Войната Китай-САЩ тепърва започва. Първо търговска, после...

Пекин иска да има всичките атрибути на суперсила
20 окт 2018 16:12, Елка Василева
213
Войната Китай-САЩ тепърва започва. Първо търговска, после...
Снимка: архив, Reuters

Търговската война е само прелюдия към един глобален сблъсък. Вашингтон се опитва да попречи на Китай да се превърне в суперсилата на 21-и век.

Реч в духа на времето на Студената война. В четвъртък, 4 октомври, докато американците са вперили очи в Капитолия за дебатите около кандидатурата на Брет Кавано за Върховния съд, на няколко метра встрани една голяма промяна в китайско-американските отношения придобива измерения, пише Фредерик Шефер*, в. "Ле-з-еко".

От трибуната на института "Хъдсън", консервативен мозъчен тръст във Вашингтон, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се е впуснал в най-острата обвинителна реч, произнасяна някога от американски представител срещу Китай след размразяването на двустранните отношения преди четири десетилетия.

Всичко е казано в тази 40-минутна обвинителна реч. Вицепрезидентът на САЩ отива далеч отвъд нелоялната търговска конкуренция, кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии. Той критикува дипломатическия експанзионизъм и "опасната военна игра" в Южнокитайско море, изразява подкрепата си за Тайван, чийто демократичен модел е "най-добрият път за всички китайци", осъжда "държавата на незаконно следене", изградена от Китай, и неговото "драстично връщане назад" в областта на обществените свободи и, за капак, "зловредното влияние" на Пекин в изборния процес в Съединените щати. Последният да затвори вратата!

Фронтална атака

Докато китайците се радват на почивни дни по случай националния си празник - Деня на провъзгласяването на републиката, 1 октомври - комунистическият режим лаконично определи като смешни обвиненията, отправени от Пенс. Те обаче трябва да са накарали китайските лидери да се намръщят. Никога досега Китай не е бил атакуван публично по такъв начин. Фронтална атака от всички посоки. За Пекин вече е сигурно: Вашингтон се опитва да не позволи Китай да стане доминираща сила през 21-и век. И, следователно, е уместно да се подготви за дълга конфронтация.

Още по темата

Съединените щати имат основания да се страхуват от Китай. Не само че икономическият възход на азиатския гигант през последните 30 години вече допринесе за промяна в съотношението на силите, но и китайските амбиции не спират до тук. Алис Екман, която отговаря за Китай в Ifri (Френския институт за международни отношения), подчертава "желание за сила на 360 градуса", която Китайската комунистическа партия цели да постигне чрез своето "голямото обновление на китайската нация".

Китай иска да има всичките атрибути на суперсила и умножава своите икономически, военни, дипломатически, политически, но и идеологически инициативи. Страната модернизира армията си и има една все по-впечатляваща армада, инвестира милиарди в изкуствения интелект, мечтае да се превърне от най-големия замърсител на планетата в "зелена" сила за пример и се впуска в космическата надпревара.

В международен план дискретността на Китай вече е в миналото. Новите пътища на коприната на президента Си Цзинпин са плод колкото на икономически, толкова и на политически съображения, в момент, когато азиатският гигант иска да промени из основи световния ред.

2049 година на хоризонта

В която и да било област методът често е един и същ: Пекин влага значителни финансови средства там, където играта все още не е приключила и начертава стратегия с точен график. След края на първи етап през 2035 година Китай ще трябва да се е наложил като лидер във всички определени сфери до 2049 година, когато Народната република ще празнува 100 години от своето създаване.

В този срок Китай не само трябва да догони Съединените щати, но и да ги изпревари. Тази стратегия е особено видима в плана "Произведено в Китай 2025", в който Китай е определил 10 приоритетни индустриални сектора, заплашвайки звездите на Силициевата долина. Един Китай с "модерен социализъм" ще се "издигне като първа сила в света" до 2050 година, прогнозира Си Цзинпин на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия преди година.

Тази методично планирана решимост на китайските власти да превърнат страната в силата на 21-и век може да доведе само до втвърдяване на отношенията със Съединените щати. Въпреки че методът Тръмп понякога е оспорван, "във Вашингтон има всеобщо усещане, че Китай не може да продължава да нарушава всички международни правила", отбелязва Филип Льо Кор, старши изследовател от Института по администрация "Джон Кенеди" към Харвардския университет. "И това чувство, че прагът е прекрачен, няма да изчезне с преминаването на междинните избори за Конгрес през ноември, какъвто и да бъдат резултатите." Китайско-американските отношения вече са под знака на конкуренцията и конфронтацията.

Страхът като движещ фактор

Отбелязвайки нарастването на китайската мощ, Греъм Алисън, известен професор от Харвард, се пита: "Ще избегнат ли Съединените щати и Китай капана на Тукидид?" в публикувана през пролетта на миналата година книга**, която предизвика голям интерес сред "ястребите" в Белия дом. Този израз е препратка към древногръцкия историк от 4-и век пр. н. е., който пише в "История на Пелопонеската война": "Нарастването на силата на Атина и страхът, който то предизвика в Спарта, направи войната неизбежна."

