Тръмп го направи – оттегли САЩ от споразумението за климата

Според US-президента то било несправедливо към страната му
2 юни 2017 07:31,
68
Тръмп го направи – оттегли САЩ от споразумението за климата
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп оттегли официално САЩ от Парижкото споразумение за климата.

"За да изпълня своя официален дълг да защитя Америка и нейните граждани, Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата", заяви държавният глава в Розовата градина на Белия дом, информира БТА.

Този ход поставя Щатите в компанията на Сирия и Никарагуа - единствените страни в света, които не са част от сключеното през 2015 г. в Париж споразумение за борба с климатичните промени, отбеляза Ройтерс.

"Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", заяви 70-годишният президент, който обоснова решението си с желание да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към неговата страна споразумение. По думите му то ще коства на САЩ 2,7 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.

Още по темата
"Считано от днес, Съединените щати спират да прилагат необвързващото Парижко споразумение", чиято цел според Тръмп не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред САЩ.

По време на предизборната си кампания Тръмп нарече глобалното затопляне "измислица", сътворена от Китай, за да се сдобие с конкурентни предимства пред неговата страна.

Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си на въглероден диоксид с 26 до 28 процента спрямо нивата от 2005 г. и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени.

Съединените щати са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15 процента от емисиите на парникови газове в света.

Голямата цел, която си поставиха в края на 2015 г. страните по споразумението, бе да не бъде допуснато средната температура на Земята да се повиши с повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, като се намалят емисиите на парникови газове.

Тръмп заяви вчера в речта си, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за "изцяло нова сделка при условия, които да са справедливи към САЩ". Той обаче показа, че това по никакъв начин не е приоритет на управлението му: "Ако успеем, чудесно, ако ли не - здраве да е", каза президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
26
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Нямам думи просто за глупавото решение, но не съм учуден. Добрата новина е, че излизането от споразумението ще отнеме цели 4 години, а точно тогава ще има нови избори за президент. Шанса този да спечели пак е точно - 0. Иначе Китай обещаха, че ще заместят САЩ в споразумението, за което имат моите адмирации.
31
9
 
15
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Всяко зло за добро.Сега е моментът както каза Меркел Европа да се погрижи сама за своята безопастност и да развива добросъседски отношения с Русия и съседите си.Защото всички санкции и други подобни започват под егидата на САЩ и Либия и Ирак И сирия .и и и....Да си стоят отвъд океана..Европа няма конфликт с никой...Всичко беше четкане на Американците заради силата им в НАТО.
30
2
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Политизира се - нещо от което всички ще пострадаме - огорчени от (НАИСТИНА) грозната политика на Брюксел, и Берлин - сме готови да кажем -" на черното - бяло!" Даже китайците разбраха, че ако не искаме природни КАТАКЛИЗМИ (измиране на флора, и фауна) трябва овреме да вземем мерки! САЩ вероломно бутатат планетата към POINT OF NO RETURN! Но във форума се дърлят Путинци, и проамериканци! Статията е абсолютно верна в същината си! Тръмп се дъни доста често напоследък
29
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съединените щати са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15 процента от емисиите на парникови газове в света.----А са поне 5 пъти по- малко като население от Китай. Баси, тия алчни пиндоси ще изплюскат и из се рат света съвсем скоро.Триста килограмови туловища, возещи се на 5-тонни джипове и консумиращи по 20 кг. храна и напитки на ден.Няма ли най-накрай едни астероид да тресне тия алчни пра сет, преди да са изяли света? че и човешка кръв обичат.
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зорошоидите е еврохейтаците не харестват Тръмп защото се обяви за курс за сближаване с Русия. А за тяхната пропаганда Путин беше цел номер 1 за оплюване.Сега са в нокдаун. Не знаят какво да правят и какво да пишат по форумите.А Цветанов още не им е спуснал новите опорни точки.Направо цайтнот.
27
10
 
26
 
! Отговори
Кито преди 6 години
Тоя досега ми беше безразличен, но сега ми е вече противен! Значи, споразуменията за опазване на климата са им несправедливи, а когато трябва да се вземат много пари от някоя голяма европейска компания веднага ставаме първи еколози! Хамериканците са най-лицемерната нация от всички по света! Както каза някой по-долу - основа на злото!
26
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumTи бил ли си някога в САЩ?Защо казваш, че са им дебели зaдниците, след като не си ги виждал?Бил съм в САЩ два пъти за по няколко месеца, и там са същите както и тук. Само дето там мъжете са по-високи. Мъжете от бялата раса предимно.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Прав си, но това не пречи да се позабавляваме с чуждите клоуни!
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е *** с най мръсния въздух. Оправете си вашият двор преди да гледате навън!
23
3
 
16
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Никой не го иронизира, самият той е една голяма ирония. Проблемът е точно, че е президент на тази държава, иначе никой нямаше да го забележи.
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планът на Путин се изпълнява стриктно!
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп принизи САЩ до нивото на Сирия и Никарагуа! И за това ли са му виновни медиите?
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това на тази снимка е Тръмп, когато пуска изкуствена усмивка. А иначе когато говори, устичката му придобива дъкфейс, онези смешни кифленски патешки муцунки, които си правят мацките за селфи пред огледалото в банята.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искахте Тръмп... На ви сега Тръмп!
18
1
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Какво общо имат ли, ами много общо имат зад всяко едво правителство по света стоят банки или ти мислиш че тия заеми са от Дядо Коледа ?
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14По-големи глупости не бях чел днес ама е още рано ще видим...
16
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Промените на климатът най-вече ще засегнат едни *** в Африка,Азия и Индия който освен деца дългове и престъпления друго не могат да правят.На кой реално му пука за тия примaти?Всички останали политици хленчат и са инзвънредно загрижени за тяхното благосъстояние.А реално всички ще умрат някой ден.Ние заради нас ли живеем или заради 50-те деца който Мустафа,Мехди ,Абдула,Хюсеин и тн произвеждат на конвейр?
15
7
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Досега средните температури в сравнение с "прединдустриалната" са се вдигнали с 1 резултатите се виждат - даже и в Калифорния!Подпочвените води не стигат - 1000 000 души там вече нямат питейна вода! В Африка е още по зле - затова гибоноидните шебеци са се юрнали за Европа - при вдигането на температурата с още 1 ще започне отделянето на огромни количества метан затворени в ледовете на Антарктида - а неговия ефект е В ПЪТИ по зъл от този на въглеродния двуокис. Това са факти!!!!
14
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да го иронизират зорошоидите, нека все пак не забравят че това е Президентът на най-великата, най-богатата и най-могъщата държава в света.
13
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп отново разби конкуренцията. Ще се окаже голям тактик и стратег.Въпреки вида си на клоун.