Обама vs "тиранина" Асад. Путин: Да сътрудничим с него

Двамата президенти преплетоха шпаги в речите си пред ООН
Обновена: 28 сеп 2015 21:05 | 28 сеп 2015 20:58,
268
Обама vs "тиранина" Асад. Путин: Да сътрудничим с него
Снимка: архив Reuters

Американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин преплетоха шпаги за отношението към режима в Сирия и сирийския президент Башар Асад в речите си на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Обама разкритикува подкрепата на някои страни за Асад, когото нарече "тиранин, който избива невинни деца", предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА. ”Огромна грешка ще е да не се сътрудничи с режима в Дамаск”, предупреди обаче минути по-късно Путин.

Още по темата
Обама пък, визирайки позицията на Москва спрямо Асад,  разкритикува логиката на определени държави да подкрепят тирани като Башар Асад под претекст, че алтернативата ще е по-лоша.  ”САЩ не са съгласни с тази логика, според която хора от типа на Асад трябва да останат на власт, защото алтернативата е още по-лоша”, изтъкна американският президент и припомни, че сирийският президент продължава войната срещу собствения си народ и използва такива антихуманни средства като варели бомби.

Путин пък отчете, че само сирийските правителствени сили и кюрдските милиции се сражават смело в тази страна срещу "Ислямска държава" (ИД). Той призова за създаване на широка коалиция с участието на мюсюлмански държави срещу джихадистката групировка.

”Износът на т. нар. демократични революции влошава ситуацията в съответните страни, но, за съжаление, продължава, заяви Путин в явна критика към Съединените щати и техните съюзници. Той призова онези, които са отговорни за създаването на сегашната конфликта ситуация в Близкия изток и са допуснали разпространението на тероризма, да понесат своята отговорност.

В същото време Обама каза, че Съединените щати са готови да работят с всички страни, в това число с Русия и Иран, за намиране на изход от сирийската криза. ”Трябва обаче да признаем, че след толкова пролята кръв и такива кланета, не може да има завръщане към статуквото отпреди войната”, подчерта американският президент.

Споменавайки Русия, Обама каза, че САЩ не искат завръщане към епохата на Студената война с тази страна.
Използването на санкции срещу Русия не е свидетелство за стремеж на САЩ да се върнат към Студената война, заяви Обама, цитиран от ТАСС. В същото време той изтъкна, че светът не може да не предприеме нищо, когато Русия нарушава безнаказано суверенитета и териториалната цялост на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Ако няма последици за руското анексиране на Крим, то подобно нещо може да се случи на всяка друга страна от ООН, се аргументира американският президент.

Според Обама за разрешаването на сирийската криза не е достатъчна военна сила, а е необходим и политически преход към власт без Асад,

Путин пък разкритикува лицемерните изявления за борба с тероризма на онези, които използват екстремистите за свои цели. ”Уреждането на конфликтите в Близкия изток ще спре потока от мигранти към Европа и тогава бежанските лагери ще изчезнат”, увери Путин.

Той призова за отнасяне с уважение към различните държави и срещу налагането на единен модел на развитие.
Действията на държави в заобикаляне на резолюции на ООН са незаконни, предупреди руският президент. Той не изключи възможността за реформиране на световната организация, но подчерта, че това не бива да става за сметка на подкопаването на нейния авторитет.

Путин осъди едностранните санкции без мандат на ООН, визирайки онези, наложени от Запада на Русия заради Украйна. Те се превърнаха в средство за отстраняване на конкуренти на пазара, увери той.

Според руския президент украинската криза е резултат от логиката на усвояване на нови геополитически пространства. Нямаше причини за разширяването на НАТО на изток и усвояването на нови геополитически пространства не можеше да не доведе до сблъсък на интереси, изтъкна той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Космическият размер на щатския дълг не значи че преобладаващата част от населението живее зле. Но това означава, че някой плаща за масрафа и то с реални блага, а не с хартиики. Този някой е целият останал свят.
101
3
 
16
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
До 127 АнонименНа емоционално ниво с напълно изключен разум за САЩ в частност Обама, Асад е тиранин! САЩ не се интересуват от съдбата на ЕС или страданието на другите освен, че някой наранява рожбата им - ИДИЛ, па макар и тя да е изродена форма ! пп. Ужас! САЩ и привържаниците им / безусловно вярващи и преповтарящи ги/ нямат връзка с главният мозък! Емоции и хаус в онова дет е над раменете им!
100
4
 
26
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
Колкото да не се харесва на цялата *** *** / особено тези , които получават стотици хиляди долара и нагоре / , българският народ винаги ще чувства руския, като приятелски такъв . Мантрите на задокеанските господари може да минават на Запад , но тук не .
99
0
 
11
 
! Отговори
Геле преди 8 години
До ШимпанзоаА много зъл човек играещ по свирката на краварите е демократ и ангел. Справка - краля на Саудитска Арабия :) Или как беше приказката : "наш *** син"...
98
9
 
2
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
Процентно спрямо Брутния Вътрешен Продукт (ГДП) ПОЧТИ ВСИЧКИ РАЗВИТИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ СА ПО ЗЛЕ ОТ ЩАТИТЕ. Пак ви казвам на русофилите--- с този американски дълг само будите насмешки)))https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
97
1
 