Греъм Алисън обяснява през погледа на историка, че когато една нововъзникваща сила оспори утвърдената сила, втората често започва война, водена от страх. Според американския интелектуалец в историята изобилстват примери в този смисъл. След Ренесанса капанът на Тукидид се е затворил 12 пъти, както по време на английско-германското съперничество в началото на 20-и век (б. пр.: довело до избухването на Първата световна война) или между френските крале и Хабсбургите през 16-и век. Само при четири прехода от една сила към друга е бил избегнат въоръжен конфликт. През призмата на тази констатация една икономическа война между Съединените щати и Китай е само по-малкото зло.

*Авторът е кореспондент на в. "Ле-з-еко" в Пекин. (бел. прев.)

Книгата е озаглавена "Предопределени за война. Могат ли Америка и Китай да избегнат капана на Тукидид?" (бел. изд.)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 157 Примера с телефонистите, който сте дали не е никак удачен. Тези автоматични телефонни централи, сигурно се произвеждат на поточна линия, а може и самото производство да е напълно автоматизирано. Не е ясно колко работни места са разкрити, за да се произвеждат тези централи, и колко броя телефонисти са съкратени. При всички положения обаче, броя на съкратените работни места, е бил по-голям.
134
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Освен това, каква изгода имам да пиша такива неща, ако съм ***? Не виждате ли, че всички партии пеят в един хор, и тези, които кажат нещо против пазарната икономика, веднага се заклеймяват, и биват обявявани за луди. Африканските страни имат огромен потенциал, който заради вътрешни неуредици в самите държави, все още не е усвоен, но при правилна политика в съответните държави, това може и да се промени. Те могат и сами да си произвеждат стоките, защото имат достатъчно територия и ресурси!
133
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 158Аз точно това съм написал, но ти явно не си ме разбрал правилно! Чрез автоматизацията на пазара на труда, който е един от основните стълбове на пазарната икономика, самата система ще колабира. Да не говорим, че вече броя на бездомниците и трайно безработните е драстично увеличен. Новини не гледате ли? Наскоро по БНТ съобщиха, че в Будапеща са забранили на бездомните да спят но улиците, но социалните центрове са за 10 000 души, а по неофицални данни, бездомните са около 30 000.
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си мисля, че Икономсита е един *** ***.Щото не може да се направи следния извод:Автоматизацията на труда ще е края на пазарната система.Бг икономисти не блестят с интелект, но според мен този, дето пише е сред управляващите в Бг. Патриот или Пожарникар.
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А па туй за автоматизацията на труда изкърти всички мивки и бидета в бялата къща.Едно време, като нямало автоматични централи и всички телефонни линии се обслужвали от телефонистки сметнали, че ако телефоните се развиват така, след 15 години всички американски работници трябва да са телефонистки. Тъй възникнала първата автоматична телефонна централа Кроспойнт. Много телефонистки си загубили работата, но се появили работни места за производство и подръжка на авт. Централи.
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малеййййй български икономист.Когато се правят анализи се дефинират области на анализ(туй не идва от ан.ално).Например САЩ и РБ имат заедно най-висок БП и на глава.Африка знаеш ли какви нужди от храна има и ще се увеличават, щото им помагаме да оцелеят и след 20-25 години ще имаш гости в карнобат много и малко черни.Изобщо процесите се усложняват, а скоростта нараства експоненциално.( е на х-та).
129
1
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Общо взето, това което ще срути тази система, ще бъде пазара на труда, който заради автоматизацията ще става все по-ограничен. В един момент работодателите ще се принудят да намалят работния ден на своите служители, както и продължителността на работната седмица. Когато обаче 100 процента от производствата се автоматизират, работната сила на хората ще стане излишна, и трябва да се въведе базов доход, който няма от къде да дойде, освен от работодателите. И това ще е краят на пазарната система
128
0
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Същото ще се случи и без икономически войни между държавите, защото вече се произвежда повече, отколкото се потребява. Те затова производителите, измислят начини да произвеждат стоки с по-бърза амортизация, за да може да се купува повече и по-често.
127
0
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Всъщност, каквото и да направят американците, китайците и европейците, за да подобрят състоянието на своите икономики, действията им ще бъдат безсмислени, ако пазарната икономика продължи да съществува. Това е икономическа система, която се основава на непрекъснати и постоянни ръстове на БВП. Ако отделните икономики се затворят, те няма как да продължат да увеличиват с постоянни темпове произвеждания БВП. След като бъдат задоволени нуждите на националното потребление, БВП ще остане постоянен.
126
0
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
На американците са им вързани ръцете общо взето... Ако върнат производствата си, обратно в своята страна, ще си намалят драстично безработицата, което от една страна е добре за икономиката им. От друга страна обаче, заплатите в САЩ са несъразмерно по-високи от тези в Китай, което ще доведе до драстично повишаване на цените на произвежданите стоки и услуги, а от там и до спад на покупателната способност на населението. А разкритите работни места няма да са чак толкова, заради влошения износ....
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДИН ДЕН КОГАТО МЕ НЯМА ЩЕ РАЗБЕРЕТ КАКВО СЪМ ИСКАЛ ДА НАПРАВЯ ,А ТО ДОБРО ЗА СВЕТА.ИСКАМ ДА СПРА ЯДРЕНАТА ПРОГРАМА НА ИЗРАЕЛ,ДА ЛИКВИДИРАМ ФЕД,ЗАЕДНО С АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД ДА НАРИТАМЕ ВСИЧКИ ТАЙНИ ОБЩЕСТВА ОКУЛТИСТИ,УЗУРПАТОРИ И ЦИОНИСТИИ ДА ГИ ПРОГОНИМ ОТ НАШАТА ПРЕКРАСНА СТРАНА И ДА ЗАПАЗИМ САЩ,АКО АЗ НЕ УСПЕЯ ЗАВЕЩАВАМ НА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДЕЛОТО МИ.ТОВА Е РЕЧТА КОЯТО ДЖОН КЕНЕДИ Е ТРЯБВАЛО ДА ИЗНЕСЕ ПРЕДИ ДА БЪДЕ УБИТ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ СРЕЩУ КОИТО ТОЙ СЕ Е БОРИЛ
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАГУЧАЯ РУСЬ У КИТАЙ ЩЕ РАЗМАЖАТ ЦИОНИСТКАТА КАШЕРНА КЛОАКА -САЩ.ТОВА Е ЯСНО И НА ДЕЦАТА.
123
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ нямали технологии и ресурс ? Абе вие на китайска дрога ли сте ? Китай ще бъде смазан жестоко от Сащ, съвсем скоро.
122
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оле майко!! Достигнахме до безумието да сравняваме Китай и русия със САЩ в икономически и научни постижения. Първите две са въздух под налягане, особено руското подобие на държава. САЩ е държавата лидер. Почти всички постижения в науката са техни. Те са върха на цивилизацията. Хора спрете се!
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти да не мислиш, че айфоня американци го конструират? После превръщат мерките от британски на европейски. После превеждат документацията на китайски. После обучават китайците. И когато първия така проектиран айфон стигне до пазара, ще е на нивото на нокиа от преди 6 години. Американците имат40% от завода, взимат 40% от печалбата. Китайците взимат 60%.
120
2
 
