Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!

Съперничеството на страните отиде твърде далеч
Обновена: 3 авг 2017 07:03 | 1 авг 2017 21:30,
254
Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!
Снимка: архив Reuters

Решението на Русия значително да съкрати персонала на американските дипломатически мисии слага край на всички надежди за ново рестартиране на отношенията между Вашингтон и Москва в най-близко бъдеще. Нещо повече, то може да открие нов, пълен с неясноти период на съперничество между двете страни.

Президентът на Русия Владимир Путин бе сметнал, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, ще може да се изградят съвсем различни двустранни отношения, пише Джонатан Маркъс от руската редакция на BBC.

Още по темата

По всичко личи, че Путин се е излъгал. Разчитайки на недвусмислените сигнали от предизборния щаб на Тръмп, че рестартиране на двустранните връзки е възможно, дори желателно, Москва се намеси в американската изборна кампания по безпрецедентен начин, както твърдят тайните служби на САЩ.

В момента се разследва колко далеч е стигнала Русия в подкрепата за Тръмп по време на изборната кампания. Това естествено е важен момент на фона на влошаващите се дипломатически отношения.

Русия естествено отрича всичко, но Кремъл явно свързваше големи надежди с новия "политически дисидент" в Белия дом. Москва се надяваше на промяна в политическия климат - на такава атмосфера във Вашингтон, в която да стане възможна отмяната на много от западните санкции, наложени след анексията на Крим.

Нещо повече, Русия би желала да сключи със САЩ сделка, в резултат на която Вашингтон да признае Москва за равноправен дипломатически играч, партньор в действията в горещи точки от рода на Сирия и като цяло в борбата с тероризма, породен от радикалната ислямистка идеология.

Тези надежди рухнаха. Русия изглежда е развила нереалистични очаквания спрямо президента Тръмп. Как си го е представял Путин - като напорист съмишленик или като политик и дипломат лека категория, който лесно може да бъде управляван и манипулиран?

При всяко положение намесата на Русия в американската вътрешна политика и разследването в тази връзка станаха пречка за възникването на каквито и да било нови отношения. Русия навярно не бе схванала колко остро ще реагира на действията й Конгресът, сметнала бе липсата на тревога по този повод в лагера на Тръмп за доминираща позиция сред привържениците на президента на Капитолийския хълм.

Какъв бе резултатът? Отношенията между Вашингтон и Москва бездруго не бяха добри, а изгонването на дипломатите само потвърждава, че в обозримо бъдеще със сигурност няма и да се подобрят.

Всичко това явно ще се отрази на украинската криза, конфликта в Сирия и т. н. Това означава, че Москва ще активизира информационната си кампания и действията в киберпространството, насочени срещу Запада и особено срещу малките страни, чиито инфраструктури и политически системи изглеждат по-уязвими. Русия ще продължи да модернизира стратегическите си ядрени оръжия. Но САЩ също имат собствени амбициозни планове.

Не бива впрочем да отсъждаме, че се повтарят времената на студената война. Русия вече не е световна сила, каквато бе Съветският съюз. Но има защо да сме загрижени. Идеологията на Кремъл - един вид авторитарен държавен капитализъм, изглежда привлекателна дори за политици от някои страни, членуващи в НАТО.

Действията на Русия обаче са свързани с редица ограничения. Едното е фактът, че с деструктивни методи далеч не се стига. Дипломатическото влияние изисква отдаденост и пряка комуникация. Точно затова например Русия си оставаше ключов играч в постигането на сделка с Иран - независимо от обтегнатите отношения на Москва с администрацията на Обама.

Всъщност решението на Русия да намали персонала на американските дипломатически учреждения е сравнително мека стъпка, сочеща, че Москва навярно иска да подсигури на администрацията на Тръмп поле за маневри.

Второ, грешната оценка за възможностите на новата президентската администрация да започне рестартиране е полезен урок за Москва. С отслабения Държавен департамент, с преобладаващите в Белия дом хора, верни на Тръмп, но с неголям дипломатически опит, САЩ в очите на Москва изглеждат все по-непредсказуеми.

