Обама vs "тиранина" Асад. Путин: Да сътрудничим с него

Двамата президенти преплетоха шпаги в речите си пред ООН
Обновена: 28 сеп 2015 21:05 | 28 сеп 2015 20:58,
268
Обама vs "тиранина" Асад. Путин: Да сътрудничим с него
Снимка: архив Reuters

Американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин преплетоха шпаги за отношението към режима в Сирия и сирийския президент Башар Асад в речите си на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Обама разкритикува подкрепата на някои страни за Асад, когото нарече "тиранин, който избива невинни деца", предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА. ”Огромна грешка ще е да не се сътрудничи с режима в Дамаск”, предупреди обаче минути по-късно Путин.

Още по темата
Обама пък, визирайки позицията на Москва спрямо Асад,  разкритикува логиката на определени държави да подкрепят тирани като Башар Асад под претекст, че алтернативата ще е по-лоша.  ”САЩ не са съгласни с тази логика, според която хора от типа на Асад трябва да останат на власт, защото алтернативата е още по-лоша”, изтъкна американският президент и припомни, че сирийският президент продължава войната срещу собствения си народ и използва такива антихуманни средства като варели бомби.

Путин пък отчете, че само сирийските правителствени сили и кюрдските милиции се сражават смело в тази страна срещу "Ислямска държава" (ИД). Той призова за създаване на широка коалиция с участието на мюсюлмански държави срещу джихадистката групировка.

”Износът на т. нар. демократични революции влошава ситуацията в съответните страни, но, за съжаление, продължава, заяви Путин в явна критика към Съединените щати и техните съюзници. Той призова онези, които са отговорни за създаването на сегашната конфликта ситуация в Близкия изток и са допуснали разпространението на тероризма, да понесат своята отговорност.

В същото време Обама каза, че Съединените щати са готови да работят с всички страни, в това число с Русия и Иран, за намиране на изход от сирийската криза. ”Трябва обаче да признаем, че след толкова пролята кръв и такива кланета, не може да има завръщане към статуквото отпреди войната”, подчерта американският президент.

Споменавайки Русия, Обама каза, че САЩ не искат завръщане към епохата на Студената война с тази страна.
Използването на санкции срещу Русия не е свидетелство за стремеж на САЩ да се върнат към Студената война, заяви Обама, цитиран от ТАСС. В същото време той изтъкна, че светът не може да не предприеме нищо, когато Русия нарушава безнаказано суверенитета и териториалната цялост на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Ако няма последици за руското анексиране на Крим, то подобно нещо може да се случи на всяка друга страна от ООН, се аргументира американският президент.

Според Обама за разрешаването на сирийската криза не е достатъчна военна сила, а е необходим и политически преход към власт без Асад,

Путин пък разкритикува лицемерните изявления за борба с тероризма на онези, които използват екстремистите за свои цели. ”Уреждането на конфликтите в Близкия изток ще спре потока от мигранти към Европа и тогава бежанските лагери ще изчезнат”, увери Путин.

Той призова за отнасяне с уважение към различните държави и срещу налагането на единен модел на развитие.
Действията на държави в заобикаляне на резолюции на ООН са незаконни, предупреди руският президент. Той не изключи възможността за реформиране на световната организация, но подчерта, че това не бива да става за сметка на подкопаването на нейния авторитет.

Путин осъди едностранните санкции без мандат на ООН, визирайки онези, наложени от Запада на Русия заради Украйна. Те се превърнаха в средство за отстраняване на конкуренти на пазара, увери той.

Според руския президент украинската криза е резултат от логиката на усвояване на нови геополитически пространства. Нямаше причини за разширяването на НАТО на изток и усвояването на нови геополитически пространства не можеше да не доведе до сблъсък на интереси, изтъкна той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До въпросами защото Асад НЕ Е тиранин... Обамата го нарича така а избягва да коментира как главорезите от ИДИЛ карат деца да се взривяват тъпчат ги с наркотици и ги обезглавяват публично, ако не се подчиняват... Обамата става смешен с тези варели-бомби , уж използвани от сирийската армия - някой представя ли си как редовна армия, която има всякякви оръжия ще започне да пълни варели с пирони !!!
161
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руският президент не може да говори на жив пред публика, това разбрах от тази среща.
160
0
 
