Над 150 арестувани в САЩ при протести против полицейското насилие срещу чернокожи

Множество хора протестират ежедневно в няколко големи американски града
9 дек 2014 16:37, Елка Василева
12
Над 150 арестувани в САЩ при протести против полицейското насилие срещу чернокожи
Снимка: Reuters

Повече от 150 демонстранти бяха арестувани в Калифорния при поредните протести в САЩ против използването на смъртоносна сила от полицията срещу хора от малцинствата, съобщи Ройтерс.

В другия край на страната, в Ню Йорк, баскетболни звезди се включиха в протестите, облекли тениски с надпис "Не мога да дишам" - последните думи на чернокожия мъж Ерик Гарнър, умрял през юли при употребена от полицията сила срещу него.

Още по темата

Множество хора протестират ежедневно в няколко големи американски града, откакто миналата седмица беше решено да не бъде подведен под наказателна отговорност бял полицай във връзка със смъртта на Гарнър.

Този случай заедно със застрелването на друг чернокож - Майкъл Браун - от полицията в град Фъргюсън през август станаха пример за обтегнатите отношения между органите на реда и чернокожите американци и отново разпалиха национални дебати за расовия въпрос.

Стотици хора блокираха главен път в Бъркли близо до Сан Франсиско. Демонстрантите хвърляха камъни и други предмети по полицията. Над 150 души бяха арестувани, съобщиха органите на реда. Преди това десетки демонстранти спряха влак в града, като легнаха на релсите.

Близо 300 души блокираха улици в Бруклин и скандираха "Не мога да дишам" и "Вдигам ръце, не стреляй".

Около 200 души участваха в протестно шествие в центъра на Финикс заради убийството на друг невъоръжен чернокож, прострелян смъртоносно от бял полицай.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Абориген преди 9 години
Седя и се чудя на *** ви коментари.... хората без значение *** или не стават и си защитават правата а вие тука 25 години ви тъпчат като *** и стоите и мълчите... НЕ НАРОД А *** !!!!!
7
1
 
1
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Когато американците излезат така, за да, бранят убитите в други държави, тогава мога да им съчувствам. Сега не ми пука, не защото са афроевромевроамериканци, а защото си гледат техния зад*ник и сами си избират техния ***!!!!
6
1
 
15
 
! Отговори
батко преди 9 години
Американската демокрация е добре прикрит тоталитаризъм.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тва е то демокрация - протестираш ли - в ареста.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майдана в САЩ започна.
3
6
 
2
 
! Отговори
Blackman преди 9 години
Щатите имат проблема, че там има само две партии, републиканци или демократи. Опонента на Барак Хюсеин Обама, Мит Ромни беше по-лошият избор. Той укриваше данъци и се хвалеше с това. Американската изборна система е виновна, трябва да е променят, поостаряла е.Иначе Хилари Клинтън не беше лоша като президентка, първата жена президентка в Щатите. За съжаление не успя на предварителните избори
2
1
 
21
 
! Отговори
дарвин преди 9 години
Станат ли белите хора малцинство в една страна, същата бавно но сигурно се превръща в коптор.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин натиска "бутони"...