Кой уби Саша Захарченко? Украйна вини Русия, Москва - Киев

Международната общност трябвало да контролира това разследване
Обновена: 1 сеп 2018 09:00 | 31 авг 2018 20:12, Камелия Цветанова
117
Кой уби Саша Захарченко? Украйна вини Русия, Москва - Киев
Снимка: Reuters, архив

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения за смъртта на командира на проруските бунтовници в отцепилата се от Украйна Донецка област Александър Захарченко. Той загина днес при експлозия на бомба в кафене в Донецк. Администрацията на "президента" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) потвърди, че Захарченко "е получил смъртоносно нараняване" след взрив към 17,30 ч. (и българско време) в ресторант "Сепар".

Още по темата
Русия веднага обвини Украйна за убийството на лидера на проруските сепаратисти.

"Има всички основания да се предполага, че зад убийството стои режимът в Киев, който неведнъж е използвал подобни методи за отстраняване на инакомислещи и неудобни хора", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя обвини прозападните власти в Украйна, че вместо да изпълнят Минските споразумения и да търсят решение на вътрешния конфликт, "киевската партия на войната реализира терористичен сценарий, обърквайки допълнително и без това сложната обстановка в региона".

Смъртта на Захарченко показва, че Киев е решил да започне "кървава борба" и се е отказал от обещанията си да търси мир, каза Захарова, цитирана от Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство призова международната общност да поиска от Киев безпристрастно разследване на убийството на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко, призова Захарова, цитирана от ТАСС. Като се има предвид "марионетността на политическата система на Украйна", международната общност трябва и да контролира това разследване, допълни тя.

Председателят на Народния съвет (парламента) на ДНР Денис Пушилин също обвини украинските власти, че стоят зад покушението, предаде ТАСС.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че убийството на ръководителя на сепаратистите в източната Донецка област Александър Захарченко е резултат от конфликт между "терористите и техните руски спонсори".

"Всички обвинения, които може да бъдат чути от руската страна, не са верни", каза говорителката на ССУ Елена Гитлянская.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
15
 
22
 
! Отговори
референдум преди 5 години
Скоро в Украйна ще има референдум за присъединяване към Крим!
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убил го е човек от охраната,който е изчезнал след взрива.Само вътрешен човек е знаел кога и къде ще седне Захарченко и е поставил взрив в осветително тяла над масата.
49
17
 
13
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 5 години
Ей сега международната общност ще хукне да разследва кой точно е убил този кремълски храненик...Пък и Рассия нали не била страна в конфликта-тогава какво подскача толкова???
48
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избиването на хора в Донбас за съжаление става и с български пари. Някой у нас без капка мозък и морал наводни страната с шоколади и бонбони Рошен. Фирмата е собственост на президента на Украйна Петро Порошенко.
47
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как кой - хохлите.
46
21
 
10
 
! Отговори
Ммм, да преди 5 години
И без да спадам към русофобския тролски орден мога да се съглася с част от твърденията на украинците. Сред самите жители руската връзка е доста популярна. Та за какво иде реч. При този конфликт и двете страни използват криминалния контингент за да получат надмощие над противника. Криминалните групировки с готовност приемат ролята на военна сила и така си гарантират влияние. Така беше и при конфликта в Югославия. Проблема е , понякога (почти винаги) тези групи излизат извън контрол. Решението е .
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ще се види къде ще падат глави сега. Извършителите вече са признали кой ги ръководи.
44
8
 
22
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
хаха, парад, той и пауна се дуе с перата , но като ми речеш ууу и ги прибира на бегом.... американските унифирми способности не правят...
43
6
 
12
 
! Отговори
до 59 преди 5 години
ти на "парада" видя ли колко бяха 4000 , до 150000 колко има още, а ?
42
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не знам как ги мобилизират, но на парада си изглеждаха доста навити.
41
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновено разчистване. Все пак мъртъв не може да говори.
40
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мдаа пълен крах на мобилизационата система на Укр. Ходеха по домовете с полиция да ги събират, а всичко годно се крие...
39
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЕЧЕ НЕ Е БИЛ НУЖЕН И СА ГО ГРЪМНАЛИ- СЪЮЗИШ ЛИ С ДЯВОЛА И СИ ПОДПИСВАШ САМ ПРИСЪДАТА- Я ВИЖ КАКВО СТАНА В БГ- МОМЧЕТА ОТ ТЕПИХА НАПРАВО МИЛИОНЕРИ- А ПОСЛЕ КОГАТО СТАНАХА ИЗЛИШНИ ГИ ГРЪМНАХА.
38
8
 
24
 
! Отговори
Ивчо преди 5 години
до 44какви герои бе сещайсе за Дебалцово , а ? Вие едва успяхте да направите мобилизация на 12% от запасняцуте си, никой не ще да мре за олигарси. Раничко е урките да се радват, скиро ще им запари,
37
10
 
29
 
! Отговори
гого преди 5 години
сигурно и в Одеса руснаците гориха живи хора в това число бременни жени...
36
14
 
16
 
! Отговори
Слава на укрите преди 5 години
Гледам един бандеровец призовава своята банда от бандибандери за мъст, ама реве от България. Като е такъв заклет фа. шист да върви и да реве на фронта. Мръсен б. ок. лук пръждосвай се от тук!!!
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зачистка.
34
21
 
18
 
! Отговори
българофил преди 5 години
Москалите се чудят откъде им дойде. А и санкциите ги удължиха. Руските пенсионери и те на бунт. Лоша работа
33
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Президент. Искаше като Чечня да има нова Русия. И така и сложи името. МАЛАЯ РУСИЯ.. Така е нормално.Една БОЛШАЯ И една МАЛАЯ.И хората си свикнаха.И сега каво правим.???
32
31
 
21
 
! Отговори
Слава Україні преди 5 години
4 години от битката при ИловайскПоклон, украински герои!БРАТЯ