САЩ ще ускорят строежа на нови ледоразбивачи за Арктика

Русия вече предяви претенции над големи части от територията
25
САЩ ще ускорят строежа на нови ледоразбивачи за Арктика
Снимка: Reuters

Белият дом обяви, че ще ускори строежа на нови ледоразбивачи, които са от основно значение за защита на американските амбиции в спорния Арктически регион, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Русия вече предяви претенции над големи части от територията на Арктика и притежава 40 кораба, способни да прекосяват ледовете целогодишно.

Затова пък САЩ разполагат само с три застаряващи ледоразбивача и това подтикна администрацията на Обама да вземе мерки за ускоряване на обновяването на този флот.

Съобщението на американската изпълнителна власт съвпада с посещението на Барак Обама в щата Аляска, една трета от територията на който се намира над арктическия кръг.

"Тези големи ледоразбивачи ще ни позволят да защитим интересите си и да управляваме природните си ресурси", заяви Белият дом.

Топенето на ледовете предизвика нараснала дейност отвъд арктическия кръг. Към значителните запаси на петрол и природен газ на Арктика проявяват интерес редица страни като Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и САЩ.

Дори страни без своя територия в Арктика като Китай също имат ледоразбивачи и проучват възможностите да минават през морски пътища далеч на север - нещо немислимо допреди само няколко години.

"Увеличаването на човешката дейност в арктическия регион ще наложи значителна логистика за поддържане отворени на морските пътища, които са необходими за световната търговия и научни изследвания, както и за издирвателно-спасителни дейности и допринасяне за регионалния мир и стабилност", добави Белият дом.

Смята се, че всеки нов голям ледоразбивач ще струва по около 1 милиард долара.

Бреговата охрана съобщи, че са й нужни три големи и три средни ледоразбивача само за изпълнение на основните й задачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен (21) - Уж предприемачество пък все Боку напрайл туй Боку напрайл онуй.ми нал' рИвете за времето на тато. Ето, Борисов го пунтира успешно. Да не рИвете по миналото. Даже на моменти, като чувам гласа му, ако няма образ, все едно е тато.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 10Просто исках да обясня на одисей, че не толкова лесно да се строят ледоразбивачи.Защото леда, троши и най здравата стомана.---------Как са построени съветските тогава ?
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един факт - ако не бяха руснаците да продадат Аляска, САЩ щеше да има претенции дори за 1 см от Арктика ама друг път.
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да бе, някой ще каже къде да шетат Щатите.
2
4
 
20
 
! Отговори
претенциите преди 8 години
Как може да не знаете?!Стратегическия интерес и територялни претенции на краварите е планетата Земя и ще бъде "освободена" от живеещите по нея навлеци!
1
9
 
10
 
! Отговори
Teufel преди 8 години
До АнонименБъркаш се- имат!Аляска също е част от Щатите- май си пропускал уроците по география)Иначе-да побързат, щото с тоя темп на топене на ледовете след 30 години няма да им трябват ледоразбивачи!:-D