5
 
! Отговори
До seira преди 5 години
Не необходимо да пишеш с главни букви.Това се възприема като викане, крещене.А и никой не говори да се спират всички производства, а въпросът е де отиват парите.Иначе Китай може да си сглобява за жълти стинки.Не се тревожи!Ще продължиш да си купуваш маркови дрехи Адибас и маркова техника Панасоаник!
119
4
 
12
 
! Отговори
seira преди 5 години
ЗА СВЕДЕНИЕ НА ТЕЗИ, КОИТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ, ЧЕ САЩ ИЛИ КОЙТО И ДА БИЛО ДРУГ МОЖЕ "ДА СИ ИЗТЕГЛИ ПРОИЗВОДСТВОТО" ОТ КИТАЙ:"НЕМА КАК ДА СТАНЕ!"ЗА ДА СПРЕ ПРОИЗВОДСТВОТО В КИТАЙ, ТРЯБВА НА ДРУГО МЯСТО ПО СВЕТА, ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СЪЩИТЕ СТОКИ (СЪС СЪЩОТО ИЛИ ПО-ДОБРО КАЧЕСТВО) С ПО-НИСКА СЕБЕСТОЙНОСТ!ТАКА, ЧЕ "СПОКО" Г-ДА "РАЗБИРАЧИ"!ИНТЕРЕСНО Е КАК САЩ ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА СИ "СПАСЯТ КОЖАТА"?!
118
13
 
7
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Съществуват икономически механизми с коита САЩ може да смаже Китай.
117
6
 
16
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 5 години
Че Китай са Могъщи го знаят и децата. Но мен ме кефи колко много хора са разбрали че ЗЛОТО на земята се казва сащ. Енергията насочена към тях е точно такава каквато си заслужават - силно негативна. сащ са Сатаната облечен в държавни одежди. Човеко убийци живеещи от войни ,смърт и разрешение на народите по света. Русия и Китай са милиони пъти по велики страни.
116
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жеков:Нищо не могат да изтеглят. Заводите са китайски. Чужда фирма може да открие завод в Китай, но той трябва да е с поне 51% китайска собственост. Така, че ако се изтеглят, ще им се плати дяловото участие. С юани.