А както показа първата Студена война, това не е добре за никого. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИкономическа политика. Искаш износ и поддържаш слаба валута. Доларът не е обезпечен с нищо и при утрешното ти пробуждане може да има стойността на "Емека" :)
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости! Русия се моли да има паника и санкции. Те я сплотяват и стимулират производството.Небезизвестно е, че от тези санкции губят само и единствено марионетните "приятелски" правителства на САЩ, жертвайки собствените си интереси и благосъстоянието на населението в името на платената и лобирана макро политическа зависимост.
74
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А великата Русия кога ще се откаже от долара и ще приеме рублата във обръщение? Нещо не ми се вързват претенциите на руснаците за величие щом със рубли в русия можеш да си купиш риба ,кавас и пелмени
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕдин успял - Путин и един, успешен, но съботиран от свойте в името на техните пошли интереси - Тръмп.
72
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова хубаво беше СССР ,че всички искаха да го напуснат.Русия и три планети да колониализира пак ще е бедна и пияна
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тази снимка е показан един умен, но обременен човек, на който му спускат решенията, които трябва да вземе пряко нормалната логика - Тръмп и един умен, извоювал и доказал се лидер с прагматични и правилни решения -Путин. Нормално е Тръмп да го подражава. За краха на САЩ, обаче не е виновен Тръмп, а династиите Буш и Клинтън и техните кукловоди.
70
3
 
8
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Прочетох една,статия по горе,натъпкана с дезинформация,пропаганда и брутални лъжи.Гнусна история.Явно някои не си дават сметка лакво е война,макар и студена.Но време е краварщината да се озапти най накрая и света да си отдъхне от тия гнъсняци!!!
69
2
 
2
 
! Отговори
до 93 преди 6 години
Тия неща ги слушам от доста време. Първо беше Садам с 5-тата по численост армия, после Милошевич, после Кадафи и т.н. и т.н.Вярно че винаги има първи път, ама....
68
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирам неистовото желание на проамериканските защитници тук да омаскарят Русия и всичко руско, но за тяхно нещастие Русия съществува. Не съм ходил нито в Америка, нито в Русия, но не ми е и нужно за да преценя, че заедно с всичките си суперлативи Америка заслужава само една снизходителна усмивка...
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата война ще е между краварите и севернокорейците! На корейските ракети вече е написано "америка фърст". А велика Рус, ще гледа сейра на примитивните краводери!
66
0
 
1
 
! Отговори
до 87 преди 6 години
Т'ва все едно кажеш че Пловдив чисто исторически е Тракийски, македонски, ромейски и т.н.
65
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До до 80Крим не е причина за войната САЩ-Русия,а само търсен удобен повод!Това е все едно да кажем,че Троянската война е заради Елена,при условие,че Троя е контролирала Проливите и е вземала прескъпи такси за преминаване.Ясно кое е повод и кое причина.Нищо ново под слънцето....
64
0
 
4
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Не ви ли омръзна на ден по три статии да пишете за руско-американските отношения ?Оставете една на главната страница да си чешаме езиците и толкоз.
63
10
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До до 80крим чисто исторически е турски. а руснята ще почне да трупа тухлите , в момента в който китай предяви претенции към териториите , които никога не е смятал за руски. на фона на резкото пробългарско самоосъзнаване по течението на волга и наличието на севернокавказкия окръг дето чакат да го подадат, не бих казал че са цъфнали.
62
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Хилъри К. и демократите бяха хора на Сорос,Тръмп е човек на Ротшилд,ама републиканците още се дърпат малко.Нищо,ще омекнат,няма накъде.По-важно е дали Путин има вземане-даване с Ротшилд.Щото има индикации за такова нещо.И най-вероятно нещата ще се уредят по тая линия.Всъщност войната срещу Русия започна най-вече заради това,че тя е пречка за подчиняването на Китай,който е истинския проблем на САЩ.Те не биха рискували ядрена война само заради руските ресурси, примерно.
61
7
 
12
 
! Отговори
до 80 преди 6 години
Крим, бате, Крим, там е заровено кучето... Задокеанските говедари още им горчи, че Русия си върна Крим и стъпи пак на Черно море, под носа им и без бой. Мислеха, че Русия ще напълни ***, както те във Виетнам, но не познаха.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казано с прости думи - Рижава шишарке, оправи си ***!
59
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До до 78у багажника на амгто има место за трима услужливи и каса бира. 101 факта за амг 6.3.
58
2
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
...да Ви услужа с кърпичка за зелената пяна?
57
8
 
19
 
! Отговори
Найденов преди 6 години
СССР е преживял 10 години пълна международна политическа и икономическа изолация, непризнаване от почти целия свят, и то след изтощителна гражданска война. И какво стана? СССР се изправи на краката си и въпреки не особено рентабилната планова икономика се превърна във втората икономическа сила на света. Та сегашна Русия, с всички природни ресурси и полезни изкопаеми познати на света, с горе долу добре развита пазарна икономика, ще клекне и ще се сгромоляса? Мечти, мечти, в мозъците на идиооти!