Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!

Съперничеството на страните отиде твърде далеч
Обновена: 3 авг 2017 07:03 | 1 авг 2017 21:30,
254
Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!
Снимка: архив Reuters

Решението на Русия значително да съкрати персонала на американските дипломатически мисии слага край на всички надежди за ново рестартиране на отношенията между Вашингтон и Москва в най-близко бъдеще. Нещо повече, то може да открие нов, пълен с неясноти период на съперничество между двете страни.

Президентът на Русия Владимир Путин бе сметнал, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, ще може да се изградят съвсем различни двустранни отношения, пише Джонатан Маркъс от руската редакция на BBC.

Още по темата

По всичко личи, че Путин се е излъгал. Разчитайки на недвусмислените сигнали от предизборния щаб на Тръмп, че рестартиране на двустранните връзки е възможно, дори желателно, Москва се намеси в американската изборна кампания по безпрецедентен начин, както твърдят тайните служби на САЩ.

В момента се разследва колко далеч е стигнала Русия в подкрепата за Тръмп по време на изборната кампания. Това естествено е важен момент на фона на влошаващите се дипломатически отношения.

Русия естествено отрича всичко, но Кремъл явно свързваше големи надежди с новия "политически дисидент" в Белия дом. Москва се надяваше на промяна в политическия климат - на такава атмосфера във Вашингтон, в която да стане възможна отмяната на много от западните санкции, наложени след анексията на Крим.

Нещо повече, Русия би желала да сключи със САЩ сделка, в резултат на която Вашингтон да признае Москва за равноправен дипломатически играч, партньор в действията в горещи точки от рода на Сирия и като цяло в борбата с тероризма, породен от радикалната ислямистка идеология.

Тези надежди рухнаха. Русия изглежда е развила нереалистични очаквания спрямо президента Тръмп. Как си го е представял Путин - като напорист съмишленик или като политик и дипломат лека категория, който лесно може да бъде управляван и манипулиран?

При всяко положение намесата на Русия в американската вътрешна политика и разследването в тази връзка станаха пречка за възникването на каквито и да било нови отношения. Русия навярно не бе схванала колко остро ще реагира на действията й Конгресът, сметнала бе липсата на тревога по този повод в лагера на Тръмп за доминираща позиция сред привържениците на президента на Капитолийския хълм.

Какъв бе резултатът? Отношенията между Вашингтон и Москва бездруго не бяха добри, а изгонването на дипломатите само потвърждава, че в обозримо бъдеще със сигурност няма и да се подобрят.

Всичко това явно ще се отрази на украинската криза, конфликта в Сирия и т. н. Това означава, че Москва ще активизира информационната си кампания и действията в киберпространството, насочени срещу Запада и особено срещу малките страни, чиито инфраструктури и политически системи изглеждат по-уязвими. Русия ще продължи да модернизира стратегическите си ядрени оръжия. Но САЩ също имат собствени амбициозни планове.

Не бива впрочем да отсъждаме, че се повтарят времената на студената война. Русия вече не е световна сила, каквато бе Съветският съюз. Но има защо да сме загрижени. Идеологията на Кремъл - един вид авторитарен държавен капитализъм, изглежда привлекателна дори за политици от някои страни, членуващи в НАТО.

Действията на Русия обаче са свързани с редица ограничения. Едното е фактът, че с деструктивни методи далеч не се стига. Дипломатическото влияние изисква отдаденост и пряка комуникация. Точно затова например Русия си оставаше ключов играч в постигането на сделка с Иран - независимо от обтегнатите отношения на Москва с администрацията на Обама.

Всъщност решението на Русия да намали персонала на американските дипломатически учреждения е сравнително мека стъпка, сочеща, че Москва навярно иска да подсигури на администрацията на Тръмп поле за маневри.

