177$САЩ: 4537$Русия: 640$
35
18
 
2
 
! Отговори
МАЙОРА преди 10 години
Детска смъртност! мъртви/1000 родениГермания: 3.7ЮК: 4.9Франция: 3.5САЩ: 6.81Русия: 11.31Убийства! Германия: 0.8ЮК: 1.2Франция: 1.1САЩ: 4.8Русия: 10.2Самоубийства! Германия: 9.9ЮК: 11.8Франция: 14.7САЩ: 12.8Русия: 20.2Смърт на пътя! загинали на всеки 100 000 превозни средстваГермания: 7.2ЮК: 7Франция: 9.5САЩ: 15Русия: 55.4Средна продължителност на живота при мъжете!Германия: 78годЮК: 79годФранция: 78годСАЩ: 75годРусия: 61год
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
30:Не се притеснявай, не са толкова глупави, ами просто си заработват надницата. Не знам колко им плащат на коментар, ама сигурно не е много, че толкова усърдно да пишат, за да заработят насъщния.
33
3
 
45
 
! Отговори
Илко преди 10 години
За съжаление Русия остана най-свястната бяла държава! Ако имам възможност ще замина там. Малко руски език знам, утре правя 25 години, за зла участ не съм учил руски в училище, просто евро-атлантизма навлезе в България и ни натресе тия "хубави" езици английски и немски, дето освен берач на ягоди в Англия или спасител в САЩ, за друго не ни помагат. Българите в Русия и особено в Москва са над средното равнище. Удача!
32
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да се учудя, ако въпросния Сноудън е един от внедрените руски агенти подобни на Анка Чапман и другите... щото руснаците без постоянния шпионаж политически, технически, военен и т.н са напълно и безвъзвратно рухнали...всъщност само отлагат процесите на разпад...
31
1
 
11
 
! Отговори
до 30 Анонимен : преди 10 години
...дадат пример с някоя такава държава която просперира или е просперирала...======================================================отговор:БЪЛГАРИЯ !
30
5
 
37
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Русия е сто пъти по свободна от която и да е била западна държава,което не е кой знае колко трудноде имайки предвид ,че запада се е превърнал в един голям конц лагер ,където всеки и всичко се следи и подслушва!
29
3
 
40
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Има един виц Как сащ могат да направят една страна развиваща?Като преди това е била развита!'
28
2
 
23
 
! Отговори
EL COMANDANTE CHE преди 10 години
Браво г-н Путин! Догодина на парада в Деня на победата над фашизма 9 май, заедно с дисидента г-н Сноудън на трибуната в Москва!
27
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нито съм американофил,нито русофил,но каква е тази истерия тук срещу САЩ и надупване на Русия, тези които се надупват на Русия само да се замислят какво е станало с държавите дето е минал руския-съветския ботуш,,,и преди платените предатели тук да почнат да натиснат минуса моля да ми дадат пример с някоя такава държава която просперира или е просперирала следствие ботуша руски,,,няма такава държава ,нали
26
4
 
41
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Винаги съм твърдял ,че саш са просто Северна Корея с макдоналдс.Убиват и репресират дисиденти .Миналия месец посред бял ден взривиха една младо момче журналистче бил напът да изкара най-голямата история за американските служби Майкъл Хейстингс .Подрепям американските дисиденти в неравната им борба със световният сатана !Бог да закриля Сноудън човечеството е с теб!
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
toq pi4 6te go cuknat ama aide da gledame koga intere mn :)
24
2
 
51
 
! Отговори
Без коментар преди 10 години
А в България екстрадираме Българи заподозрени в неясно в какво, без доказателства и каквото и да е било да бъдат съдени в САЩ...Сами си правете изводите... дупедавци ли сме или какво!