Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!

Съперничеството на страните отиде твърде далеч
Обновена: 3 авг 2017 07:03 | 1 авг 2017 21:30,
254
Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!
Снимка: архив Reuters

Решението на Русия значително да съкрати персонала на американските дипломатически мисии слага край на всички надежди за ново рестартиране на отношенията между Вашингтон и Москва в най-близко бъдеще. Нещо повече, то може да открие нов, пълен с неясноти период на съперничество между двете страни.

Президентът на Русия Владимир Путин бе сметнал, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, ще може да се изградят съвсем различни двустранни отношения, пише Джонатан Маркъс от руската редакция на BBC.

Още по темата

По всичко личи, че Путин се е излъгал. Разчитайки на недвусмислените сигнали от предизборния щаб на Тръмп, че рестартиране на двустранните връзки е възможно, дори желателно, Москва се намеси в американската изборна кампания по безпрецедентен начин, както твърдят тайните служби на САЩ.

В момента се разследва колко далеч е стигнала Русия в подкрепата за Тръмп по време на изборната кампания. Това естествено е важен момент на фона на влошаващите се дипломатически отношения.

Русия естествено отрича всичко, но Кремъл явно свързваше големи надежди с новия "политически дисидент" в Белия дом. Москва се надяваше на промяна в политическия климат - на такава атмосфера във Вашингтон, в която да стане възможна отмяната на много от западните санкции, наложени след анексията на Крим.

Нещо повече, Русия би желала да сключи със САЩ сделка, в резултат на която Вашингтон да признае Москва за равноправен дипломатически играч, партньор в действията в горещи точки от рода на Сирия и като цяло в борбата с тероризма, породен от радикалната ислямистка идеология.

Тези надежди рухнаха. Русия изглежда е развила нереалистични очаквания спрямо президента Тръмп. Как си го е представял Путин - като напорист съмишленик или като политик и дипломат лека категория, който лесно може да бъде управляван и манипулиран?

При всяко положение намесата на Русия в американската вътрешна политика и разследването в тази връзка станаха пречка за възникването на каквито и да било нови отношения. Русия навярно не бе схванала колко остро ще реагира на действията й Конгресът, сметнала бе липсата на тревога по този повод в лагера на Тръмп за доминираща позиция сред привържениците на президента на Капитолийския хълм.

Какъв бе резултатът? Отношенията между Вашингтон и Москва бездруго не бяха добри, а изгонването на дипломатите само потвърждава, че в обозримо бъдеще със сигурност няма и да се подобрят.

Всичко това явно ще се отрази на украинската криза, конфликта в Сирия и т. н. Това означава, че Москва ще активизира информационната си кампания и действията в киберпространството, насочени срещу Запада и особено срещу малките страни, чиито инфраструктури и политически системи изглеждат по-уязвими. Русия ще продължи да модернизира стратегическите си ядрени оръжия. Но САЩ също имат собствени амбициозни планове.

Не бива впрочем да отсъждаме, че се повтарят времената на студената война. Русия вече не е световна сила, каквато бе Съветският съюз. Но има защо да сме загрижени. Идеологията на Кремъл - един вид авторитарен държавен капитализъм, изглежда привлекателна дори за политици от някои страни, членуващи в НАТО.

Действията на Русия обаче са свързани с редица ограничения. Едното е фактът, че с деструктивни методи далеч не се стига. Дипломатическото влияние изисква отдаденост и пряка комуникация. Точно затова например Русия си оставаше ключов играч в постигането на сделка с Иран - независимо от обтегнатите отношения на Москва с администрацията на Обама.

Всъщност решението на Русия да намали персонала на американските дипломатически учреждения е сравнително мека стъпка, сочеща, че Москва навярно иска да подсигури на администрацията на Тръмп поле за маневри.

Второ, грешната оценка за възможностите на новата президентската администрация да започне рестартиране е полезен урок за Москва. С отслабения Държавен департамент, с преобладаващите в Белия дом хора, верни на Тръмп, но с неголям дипломатически опит, САЩ в очите на Москва изглеждат все по-непредсказуеми.

А както показа първата Студена война, това не е добре за никого. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
14
 
! Отговори
zaw12929 преди 6 години
САЩ налагат- Русия отговаря, а българските медии ни представят фактите преобърнати- даже Крим е територия открадната от Америка. А Крим е територията, която САЩ не можаха да окупират от майданци и да си сложат бази.Жалко че тази лакомия и тези лъжи свалят бавно сигурно и необратимо и САЩ и България в блатото на глупостта
95
11
 
5
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Стига с този АДИДАС,вземети си ***.Стига с тези маркови дрехи,козметики,лекарства,коли,телевизори.Живейте бедно и скромно,гледайте домати за необятния руски пазар.Глредайте руски филми които не остъпват по нищо на европейските и американскте.Захвърлете всички западни лекарства и техника за болесте,умрете ако трябва,но бъдете горди.Присъединте се към Казакстан,Таджикистан,Иран и Сирия в Евроазийския съюз.Открийте исляма.Бъдете руснаци,а не либерали,освободете се братя българи.
94
8
 
3
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Чудете се как пиша тук след като не изпоузвам интернет и компютри,тези дяволски изобретения на ционистите,еми имам си радиостанция която е свързана с руските космически сили и влизам в това пошло място създадено от либералите,наречено интернет,да отворя очите на хората.Захвърлете айфони и компютри,вземете си радиостанции,присъеденете се към руските космически сили.Тренирайте джудо,бийте по слабите и различните,бийте жените си,пийте качествен лосион.Захвърлете аудито,подкарайте москвича.
93
7
 
