Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия

Работел за компания, регистрирана у нас, не бил наясно с американските регулации
Обновена: 10 апр 2018 17:40 | 10 апр 2018 11:00,
270
Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия
Снимка: Facebook

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями.

Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия, съобщи Bulgaria ON AIR.

Днес изтича мярката за задържане от 72 часа на Андреев.

Утре окръжният съд в Добрич ще реиш дали има основание Желяз да бъде екстрадиран, заяви пред "Фокус" окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. По думите му, ако не постъпят достатъчно документи, посочващи вината на Желяз, той ще бъде освободен.

Ако обаче от Щатите постъпят документи, които доказват вината на добричлията по посоченото престъпление и убедят властите в страната ни, че има извършено такова, Желяз Андреев ще бъде екстрадиран, категоричен е Пламен Николов.

Междувременно близките на Желяз Андреев са създали група за подкрепа на мъжа във Facebook.

Към Желяз има повдигнато обвинение от Прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics, пише в групата.

Там още става ясно, че Желяз е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Така се оказва, че той е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. 

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

"Всички служители на тази позиция, в това число и Желяз, имат наложен норматив за брой обаждания и брой продажби, които да постигат на дневна база", пише още в групата.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма.

В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
37
 
! Отговори
набедени българи преди 6 години
Желяз ми е приятел и не е никакав тарикат а жертва. Скромно момче от Добрич станал жертва на измамници. За случая също разбра от медиите. Никакви схеми не е правил. Тези от вас които лаят за "екстрадация", сте олицетворение на поговорката "в ада българския казан не го пазят, защото сами се дърпаме да не излезем". Не заради тиквата за която гласувате ще се затрием като нация, а заради такива като вас. Срам.
163
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятайте как се раздава "правосъдие" в САЩ щом тоя човек попада под ударите на закона. Май само по филмите им системата работи срещу виновните. Май в действителност намират някой за жертва и го хвърлят на вълците.
162
3
 
20
 
! Отговори
Държавата е ГАВРА преди 6 години
Държавата България масово екстрадира Българи в САЩ които биват съдени от 50 до 100 години затвор!Държавата България е подписала договор със САЩ в ущърб за Българските граждани!Какво стана с човека от Варна екстрадиран и съден в САЩ за 100 години затвор,а човека търговец на часовници който САЩ го съди за 50 до 60 години затвор!И всичко това срещу безплатни екскурзии на БГ съдии и прокурори в САЩ!
161
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха хаааа....това тарикатче се прави на света вода ненапита. Айде сиктир бре.
160
16
 
7
 
! Отговори
XxX преди 6 години
Пичове запомнете едно нещо - няма безплатен обяд на този свят. Ако някой ви обещава бързи доходи, нереално високи лихви, супер кола за без пари, и да - сериозни суми, за да търгувате с държави, в които се води война, това ще ви излезне през носа рано или късно. Колкото и да хитрувате, и да се правите на много по-умни от останалите, рано или късно ви излиза през носа. Това е доказан факт. А на Желяз, който сега се прави на неразбрал, изобщо, ама изобщо не му вярвам. Незабавна ектрадация и съд!!!
159
19
 
6
 
! Отговори
Клеций II преди 6 години
Хахахаха, абе я стига сте говорили глупости бе, работил бил в кол център. Сигурно американска фирма, която ще търгува самолетни части с цял свят, ще наеме Желяз от Добрич да я върши тази работа. Колко му е. Добрич е световен център за търговия със самолетни части. Пък той от къде да знае, а?! Влизали са му в джобчето едни пари всеки месец, че да върти телефони на сирийски фирми, докато там се води война. И не да продава близалки, забележете, ами самолетни части. Хайде не се излагайте ...
158
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желязко май пада от Марс. Нищо не знаело тарикатчето.
157
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя Желяз хич не му е чист косъма.
156
5
 
29
 
! Отговори
до 173 преди 6 години
Желяз ми е приятел. "Тлъстите комисионни" са само в твоята злобна завистлива глава. Момчето е жертва и трябва да бъде защитен от сънародницте си. А такива сънародници като теб , даже и в махлата няма.
155
3
 
