Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия

Работел за компания, регистрирана у нас, не бил наясно с американските регулации
Обновена: 10 апр 2018 17:40 | 10 апр 2018 11:00,
270
Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия
Снимка: Facebook

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями.

Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия, съобщи Bulgaria ON AIR.

Днес изтича мярката за задържане от 72 часа на Андреев.

Утре окръжният съд в Добрич ще реиш дали има основание Желяз да бъде екстрадиран, заяви пред "Фокус" окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. По думите му, ако не постъпят достатъчно документи, посочващи вината на Желяз, той ще бъде освободен.

Ако обаче от Щатите постъпят документи, които доказват вината на добричлията по посоченото престъпление и убедят властите в страната ни, че има извършено такова, Желяз Андреев ще бъде екстрадиран, категоричен е Пламен Николов.

Междувременно близките на Желяз Андреев са създали група за подкрепа на мъжа във Facebook.

Към Желяз има повдигнато обвинение от Прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics, пише в групата.

Там още става ясно, че Желяз е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Така се оказва, че той е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. 

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

"Всички служители на тази позиция, в това число и Желяз, имат наложен норматив за брой обаждания и брой продажби, които да постигат на дневна база", пише още в групата.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма.

В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е не може толкова наивност и незнание на едно място или може? а българската държава май е проспала нещо.
203
4
 
30
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Аз също се чудя и не разбирам. Ако някой наруши законите на САЩ извън САЩ, защо ще бъде екстрадиран там, след като никога не е стъпвал там. Нелепо звучи. Има ли ембарго България да изнася тези части? Никой не каза?!?! Ако утре наруша някой китайски или саудитски закон в България, ще бъда ли екстрадиран, въпреки че в България това не е престъпление? В арабския свят примерно изневярата на жената се наказва със смърт с камъни. Горко им на нашенските кифли... Въпроса обаче е много сериозен...
202
3
 
23
 
! Отговори
ГАНЬО преди 6 години
Всички коментират Желяз, а какво става със останалите българи замесени с тези сделки. Разбира се, че те са били служители на български клон на тази американска фирма. Узнаваме, че собствениците на тази фирма са араби !!! За когото дивидентите и печалбите, от него или от тях да се търси отговорността !!! Българската страна трябва да защитава своите граждани от такива мръсни игри на разни търгаши ! В случая единствено виновни, според мен са арабските търговци, регистрирали фирмата си в Америка !
201
4
 
39
 
! Отговори
Възмутена преди 6 години
Така като го гледате момчето дали е надиплил милиони от продажбите. Хвърлят ти списък и звъниш. Нарушил ембаргото! Направо смехотворно. Нелепо. Слабоумно чак. Не е за вярване.
200
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американската фирма знае че не може директно оттам да продава затова през балканския клон.. А ако стане гаф, то е ясно кой опира пеш кира! жЕЛЕЗНИЯ ЧОВЕК от Добрич -терорист номер едно. Аз не съм изненадан въобще.,а вие?
199
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oт ембарго се прави гуша. Тоя нашият Желяз и той се е облажил, а сега се прави че нищо не знае. Айдееее....
198
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без вина виновен е заглавие, което само по себе си звучи предубедено опитвайки се да внушава невинност на обвиняемия.
197
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Иронията е, че искат да вкарат Желяз в затвора задето е продавал железа.
196
6
 
12
 
! Отговори
Здравко Железаров преди 6 години
Следващия път Желязко ,няма да работи за Американска Компания!!!Има колкото искаш Желязковци в България,щото са ги докарали до това дередже!!Бушони!Ако Желязко знаеше как *** Американците,нямаше да работи за тях!! Съжалявам,но....Желязко ще полежи в хубав пандиз с ***! ДРУГИТЕ Желязковци,.......гледате ли,слушате ли..??Америка......страхотно
195
7
 
