Отношенията България - САЩ са на ниво стратегическо партньорство

Кристиан Вигенин е на работно посещение в Съединените щати
Обновена: 20 сеп 2013 14:09 | 20 сеп 2013 11:51, Елка Василева
21
Отношенията България - САЩ са на ниво стратегическо партньорство
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

На официален обяд в Библиотеката на Конгреса на САЩ беше отбелязана 110-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените щати, съобщи МВнР. Основно изказване направи външният министър Кристиан Вигенин, който е на работно посещение в САЩ.

Вигенин отбеляза, че независимо от политическите обрати отношенията между България и САЩ се развиват трайно и стабилно и се коренят в периода още преди установяването на официалните дипломатически отношения. Вигенин изтъкна ролята на американския журналист Макгахан в отразяването на Априлското въстание от 1876 г. Благодарение на неговите репортажи светът е научил истината за трагичните събития в България, спомена министърът. Той отбеляза и ролята на бележити българи в различни сфери за развитието на американската държава.

Подчертан беше и потенциалът на живеещите в САЩ българи за по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения във всички области. Министър Вигенин подчерта, че в последните години отношенията между двете държави са достигнали ниво на стратегическо партньорство, допринасящо за мира и стабилността на нашия континент.

Модератор на последвалата дискусията беше посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова. На фона на песента "Излел е Дельо хайдутин" тя подчерта значимостта на двустранните отношения, които не се ограничават във формално измерение, а имат дълбоко човешки характер.

Гости на церемонията бяха конгресмени, представители на Държавния департамент, министерствата на търговията и на вътрешната сигурност, посланици на европейски държави, бивши посланици на САЩ в България, почетни консули на България в САЩ, представители на мозъчни центрове и изявени представители на българската общност в САЩ, както и висши мениджъри на големи американски компании, опериращи в България.

Директорът на Библиотеката на Конгреса д-р Джеймс Билингтън направи преглед на отношенията между САЩ и България и акцентира върху значимостта на активните контакти между научните среди и институции на двете страни. Приветствие към гостите отправиха съпредседателите на Групата за приятелство с България в американския Конгрес - републиканецът Джо Уилсън и демократът Ричард Нийл. Те високо оцениха развитите партньорски отношения с България в различни области.

Посланик Филип Рийкър, заместник-помощник държавен секретар по европейските въпроси, направи цялостен преглед на двустранното сътрудничество, подчертавайки партньорството в НАТО, съвместната работа в областта на поддържането на сигурността в Ирак, Афганистан, Косово, Либия и Босна и борбата с тероризма. Посланик Рийкър изтъкна също и развитите търговски отношения между двете страни. Той отбеляза също и 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи, което по думите му потвърждава историческото противопоставяне на българите срещу нетолерантността.

В разговорите с представителите на Конгреса и администрацията бяха обсъдени въпроси на двустранните отношения.

Министър Вигенин постави въпроса за отпадането на визите за български граждани, желаещи да посетят САЩ, изтъкна важността на свободното пътуване за допълнителното задълбочаване на двустранните отношения в сферите на икономиката, образованието, науката и културата. В разговорите бяха засегнати и ситуацията около Сирия, американските инвестиции в България, използването на съвместните военни съоръжения в Ново село за обучение на либийски военнослужещи и актуалните въпроси на Балканите.

През първия ден от работното си посещение във Вашингтон вчера министърът на външните работи Кристиан Вигенин разговаря с Елиът Ингъл, заместник-председател на Комисията по външни отношения на Камарата на представителите, с Уенди Шърман, заместник-държавен секретар по политическите въпроси, както и с Пол Джоунс, помощник-държавен секретар за Европа и Евразия в Държавния департамент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Никога няма да се сетите че каквото и да напишите под тази хазарска физиономия ще се възприема за лъжа. И как ще се сетите след като вече страдате от тази генетична болест дето при него си е от от време оно.
14
2
 
0
 
! Отговори
канадеца преди 10 години
Добре,че стана министър тва *** да дойде до Северна Америка.Ела тук в Монреал,*** червен,ела да те посрещнем както си знаем с шутове.Разхождай се ***,разхождай се щото малко ти остана да си министър.
13
3
 
1
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
От напоителния порой на статията съществено и важно е едно единствено изречение. Последното. Забележете кой посреща по официална дипломатическа процедура българския външен министър. Двама заместници, и един помощник-държавен секретар. По въпросите на Евразия (имали си и такъв отдел- евразийски, но това е тема за друг коментар). При подобна "представителност" на посрещачите всяка нормална страна с отговорно правителство би си направило съответните изводи, и би отговорила реципрочно.
12
2
 
4
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
До МИТКО Те за тебе питата ахахаххахахахах един българан по малко.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БА СИ! ЗА 24 ГОДИНИ "ДЕМОКРАЦИЯ",ТАКАВА МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 1989 до сега само лакеи и *** са ни управлявали. Пфуй.
9
13
 
7
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До МИТКО Може би причината си е в тебе?
8
19
 
7
 
! Отговори
Shop преди 10 години
България само печели от това, че е в лагера на свободните държави. Но визи не трябва да се дават, прекалено много русофилска *** имаме, която не заслужава да ходи по американска земя. Да отиват на екскурзия в Сибирь.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам на какво ниво могат да бъдат отношенията ни с която и да било държава, щом нашият външен министър харесва да му го начу.ват...
6
15
 
8
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Алоооооооо, комсомолско секретарче ти случайно да не си объркал самолетите на летището, кому х-я дириш там бе, Кремъл е от другата страна или Путин ти е пренасочил полета през Сирия та си се уплашил и си забегнал чак у Щатите
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе, момче, не се залъгвай!, а нас стига сте ни правили на ***, това, че още спим, не значи нищо!!!
4
1
 
8
 
! Отговори
djeri преди 10 години
XAXAXAXA OTNO6ENIQTA USA BYLGARIQ SA AZ DA PE4ELQ VINAGI ,A TI NQKOI DRUG PYT.PRODADOXME SE ZA JYLTI STOTINIKIKYDEE ODISEI DA KAJE ,KOGA OT BYLGARIQ AMERIKANCITE 6TE NAPRAVQT IUJNA KOREQ 24 GODINI 4AKAME
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партньорство си е. България е в поза партер, а САЩ е ясно какво прави зад нас... вече 23 години. То министърчето най-добре ги знае тия пози ми си чини.
2
2
 
24
 
! Отговори
МИТКО преди 10 години
С мен се подиграха тотално тази година като кандидатствах за Студентска виза и няма как да уважавам повече тази страна........
1
1
 
28
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Отношенията България-САЩ са на ниво-ти ли ме бутна или аз съм паднах!!! Какво партньорство,какви партньори след като ВИНАГИ и във ВСИЧКО прецаканата страна!!!! Ти разговорите за визите ги остави,постави въпроса за сирийските бежанци КОГА и КАК ще ни заплатят разходите по приемането им в страната ни,КОГА ще заплатят ползването на военни бази и полигони или на ред е и дългът на Сирия да опрощаваме срещу голи,празни ОБЕЩАНИЯ! От квотите за възстановяване на Ирак забогатяхме тотално,ред е на Сирия!!