12
 
! Отговори
искрен преди 8 години
а когато хиляди деца бяха убити в Ирак, тогава САЩ не бяха ли тирани
159
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще си сътрудничи ами, и той като Асадчо цял живот работи цар! Ама ,ако няма някой скрит наследник, следва царкиня!Мандатност ли?Няма такова нещо И товариш сталин докато не се спомине няма пускане на кокала!
158
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин не лиже черни *** за разлика от друли президенти.Обама е един изпълнител и ништо повече.Конците ги дърпат еврейте,милиардери в САЩ,а там те са много.
157
0
 
6
 
! Отговори
хех:) преди 8 години
До русия води 108 войниИ ся като сметнеш, че барем 50 от тия войни в същност са наши(български), а не руски, кво правим? И ние ли сме агресори, като след Балканските войни сме участвали само в двете световни и нямаме нито териториални претенции, нито нищо. Даже сме на път да се откажем и от историческите си към Македония(към историята ни). САЩ след ВСВ има до тук 58. Още 50-60 години и ще мине всичките славянски племена на куп.
156
2
 
21
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Само ще кажа, за тези които разбират руски, слушайте речта на Путин. Прави му чест, че призна грешката на бившия СССР, която изнасяше собствената си политика в Източна Европа. "Но от чуждите грешки не се учите, а само ги повтаряте. ...Сега разбирате ли какво направихте, но от политиката базирана на изключителност и безнаказаност, не се отказахте"
155
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тираните в Саудитска арабия, Арабските емирства, Египет, Украйна и други все свръх демократични режими са ни първи причтелчета?!? Как не ви е срам да говорите и да се храните със същата тази уста. Плюя на на двуличната ви, алчна политика на капитала и силата....Всичко се връща, за някои по-рано, за други малко по-късно....
154
0
 
20
 
! Отговори
Вулгарен мъжкар преди 8 години
Американезите често се *** здраво в собствените си ***, но после котка по гръб пада ли! И като гледам няма да се разберат никога тия две страни. Най-добре американягуарите да ги изпратим на Марс там да цапкат и да им смърди само на тях.
153
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еййй много геополитически стратези има в таз България.... Само липсва тук и футбола и работата ще е ОК.
152
2
 
28
 
! Отговори
демократор преди 8 години
Кой е по-големият тиранин? Асад, които тиранизира остатъка от Сирия? Или шефа на света, Обамата, който тиранизира целия свят?
151
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пред проблемите с тия бежанци бледнеят санкциите за Русия Путин ги забърка едни големи каши
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия двамата да се разцератНе искам Трета световна война
149
0
 
5
 
! Отговори
КК преди 8 години
До ШопМного ми е интересно ти как ще говориш идвайки направо от самолета след 10-часов полет?
148
0
 
15
 
! Отговори
BG преди 8 години
Гледам стотиците коментари под мен и се дивя на начина на мислене на форумците тук. Смята се, че големите сили са черни и бели, едните са добри в очите на един (САЩ), а другите са лоши (Русия). Големите играчи действат в защита на собствения си интерес като са тази цел жертват по-малките джуджета (Сирия, Ирак, Украйна). Всичко останало е позиция за хуманност и загриженост от страна на големите, зад която се крие национален и личен интерес на лидерите. В орбитата на кое влияние е България? :)
147
6
 
32
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ха-ха "преплели шпаги" от Обонго никой и не е очаквал да каже нещо различно . Измисления репертоар на краварите е до болка познат за каква шпага може да става въпрос това не може да се оцени и като пръчка дори.Относно Путин каза им го право в очите и то от такова място краварите не са свикнали на подобна точна и правдива критика и когато нямат аргументи против естествено мълчат поне за сега това вече може да се нарече шпага .
146
1
 
47
 
! Отговори
ОБАСАД преди 8 години
Обама разкритикува подкрепата на някои страни за Асад, когото нарече "тиранин, който избива невинни деца".A Obama дава заповеди да се убиват само виновни деца.Асад избива деца, колкото в Ирак имаше химически оръжия и в Украйна имаше демократична смяна на властта
145
0
 
14
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До истинатаАко искаш да те приемат в Германия, как очакваш да получиш статут на бежанец ако кажеш, че бягаш от псетата на САЩ! Това са хора, а не ***!
144
0
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 202Не ставайте смешен!Какъв по-голям хаос от днешния там!!???
143
49
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин отиде в Сирия за да създаде хаос. Той няма никакво намерение да воюва с ИД, основната му цел е да воюва срещу опозицията на Асад да бомбандира безогледно цивилното население за да го прогони към Европа, да предизвика бежанска криза в ЕС и да я дестабилизира. Хаоса в Сирия е крайно необходим на Путин за да си облекчи малко положението в Украйна, където са го награбили както западняците със санкциите, така и украинците и местното население попаднало под руски ботуш.