19
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони. - АМИ ТО ПО ТАЯ ЛОГИКА ЦЯЛАТА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ РЕГУЛИРА ОТ АМЕРИКАНСКИ ЗАКОНИ. СЛЕД КАТО ФИРМАТА Е РЕГИСТРИРАНА У НАС , ЦЕНТРАЛНИЯ ОФИС Е ВСЕ ТАЯ КЪДЕ Е; ЯВНО ЦАЦАРОВ ПАК ПЛЮСКА ВМЕСТО ДА БАЧКА
154
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя като е вземал тлъстите комисионни от забранените доставки пак ли не е знаел ?Незабавна екстрадация !!!
153
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я стига. Той просто е бил служител там. Казват му обажда се, търгува. Някой от вас знае ли, че има такова ембарго? Знаели са шефовете и те носят отговорност, а не това момче, което е било просто технически изпълнител. Дано се задейства държавата.
152
1
 
10
 
! Отговори
до 168 преди 6 години
Най-големите тарикати работят в кол център да знаеш. Говориш безмислени неща. Желяз на драго сърце би се защитил в американски съд и ще излезе невинен, но пари за адвокат от къде? Престоите в ареста на невинен човек кой ще му ги върне? Лесно пишеш на клавиатурката, като не е на твой гръб, ама уви не са толкова прости нещата.
151
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи тоя тарикат продавал части на Сирия ама не знаел........?!?!?Айде стига глупости.Трябва веднага да го екстрадират да види какво е правосъдие.Иначе случаят се използва за антиамериканска пропаганда.
150
21
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Стара схема. Забранена дейност, която се изнася в България със съмнителен офис. Не ми е жал за този на снимката. Много добре е знаел какво прави, а сега се прави на неразбрал. Ама когато са му снасяли едни пари по сметката всеки месец, за да си седи вкъщи и да прави едни транзакции през Интернет, тогава е му е било ОК, нали? Нека това да е предупреждение за вскеи хитрц, който си мисли, че някой ще му плаща едни пари от другия свят за никаква работа. Да го пращат да гние по затворите в САЩ.
149
12
 
6
 
! Отговори
Пич преди 6 години
Подобен случай както преди време една счетоводителка я гонеха за продажба на забранени лекарства. Пак беше американска фирма с офис у нас. Никой не може да ме убеди, че тези тарикати (като тоя на снимката) не са знаели какво правят. Вероятно са на високи заплати, и вероятно не вършат кой знае какво. Онази тарикатка преди време се оправдаваше - "Ама аз само въвеждам едни документи в компютъра". Сигурно си мислят, че са хванали Господ за шлифера. Добри пари, дистанционна работа, почти нищо не прав
148
1
 
14
 
! Отговори
до 162 преди 6 години
Познвам момчето : / за това ги казвам тези неща. Не че е бягал от процес, но не всеки ден те обвиняват в престъпления към американския народ. От къде да знае колко са сериозни, при положение че той сериозна вина реално няма, шефовете му да, той не. Отделно няма да казвам че щатски адовкати искат поне 20 000 долара депозит да те представляват. Бедно българче работещо в кол център дали ги има?
147
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е новия световен ред, свиквайте - пиеш си ракийката на село на пейката пред къщата, а те съдят, че си нарушил забраната за употреба на спиртни напитки в Ел Ей.
146
0
 
18
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Кога краварите ще екстрадират свой гражданин в било коя друга държава пък била тя и България? Е когато това чудо се случи да говорят за екстрадиране на български гражданин в САЩ. До тогава подобно нещо се прави само за да се умилостивят господарите от САЩ. Ако в собствената си държава не си спокоен от преследване отвън тогава къде?! И след толкова години демокрация още не сме се научили че собствените интереси са винаги над интересите на всички останали. Ами наздраве бръснене.
145
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми става ясно, как американското ембарго има сила в България. Могат ли по същата логика да ме пратя на ел.стол в Тексас, ако съм пребил до смърт някой в Петрич примерно? Ако пък е международно ембарго, да го съди международен съд, а не маямски. САЩ да не са центъра на света ?