Сноудън напусна "Шереметиево" и влезе в Русия

Москва му е дала убежище за срок от една година
1 авг 2013 16:09, Бойчо Попов
49
Сноудън напусна "Шереметиево" и влезе в Русия
На 12 юли Едуард Сноудън се срещна с руски правозащитници. Снимка: Ройтерс

След повече от месец, прекаран в транзитната зона на летище „Шереметиево“ в Москва, бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън вече може да напусне аеропорта.

Сноудън е получил документите от руските миграционни власти, заяви в четвъртък адвокатът му Анатолий Кучерена, цитиран от агенция Интерфакс. Представител на летището заяви пред агенция Ройтерс, че Сноудън е влязъл на територията на Русия.

Русия е дала на Сноудън временно убежище със срок от една година, съобщи за ИТАР-ТАСС адвокат Кучерена.

Кучерена потвърди, че Сноудън е напуснал транзитната зона на летище „Шереметиево“. Адвокатът обаче не уточни къде се намира в момента бившият сътрудник на ЦРУ. „Не мога да кажа къде се намира Сноудън“, добави той.

Още през миналата сряда се разпространи слух, че американецът е получил документа. Неговият адвокат Кучерена първоначално бе заявил, че документите са у него и ще ги предаде на клиента си. Малко по-късно обаче той трябваше да оттегли изявлението си. Той обоснова противоречивата информация с "уникалната за Русия ситуация".

Сноудън се намираше в транзитната зона на летището от 23 юни насам, тъй като САЩ обявиха паспорта му за невалиден.

Още по темата
В началото на юни IT-експертът разкри тайната до този момент програма за подслушване на комуникациите на американските власти и по този начин предизвика серия от международни скандали.

Вашингтон настоява за екстрадирането му, което Русия отказва под предлог, че двете страни не са сключили подобно споразумение. Правосъдието на САЩ обвинява Сноудън в шпионаж и кражба на държавно имущество.

Никарагуа, Венецуела и Боливия вече предложиха на 30-годишния американец подслон, но заради липсата на паспорт Сноудън нямаше как да пътува за тези дестинации. Затова и информаторът беше подал молба за убежище в Русия.

По данни на адвоката му Сноудън можело дори да подаде молба за придобиване на руско гражданство и да си търси работа в страната.

Едва преди няколко дни бащата на американския беглец го призова да остане в Русия. „Смятам, че Русия е твърдо решена и в състояние да пази сина ми“, заяви Лон Сноудън пред телевизия „Росия 24“. „Ако бях на негово място, щях да остана в Русия“.

Всичко за скандала четете в Investor!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Едуард Сноудън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
17
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
След повече от месец, прекаран в транзитната зона на летище Шереметиево в Москватази зона не е ли хотела до Шереметиево? Ако е така, пича изобщо не е бил зле. Хотела е супер. Единственият му недостатък е, че не те пускат никъде да мръднеш от етажа *** който са те настанили.
22
1
 
24
 
! Отговори
Теодор преди 10 години
ВВП-то пак ги направи на всички зад океана на маймуни!
21
2
 
38
 
! Отговори
fripp преди 10 години
Че Русия не е върхът на демокрацията, това е ясно, но, че Щатите са се превърнали в ЩАЗИ, това е малко изненадващо. Интересно е, как самочувствието ти на господар на света може да те подведе. Хубаво е да има страни по света, които да не се огъват пред натиска на американците, защото представяте ли си какво щеше да стане, и то стана - обискираха самолети, забраняваха полети и всяква друга истерична, страхлива тирания се случи.
20
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Болно момче,епилептик...народът се натиска да се засели в САЩ,то...в Русия.
19
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро ще го намерят починал от инфаркт (ако го намерят изобщо)
18
10
 
16
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Американци бягат от САщ и търсят политическо убежище в Русия...Докъде ги докара работите тоя Орешарски...
17
3
 
29
 
! Отговори
До 16 преди 10 години
Да, така е, всички властимащи са еднакви - психопати, които се стремят да репресират всички. Обаче въпреки това Русияотдавна е по-демократична от САЩ. Защо? Ами защото просто хората (Обикновените) не са чак толкова прости и зли, колкото в САЩ, а един диктатор без достатъчно последователи е нищо. Да, Путин репресира също, но в ежедневния живот, извън строго политическата сцена, нещата са много по-различни, защото до голяма степен зависят и от средностатистическия гражданин.
16
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радвам се за Сноудън! Браво и на руснаците, че не се огънаха въпреки заплахите със санкции! Този случа за сетен път показа, че светът не трябва да е еднополюсен, защото когато казваш злощастната истина, че целият свят е послушван и следен от американските служби за сигурност, може да платиш със живота си или свободата си. Или както казва поета: Кат Русия няма втора тъй могъща на света;
15
39
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако беше истински борец за свобода и демокрация, нямаше да бяга в Русия, но това момче просто търси своята популярност и съответно пари, мисли си че в Русия ще получи закрила, не там просто ще стане най-обикновен предмет в игрите на Путин и руската олигархия
14
23
 
5
 
! Отговори
lunatic преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Просто на Русия сега и се е паднало да се прави на демократична.Путин си прави там каквото си иска смени закона, върна се на власт, която дефакто никога не беше пускал. Нали се сщаш защо Каспаров е избягал, случая Политовская, Пуси Райът .. и т.н Всички са еднакви. Евала на ткаива хора като Сноудън.
13
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
10, точно, за всеки нормален човек вече е достатъчно очевидно, че Путин също работи рамо до рамо с американските си колеги-психопати в полза на Новия световен ред. Да не забравяме как беше заявил, че ще даде убежище на Сноудън само при условие, че спре да издава тайни на САЩ.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До фсбНе на ФСБ, на ГРУ
11
3
 
50
 
! Отговори
Янко преди 10 години
Този е един честен информиран човек който не е можел да търпи фашизма в САЩ,той е виждал как уж демократична Америка се е превърнала в заплаха за хората по света.
10
4
 
51
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Хилърито се е преобърнала 33 пъти с метлата, Маккейн е дигнал кръвно и са го приели в сенаторската болница, Депардио слага на масата ракийката да си посрещне госта, Путин си хваща 21 кг щука и показва на ***, къде го е клъвнал петела;-))
9
22
 
10
 
! Отговори
Ra40 преди 10 години
То не че в Русия ФБР пак не може да го намери и да му тегли ножа, ама ... медийни сензации :)
8
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И след като го използва максимално другаря Путин ще го изтъргува на американците, просто глупаво момче, избрал е най-неподходящото място да бяга
7
3
 
41
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Браво,този е много ценен за Русия това е поредната победа за Путин.............
6
3
 
52
 
! Отговори
fripp преди 10 години
След като си направиха един месец гъргара със Щатите, руснаците пуснаха това почтено момче да ходи, където си иска, и сега очаквам още по-яки истерии от страна на американците. Повече ми направи впечатление, обаче, раболепието на останалите големи европейски страни. Ни звук, ни стон, за да го защитят. Пък демократи иначе. И хем и те пострадаха от това подслушване. Срам за просветена Европа. Гънат са като *** пред Америка.
5
2
 
39
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
хахахах Обамата ша са побърка ся!
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"което Русия отказва под предлог, че двете страни не са сключили подобно споразумение."не е "ПРЕДЛОГ" не са сключили - и САЩ за незнам кой път отказва да екстрадира терористи и крупни престъпници.