САЩ си спомнят за жертвите на атентатите от 11 септември

Възпоменателни церемонии ще има в Ню Йорк и във Вашингтон
Обновена: 11 сеп 2014 07:12 | 11 сеп 2014 07:10, Анисия Иванова
43
САЩ си спомнят за жертвите на атентатите от 11 септември
Снимка: Reuters

Съединените американски щати днес си спомнят за атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, в които загинаха близо 3000 души, предаде ДПА.

Възпоменателни церемонии ще има в Ню Йорк и във Вашингтон, където преди 13 години самолети, пилотирани от терористи, се врязаха в сградите на кулите близнаци на Световния търговски център на Пентагона.

Ню Йорк вече има свой музей в памет на жертвите на атентатите, разположен на 20 метра под земята, обграден от бетонни стени и описван като един от най-мрачните музеи в света.

"Почти 3000 души загинаха в атентатите. Това е шокиращо и в същото време това е много абстрактна цифра. Сред тези хора имаше майки и бащи, които никога не се прибраха у дома. Имаше дъщери и синове, които никога не се обадиха на родителите си. Имаше пожарникари, които просто искаха да помогнат", заяви Антъни Гуидо, говорител на музея.

Музеят отвори врати през май и вече е посетен от над 900 000 души. В навечерието на 13-ата годишнина от атентатите в него беше представена нова изложба, посветена на многогодишното преследване на Осама бин Ладен, който организира атентатите от 11 септември 2001 г.

Днес, когато се отбелязва трагичната годишнина, музеят ще бъде затворен. За първи път обаче Мемориалният площад 9/11, разположен над музея, ще бъде отворен за обществеността през част от деня вместо само за близките на жертвите. След кратка церемония в памет на жертвите, която ще се състои на площада, всеки ще може да го посети от 18 ч. до 22 ч. местно време.

Посетителите ще имат възможността да присъстват и на момента, в който небето над Ню Йорк ще бъде пронизано от два мощни светлинни лъча, символизиращи сринатите кули близнаци.

В самия музей една от инсталациите в памет на жертвите съдържа 2983 листчета хартия, залепени на една от стените, като всяко листче е боядисано в различен нюанс на синьото, символизиращо всяка една от жертвите на атентатите. Инсталацията е дело на твореца от Ню Йорк Спенсър Финч и се нарича: "В опит да си спомним цвета на небето в онази септемврийска сутрин". В същата зала на екран се прожектират портрети на жертвите. На друго място има снимки на жертвите. На някои от тях те се смеят, на други лицата са сериозни и именно това прави експозицията в музея още по-човешка и затрогваща.

Музеят струва 700 милиона долара, но преди откриването си породи полемика. Под музея бяха погребани останки на 1115 жертви на атентатите, които така и не бяха идентифицирани и няколко семейства на загиналите протестираха и определиха това като израз на неуважение.

Цената на билетите от 24 долара също породи критики. За безвкусица беше сметнат магазинът към музея, в който се продават чадъри, шапки, портмонета и връзки, на които е изписано 9/11. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАЛКО ИМ БЕШЕ!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
31 Ти прочел ли си поне една книга през живота си и коя е тя .
20
0
 
2
 
! Отговори
Heinrich преди 9 години
Evreite zaginali sa 270 , grajdanite na izrael 5 .
19
7
 
8
 
! Отговори
зорге преди 9 години
Ако кулите близнаци бяха ударени от атентатори, те щяха да изберат момента когато всички са на работа, а там работеха около 50000 души, и нямаше тогава да загинат само 3000.
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За американския евреин човешкият живот е ценен толкова, колкото е ценен за него живота на една ***.
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересува ме защо не показаха убитият Бен Ладен американските войници. Значи показаха Садам, показаха Кадафи, но Бел Ладен моля ви се го изхвърлили в морето без една снимка даже да му направят. Как ще му направят като човекът беше агент на ЦРУ и сега е някъде по света с нова физиономия да си харчи заработката обещана му от ЦРУ за добре свършената работа през годините докато се появяваше до някоя скала с подпрян калашник на нея и да дава изявления.
16
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си спомнят и как сами си бутнаха кулите, след което запалиха половината арабски свят и създадоха и насъскаха сума ти джихадистки групировки срещу себе си и Европа.
15
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А случайно спомнят ли си, че този атентат сами си го спретнаха заедно с гадните евреи, на които са се продали??????????????
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
13 години от убийството на 2983 души от собсвените си управници.
13
1
 
18
 
! Отговори
Ангелин преди 9 години
Колко много загубени човешки животи, заради целите на някои болни хора... Лека им пръст. Има интересен факт, който също не се споменава - това, че от двете кули, които тежат по 500 хил. тона, на земята има прекалено малко отломки. Кулите, всъщност се разпрашават. Знам, че звучи нелогично, но който го интересува нека напише, във ви-бокса " Къде си отидоха кулите в Ню Йорк на 11 септември 2001г."Един добър документален филм, който хвърля повече светлина върху събитието.
12
2
 
25
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Да почиват в мир невинните жертви на тази лудост...
11
2
 
15
 
! Отговори
Z89 преди 9 години
Ние от ястребово-свинското крило контролирахме процеса по разрушаване на сградния комплекс.
10
6
 
26
 
! Отговори
Inside Job преди 9 години
По-интересното за сграда 7 е, че новината за "срутването" и се появиха по "авторитетните" медии още... преди самата сграда да е паднала. Очевидно и те са част от цялостния циркаджийски план.Проблемът вече е, че дори грижливо отглежданата нация от *** в САЩ не вярва на товa зле скалъпено риалити-шоу и версията за терористите от пещерите.
9
1
 
5
 
! Отговори
Cash Money преди 9 години
Ako pomneha jertvite shtqha da sa razstrelqli Bushovata administraciq, no US mozyka e proqden ot zeleniq dolar i otdavna sa zabravili za vuprosnite jertvi.
8
2
 
32
 
! Отговори
ттт преди 9 години
И аз си спомням жертвите, но от по-рано. На този ден преди 41 години. Тогава САЩ свалиха с кървав преврат законно избраният президент на Чили Салвадор Алиенде.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
niama znachene koi gi sybori mnogo hora umriaha
6
14
 
9
 
! Отговори
Aни преди 9 години
Американците си ги събориха, за да вземат застраховката! :)Ама че мазохисти!....Теорията за конспирация не ми е чужда, но тази е прекалена!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Какво пише в сайта на ФБР:"Usama Bin Laden is wanted in connection with the August 7, 1998, bombings of the United States Embassies in Dar es Salaam, Tanzania, and Nairobi, Kenya. These attacks killed over 200 people. In addition, Bin Laden is a suspect in other terrorist attacks throughout the world."200 души не са малко, все пак възникват някои въпроси...
4
0
 
8
 
! Отговори
333 преди 9 години
До 3Очевидно ходиш по посолствата за постоянни промивки на мозака ти!
3
1
 
26
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Кой събори кулите?КОЙ, КОЙ, КОЙ???