Второ, грешната оценка за възможностите на новата президентската администрация да започне рестартиране е полезен урок за Москва. С отслабения Държавен департамент, с преобладаващите в Белия дом хора, верни на Тръмп, но с неголям дипломатически опит, САЩ в очите на Москва изглеждат все по-непредсказуеми.

А както показа първата Студена война, това не е добре за никого. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
12
 
56
 
! Отговори
Абсолютна грешка ! преди 6 години
Русия не била световна сила ? Тя е такава от времето на Цар Петър до днес.Побеждавала е Османската империя, Австро-Унгарската империя, Франция, Германия...Само са 5-6 месеца смачка Ислямска държава, докато САЩ за 5 години нищо не направиха. Прочетете повече, Русия може да превърне САЩ в ядрена пепел 4 минути по бързо от колкото САЩ могат да направят същото с нея при равен старт. Това е заключение на специалисти от Пентагона. Путин сгреши с Доналд, той го назначи за президент заради Мелания.
115
38
 
8
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 6 години
Коментари 183-186 са ярко доказателство за засилената информационна активност на Русия.
114
56
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалък Путин, жалка Русия, жалки руски роби!
113
43
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 178 сега проверих .... всъщност Индия има по4ти ПЕТ пъти по голяма икономика от русия
112
35
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САШО+ а в русия управляват банда крадливи олигарси КГБ сти дето дори корпорация дето поне в своята си държава да си плати данъците като хората не могат да направят най големият им успех е Лукойл
111
2
 
35
 
! Отговори
САШО+ преди 6 години
В Америка управляват военните частни корпорации .Намесени са милиарди за поръчки на военна техника .Парите се отпускат от данъците на населението в Америка .В мирни времена, пари за въоръжаване, не се отпускат .Президента е кукла на конци .
110
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дон4о е дивак джуджето Вова да се мери с него слаба му е държавицата Индия на пример има два пъти по добра икономика от русия
109
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо мълчи Българското Тръмп общество, основано от видните русофили Светлана Шаренкова, Иван Гарелов и Димитър Иванов-Гестапото? Кого подкрепят или се разкъсват между Вофка и бай Дончо?
108
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БЕЖAНЕЦ AФГAНИСТAНЕЦ евтини рускини има за вси4ки не онивай виж как работят московските моми в КЕНИЯ
107
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вова ще изядеш още някоя томаховка Донал е достатъ4но луд да ти нарита руския *** отново
106
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4увствам как швейцария ще веземе да блокира едни пари и джуджето Вова на истина ще се окаже на скромна заплата в рубли
105
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нфб яж си от кофите за *** пред магдоналд и не се прави на умен ватенке
104
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нфб пий си най известната руска марка Боряшник белким освен вата полу4иш и плесен в главата
103
1
 
17
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
най известните американски вериги за бързо хранене използват генно модифицирани храни бъкани с хормони...водещи до импотентност мъжете и стерилизират жените...Аз не ям в Мак Доналд а ти?
102
9
 
4
 
! Отговори
МУ А ХА ХА ХА ХА ХА преди 6 години
До zaw12929 русия сме я слагали на колене 3 март брест литовск
101
1
 
7
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
най известната американска маркаКока Кола ..снижава потентността при мъжете.Аз не пия Кока Кола а ти?
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ким сун-- просто кажи 4е си комунист русофил -- ко се описваш на дълго и широко като във война и мир
99
8
 
3
 
! Отговори
МУ А ХА ХА ХА ХА ХА преди 6 години
видяла жабата -русия- подковавали вола- Сащ- та и тя дигнала крак белким му е равна
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zaw12929Младежо, съветвам те повече да не пишеш такива глупости.
97
2
 
12
 
! Отговори
zaw12929 преди 6 години
Русия се оказва новатор с държавен капитализъм, слага в джоба си САЩ- дала на света компютрите и руските кибератаки. Това са необходимите оправдания за привлекателността и нестихващия апетит , желанието да се атакува Русия , независимо от провала на Наполеон и Хитлер. Най безумно е българското желание да сложат Русия на колене.