17
 
! Отговори
Шимпанзоа преди 8 години
До ГелеМного зъл човек , който не играе по свирката на краварите.
96
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До СТРАНДЖАТА и СашоУфф умници кажете ми ако днес рублата или акциите на една фирма са ХХХ а утре паднат до УУУ какво реално става с Русия или Фирмата? НИЩО СЕРИОЗНО. Може по-трудно да си намери тези или онези стоки този ли онзи киент е по вероятно да купи или не от тях но реално НИЩО ОСОБЕННО там са си и бачкат.Стиха с тая истерия СССР оцеля в по-голяма изолация и по-свирепа гонка на въоръженията десетилетия и се разпадна не заради икономика а зарди Националистически интереси.
95
0
 
7
 
! Отговори
Геле преди 8 години
Абе , дайте най-накрая едно определение за "тиранин"
94
17
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До SashoПрав си Сашо... - рубладжийчетата са на "Велики пости" до живот...
93
0
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Го4о 109Знаеш ли кой ги е изобретил и кога? САЩ за кампанията си по тихоокеанските остови. След това и касетъчните противопехотни бомби измисли във Виетнам. Най накрая след първата световна война САЩ бяха тези които с ГОДИНИ ползваха ХИМИЧЕСКИ ВЕЩЕСТВА да не кажа ОРЪЖИЯ във Южен Виетнам СЮЗНИКА СИ. До сега там се раждат изкривени уродливи деца десетилетия след войната.Освен това Варелните бомби се ползват от "Свободните" Асад има достатъчно минохвъргачки много по-точни и разрушителни.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
встрани от интерпретациите, обама не може да не е разбрал по всички признаци от типа на бежанските вълни и т.н., че създава проблеми в близкия изток. а въпросът изобщо не е дали трябва да се воюва срещу асад, защото ислямска държава не е просто петънце върху обектива на микроскопа.
91
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад нема начин да е тиранин, защото е законно избран, а и за този избор оон не са се произнесли, че е незаконен! Дълги години същата тази западна общност работеше с Асад, и сега извенъж разбираш ли, стана тиранин. Нещо не се връзва! Как така прди всичко точно, а сега не е? То че човечеството затъпява-ясно, ама това вече е твърде грубо и за ***.
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Sasho То и икономиката на Русия е срината ,в руини. За рубли не знам, ама я ги виж от ,,Гротескна мрежа ,,какви пари гушат от ,,Отровно общество,, и ,Америка за ..,,Безуханови , Минчевци ,100 000хиляди ,200 000 хиляди .сигурно им дават сребърниците за тази година. Огладнели са ,милите те !
89
0
 
11
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
Обама разкритикува подкрепата на някои страни за Асад, когото нарече "тиранин, който избива невинни деца"-----------------------ИДИЛ ли са невинните деца!?! Чии са тези деца? В повечето случаи за родителите децата им не са виновни дори и при доказани престъпления - децата им са невинни!
88
21
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
ДАВАЙТЕ ПИШЕТЕ, НЯМА ВРЕМЕ... РУБЛАТА ПАДА А ИМАТЕ И НОРМА НА ПОСТОВЕТЕ ДА ПРАВИТЕ))) ХАЙДЕ ДРАГИ МИ РУСОФИЛЧЕТА))) АКО ЛИ НЕ ДОВЕЧЕРА СТЕ ПАК НА ХЛЯБ И ВОДКА САМО))
87
3
 
35
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Ах, време беше да му се каже всичко в очите на този ***. Браво на Путин, както някои се изказа преди мен - всъщност е възможно за един човек да обича родината си повече, отколкото парите. Западняците това няма да го разберат и това е.
86
2
 
2
 
! Отговори
nikoi преди 8 години
До Крайima voda na mars shte begame natam, neka ostanat samo rusnaci amerikanci i kitaici te sa ednakvi *** i shte jivejat vechno ako ne se samovzrivjat
85
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Мерзоста на ПутинСАрабия, ОАЕ, КАТАР, ОМАН ДИКТАТОРСКИ ИСЛЯМИСКИ РЕЖИМИ ЛИ СА? ДА - Нападнха Иемен без мандат от ООН - САЩ МЪЛЧАТ КАТО КОМУНИСТ НА РАЗПИТАСАД имаше ЖЕЛЯЗНА РЪКА, СВЕТСКИ ДИКТАТОР, ЕДНА ДУЗИНА ПЛЕМЕНА изповядващи различни религии живееха в МИР(включително християни и Копти-прото Християни). - ТОВА Е МЕРЗКИ РЕЖИМ КОЙТО ТРЯБВА С ТЕРОРИСТИЧНИ ГРУПИ(ИД в крайна сметка) ДА СЕ СВАЛИ ОТ ВЛАСТ. Християните междувременн ги колят за развлечение ИД и не само тях всеки срещу ИД.
84
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** вият на разпрано! Значи триумфът на Путин е тотален!
83
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Шебека се провали и изплю с лицето на ООН и Света със заключението си ,че САЩ имат провото да нанасят удари по целият сват ако е засташена ,,тяхната ,,безопасност. Това е обявяване на война на всички по света ,отричайки ООН.Пък и какво може да се очаква от терорист 1 поставен на колене .