Тръмп се обясни пред Конгреса: Ударих Сирия, защото…

US-президентът написа писмо, за да мотивира решението си
9 апр 2017 08:55,
110
Тръмп се обясни пред Конгреса: Ударих Сирия, защото…
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп информира с писмо двете камари на Конгреса на САЩ за удара срещу авиобаза в Сирия и за мотивите, поради които е взел решението си.

Писмото е с вчерашна дата и в него Тръмп казва, че е действал в името на жизненоважните интереси на националната сигурност и външната политика на САЩ, в съответствие с конституционните си правомощия да отговаря за външните отношения и като върховен главнокомандващ и глава на изпълнителната власт.

Още по темата

САЩ ще предприемат допълнителни действия, когато е необходимо и уместно, за да наложат важните си национални интереси, допълва той, цитиран от БТА.

Тръмп допълва и че е написал писмото в рамките на усилията си да държи Конгреса напълно информиран.
В писмото президентът разказва, че е наредил ракетни удари около 20,40 ч. вашингтонско време в четвъртък вечер (00,40 ч. по Гринуич в петък) срещу авиобазата Шайрат, след като американското разузнаване докладвало, че сирийските военни сили в тази база са отговорни за химическата атака в провинция Идлиб на 4 април.

Заповядах тази акция, за да намаля способността на сирийската армия да осъществи други атаки с химическо оръжие и да накарам сирийския режим да се откаже да използва или разработва химически оръжия, продължава Тръмп, като подчертава че полага усилия, за да се подобри стабилността в региона и да се избегне по-нататъшно влошаване на хуманитарната ситуация.

Тръмп, който е за уикенда в своя курорт във Флорида, вчера написа в Туитър кратко обяснение защо пистите на атакуваното летище са останали невредими - няма смисъл да се бомбардират, защото е лесно и евтино бързо да се поправят (запълнят и асфалтират).

Вчера губернаторът на провинция Хомс Талял Барази потвърди пред Ройтерс, че базата отново функционира и самолети излитат от нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се, не четете ли история? Путин изпратил парен самолетоносач или някаква тенекия, Русия била толкова зле, че няма шанс и т.н. Всички които са нападали Русия като са я подценявали и са били убедени, че тези колхозници и *** ще им легнат хей така, такъв са ги гризвали, че още им държи влага. Така ще стане и сега, само да не става. Германия е била на Светлинни години когато напада СССР и резултата го знаем. Ако Червената армия беше продължила щеше за 2 седмици да стигне до Мадрид.
34
3
 
51
 
! Отговори
Нобелова награда преди 7 години
Още колко сириеца трябва да убие Донката Трумп, за да получи и той Нобеловата награда за мир?
33
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато почнеш да убиваш за кеф къв си? В Сащ ако убиеш без причина девет души те слагат на ел. стол.
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гъски има с повече ай кю от тоя.... И по-симпатични!
31
0
 
44
 
! Отговори
преди 2-ри април преди 7 години
Есминеца Росс - USS Ross (DDG-71) е базиран в Рота (Испания). На 02.04.17, 2 дни преди химическата атака в Идлиб, корабът получава заповед да мине през база в Италия и да зареди с томахавки. След това да отпраши към остров Крит. Есминеца Портър - USS Porter (DDG-78) е стациониран в Черно море. Докато на Росс са му трябвали 4-5 дни да стигне от Рота до Крит, на Протър са му били необходими два дни от Черно море до Крит. Всичко това доказва, че нападението на САЩ в Сирия, няма нищо общо с химическата атака и е било взето някъде преди 2-ри април.
30
34
 
8
 
! Отговори
Интелектуалец преди 7 години
Докато руския самолетоносач на въглища пристигне, ще настане зима.
29
6
 
38
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Девет цивилни убити, от тях 4 деца. Значи вече можем да наричаме Донката Трумп масов убиец?
28
28
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Изпращането на пушещия парен руски самолетоносач е равносилно на химическа атака на района и трябва да му гръмнат парния котел.
27
35
 
4
 
! Отговори
Интелектуалец преди 7 години
Да пусне и няколко крилати ракети на Масква да се усмири жужето Путин.
26
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил го написал това от курорта си във Флорида.Изби без причина девт човека, включително три деца и сега се кротна на курорт да се кефиш от живота.
25
12
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Обясниха ли ти че руските самолети са пощадени преднамерено.
24
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този изперкал чичка защо иска да умре заедно с богатството си? И да повлече света. Явно съвсем е загубил представа за света. И ако си мисли, че ако се сбият с Русия ще оцелее, значи е съвсем изтрещял.
23
1
 
26
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Знаете ли какво е американското обяснение за факта,че на сирийското летище се виждат поражения от по-малко ракети(от изстреляните)?Ами целите били поразени по 2(?) пъти според спътниковите снимки!Обаче според наземните дневни снимки кой знае защо има много оцелели самолети в непосредствена близост....
22
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Блиц съобщи преди малко, че белгийските изтребители, участващи в коалицията водена от САЩ, спират полетите над Сирия заради прекратяването на меморандума за безопасност на въздушното пространство от страна на Русия.
21
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цела ИД го чака да я трепе тпй хвърля бомби в Сирия. И кой национален интерес на Сащ защити? Мало.умник.
20
3
 
21
 
! Отговори
д преди 7 години
Тъпия царист с доктрината Тръмп беше опроверган за 60 дена.Каролев същия ***.
19
3
 
36
 
! Отговори
А бе преди 7 години
"Малко" го подхлъзнаха ястребите,ама нейсе!Плашеха Русия,че Сирия ще стане втори Афганистан ,като видяха,че не се получава,решиха да направят втора Либия,ама накрая май Русия ще им сервира втори Виетнам!Впрочем един от най-големите американски ястреби има страхотни виетнамски комплекси.Какво са му правили там-той си знае....Не са хубави неща навярно.
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко ***.отско деяниеси има философско оправдание.
17
14
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Kogato rusnacite bombardiraha nashte komentatori zamlaknaha.Sega neshto se porazmardaha.Ako rusnacite biaha se saglasili oshte predi 5 godini shte da e svarsheno s Bashar Asad i niamashe da ima stotici hiliadi zertvi i bezanska kriza kam Evropa.Ama,koi da vizda po daleche ot nosa si...
16
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ударил два подлеза и мотивира това със националната сигурност на САЩ,тоз изби рибата,уникален клоун