26
 
! Отговори
eddim преди 6 години
Всеки гражданин на България е длъжен да знае и съответно да спазва законите на държавата. Незнанието им не е оправдание според закона. Също важи и за държавата която посещава. Незнанието на законите не е оправдание за нарушението им.В случая обаче Желязков е работил в България и може да отговаря само ако е нарушил българския закон и пред български съд. Той не е длъжен да знае всичките нормативни актове на държавите по света, а и не е възможно. Поради това задържането на Желязков е неумесно.
194
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то почти на всяка стока може да се намери двойна употреба. Навремето Сирииците си купиха дизели от варна ВАМО. Понеже не са си купили Катер-пилар и САЩ ни разпънаха на кръст в ООН и поискаха да ни сложат търговско ембарго. Никой не се интересува от Желяз, тука става въпрос за търговия, конкуренция и печалби, а САЩ си пазят интересите с оръжие в рака. Желяз ще изгори а и да не изгори ще му отровят живота за назидание на света и обикновенните хора. Честито ...
193
19
 
9
 
! Отговори
ЕЙЙЙЙ..ЕВАЛЛА..! преди 6 години
ТЕ , ТОЯ ГЯВОЛ , ШЕ ХОДИ У ЩАТИТЕ КОМАНДИРОВКА , НА ЩАТСКИ РАЗНОСКИ .....И АКТИВЕН СЕКС !!!!!!ЕГАТИ , КЪСМЕТЛИЯТА...ХА,ХА,ХААААААААААА....
192
17
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
ТОВА , НЕ ВИ Е СЪРБИЯ ,БЕ...ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА ПРЕДИ ГОДИНИ.ТОГАВА ОТ ТОВА ЕМБАРГО , НАПРАВИХТЕ "ГУША".. !А, СЕГА ОТ ЕМБАРГОТО НАД СИРИЯ И РУСИЯ ...ШЕ ВИ БОЛИ ДИРНИКА!ЦРЪНЦИТЕ У ПАНДЕЛИТЕ У САЩ ---САМО ТАКИВА БЕЛИ НАШЕНСКИ ТАРИКАТЧЕТА ЧАКАТ...ХА,ХА,ХАААААААААА
191
5
 
12
 
! Отговори
дребна подробност преди 6 години
пишат, че фирмата е хамериканска, ама не пишат, че чорбаджиите - араби!Горкото момче, братята го изпели, насадили са го на пачи яйца и си осигурили само две годинки курорт у хамерикански зандан!
190
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва ли българите да знаем американските закони и регулации?
189
8
 
7
 
! Отговори
румен преди 6 години
Не е така. питайте хора от сектора...имат инструкции и списъци кои компании са в черен списък..актуализират ги и постоянно ги инструктират... . всички казаха че го актуализират и господина е могъл да види..но когато му излиза информацията му е било по лесно да чукне NEXT.... питайте и в HP... IBM...и много други кол центрове в БГ...да не се прави на улав,.
188
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
194 - Преди Семейство Сопрано и Игра на Тронове, по HBO, имаше еидн сериал, който се казваше Оз. Вземи поглеждай малко, та да видиш какъв рай е американската затворническа система. Тоя, ако някога излезе и се върне, ще ги коли и беси ...
187
4
 
19
 
! Отговори
Az преди 6 години
Що не си таковат мамата наглохамериканците. Нямат работа в Европа!
186
2
 
11
 
! Отговори
до 203 преди 6 години
И как разбра, че е мошеник, звездите ли ти говорят?Няма нужда никой да прави антиамериканска пропаганда , те се справят добре и сами наведен.
185
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега в крайна сметка излиза, че от България абсолютно всеки български гражданин може да бъде екстрадиран в САЩ и съден там, затова че е нарушил техните, американските закони, не българските, без изобщо някога да е стъпвал в САЩ, камо ли пък да познава тяхното законодателство. Че откога територията на България е под юрисдикцията на САЩ? По този начин от Канада човек не може да бъде екстрадиран в САЩ. Имам спомен, че Цв. Цв подписа подобно унизително споразумение с надежда да ни махнат визите.