6
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Краварите ги е яд че,Русия се развива и вече е на космически години напред от останалия свят.Аз лично вече не си купувам нищо произведено на Запада или произведено на Изток под контрола на Западна компания.Живея си на село,карам си москвича,гледам си кокошките.Сина ми тренира джудо,малко е ***,но е мъжко момче,иска да стане като Путин,световен лидер,засега е селската мутра и бие всички наред ако не си плащат.Дъщерята и жената ходят с забрадки,по стари обичаи.Аз си пия лосиона и съм харошо.
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ нищо не пази, защото нищо няма.
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ти иронична усмивка...
90
11
 
6
 
! Отговори
Америка е силата! преди 6 години
САЩ си пазят запасите от нефт, купуват от другите, помнят кризата от 80-те.Америка е все по-богата и силна.Русия е бедна, пияна и злобна.Да сте чували за известна руска световна марка ... Не Сте.Но всички знаят Кока кола, Уиндоус, Епъл, НР, Делл и хиляди други американски марки ;)
89
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия получава серия шаммари от Тръмп.Това е хубаво.Путин само от дърво разбира.
88
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То още никой не знае какъв coпoл ще сърба УСА, с тази задлъжнялост, намаляващите петролни запаси в световен мащаб и растящата враждебност в арабския и даже целия свят... Арабите ще ги разиграват като мечка по мегдана, докато не почнат да си го ближaт за сол и да карат триколки с пeдaли...
87
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквато и сянка да е на СССР, Русия има и има по много, от всичко. Всички чоплят Русия, но леко, с нокът и мнооооого отдалеч, защото не им се хапва радиоактивна гъба...
86
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и Рашка трябва да бъдат рестартирани, всичко друго си е наред.
85
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щяха да видят те хегемонията през 2008, както даде фира Lehman Brothers и другите балони се пукнаха един след друг, щяха да си сърбат coпoля и да викат Неволята. Малко им беше останало... Но тази кръвожадна за евтин петрол ламя един ден ще се самоизяде отвътре. Но винаги има следващ път...
84
0
 
5
 
! Отговори
До 124 преди 6 години
А ако случайно си турска *** от български произход, кажи ни от къде си купувахте памперси за нас иране, в дните слес като се объркахте да свалите руски изтребител ***
83
0
 
15
 
! Отговори
До 124 преди 6 години
Не знам дали си турчин, по скоро си един объркан евроатлантик!Тази статия е пълен фейк!Русия не била велика сила а фалиралата САЩ е всемогъщ и може да гадаят - направо да заявяват какви са били намеренията на Путин, пълен смях. Човека подходи като човек, свали гарда, подаде ръка, но има толкова лай на за ринене из конгреса на Сащ че ви е бедна фантазията! Все са евроатлантик като теб и се са фейк!
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този, сойто е писал горното да вземе да каже, какво точно е искал да каже. Виждат му се пристрастията дари и с невъоръжено око. Краварите са ангелчетата, а руснаците и Путин пак лошите. И защо бе copоcoиди? Защо същият писквил не го написахте, когато краварите гониха руските дипломати, а го пишете, когато има ответна реакция? И представете си, че това е само предупреждение. Истинските ответни мерки тепърва предстоят. Путин е дал 1 месец срок на тръмп да си помисли как ще действат занапред.
81
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Величието на Русия се измерва с хилядолетната й култура, безкрайната й територия и огромния икономически потенциал. След Разпада на СССР, Русия върви по свой път, основан на икономическо развитие и навлизане на нови технологии както и научни постижения. Неприятното обаче за Русия, че има държави, които винаги си мислят, че тя прекалено голяма и с радост биха я разкъсали да получат пай от плячката. А на Русия не й остава нищо друго освен да отговори подобаващо на тези апетити.
80
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хегемонията на долара щяла да рухне първо в САЩ,е много ясно ве комуноиде,то и основната парична еденица на римската империя първо рухва в Рим,няма вечни империи ,има вечни водещи фамилии кръстоносци.Ама преди да рухне долара Расийска федерация ще се разпадне,щот тя не се крипи на нищо освен на путинизъм и диващинаПрочети още на: dnes.bg/usa/2017/08/01/restart-na-otnosheniiata-moskva-vashington-tvyrde-kysno-e.348983#comment-newest
79
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та в руските степи всичко е със долари за какво величие говорим,айде малко да се усещаме а ?Не САЩ е със рубли нали ? Петрол барел е само в долари,основна парична едениоца в Русия е ДОЛАРА нали ?Суровините на Русия се продават само в долари нали ? Доларите които русия печели после биват пращани във американо евреийски и англосаксонски банки ,НАЛИ ?Дайте ми един пример за повод на руско величие и надмощие
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия зелено-черните хартийки може и да са на почит в момента, но с тях никой в Америка не си е купил безсмъртие и щастие. Хегемонията на долара ще рухне първо в Америка, когато разберат, че имат зелено-черни тапети вместо златният им еквивалент. Всъщност и сега е така, но няколко човека грижливо се стараят никой да не го научи. Все-пак хартията не става за ядене. Но кой знае, американците може и това да докажат...
77
1
 
8
 
! Отговори
до МВР преди 6 години
приберете изродчетата с мотори от Цариградско шосе, които вдигат шум повече от самолети след полунощ ! Каква е тази диващина, ега ти скапаната държава.