САЩ пред ООН: Не искаме война със Северна Корея!

Съветът за сигурност гласува нови санкции срещу Пхенян
12 сеп 2017 07:21,
84
САЩ пред ООН: Не искаме война със Северна Корея!
Снимка: архив Reuters

САЩ обявиха пред Организацията на обединените нации, че не искат война със Северна Корея.

Постоянната представителка на Щатите в ООН Ники Хейли заяви, че Пхенян "все още не е минал онази точка, след която няма връщане назад", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата

По-рано Съветът за сигурност на ООН гласува нови санкции срещу КНДР. Те забраняват на страните членки да купуват севернокорейски текстил и налагат ембарго върху доставките за Северна Корея на втечнен газ и газов кондензат. Ограничава се и износа на суров петрол, забранява се издаването на нови разрешителни за работа на севернокорейски работници.

"Ако Северна Корея се съгласи да се откаже от ядрената си програма, тя може да спаси бъдещето си. Ако докаже, че може да живее в мир, светът ще живее в мир с нея“, каза след гласуването американската посланичка.

Хейли обясни, че резолюцията с новите санкции нямало да може да бъде приета, ако не били силните връзки, създали се между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент си Цзинпин.

Китайският посланик в ООН Лю Цзией призова Северна Корея да погледне сериозно на очакванията и волята на международната общност и призова всички страни в конфликта да запазят самообладание и да не засилват напрежението.

Руският представител Василий Небензя обясни, че страната му е подкрепила новите санкции срещу Пхенян, защото не приема ядрените му амбиции и смята, че трябва категорично да се реагира на последния му ядрен опит, предаде ТАСС.

Москва смята, че мерките за финансов натиск върху КНДР са изчерпани, а по-нататъшни рестрикции могат да бъдат равносилни на "опити да се задуши" икономиката на страната и могат да предизвикат голяма хуманитарна криза.

Според руския представител е "голяма грешка", че Съветът за сигурност игнорира руско-китайското предложение за подновяване на диалога със Северна Корея и каза, че приемането на нови санкции по-скоро ще засегне невинни цивилни, а няма да намали финансирането на ядрената и ракетната програма на Пхенян, предаде ДПА.

Той призова генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да помогне да се стигне до преговори, а не да се действа със санкции.

Пекин и Москва предложиха споразумение за "двойно замразяване" - САЩ и Южна Корея да спрат военните си учения на Корейския полуостров, а Пхенян да прекрати ядрената си и ракетна програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да оставят Дебелия Жълт Туч, той се прави на смел но вечер трепери и се моли, Бай Дончо да не го изпече на шиш. Той може да нанесе поражения на околните държави но ще смее ли? Плаши джуждето и се надява американците да размислят, защо да страдат за един зомбиран народ който е по-зле и от нашия *** народ, търпящ Боко Суджука и Цецо Ентелегента да му се подиграват вече 8 години. СК ме успокоява, ние не сме най-зле. Албанци, сърби, поляци отдавна щяха да ги попилеят тези умници, но ние си траем.
12
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На трола руски му е нервничко и сипе идиотизми. Милия той, няма как да обясни защо "великите" Русия и Китай гласуваха санкции срещу протежето си.:)
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕ ИСКАТЕ, АМА НЕ ВИ СТИСКА.ДАВИД ПОБЕДИ ГОЛИАТ!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как ще искате, като война със Северна Корея означава война с Китай. А война с Китай при сегашната обстановка мирише и на война с Русия.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната в Ирак започна, заради предполагаемо оръжие за масово поразяване, а Северна Корея имат такова и САЩ няма да водят война.Коя ли e единствената държава използвала ядрено оръжие и притежаваща такова? Tрябва ли да я нападнем, или въведем търговски санкции, че да се откаже от него?
8
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тежък махмурлук след боярищника ги е натиснал троловете.
7
2
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Югославия не заобикаляше нищо. Ембаргото го заобиколи един настоящ премиер на съседна на Югославия държава. И не без помощта на едни презокеански служби. Сега и СК ще си купува тайно по същата схема - през ЮК, с помощта на същите служби.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиПърва смяна ли си или още не е свършила нощната?
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СК явно отдaвнa е нaмерилa нaчин дa зaобикaля сaнкциите,кaкто едно време бившa Югослaвия,по- точно Сърбия зaобикaляше петролното ембaрго!СК никогa нямa дa зaмрaзи ядренaтa си прогрaмa,a СAЩ нямaт повече полезни ходове срещу нея,Русия е зaявилa,че по- строги рестрикции нвмa дa бъдaт допуснaти,aко четете внимaтелно текстa!
4
9
 
26
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Е как ще искат война.. на държава която и е по силите да отвърне. Друго си е ако беше някоя беззащитна държавка.
3
18
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
да, санкциите дадоха резултат срещу русия, няма начин да не дадат и сега.
2
6
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Всички са маскари! Точка. Дрънкат с квито там оръжия имат. Досущ кат малки деца.
1
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати наглеците!Учениявта на САЩ и Ю. Корея да сравняват с ядрени опити.