Войната Китай-САЩ тепърва започва. Първо търговска, после...

Пекин иска да има всичките атрибути на суперсила
20 окт 2018 16:12, Елка Василева
213
Войната Китай-САЩ тепърва започва. Първо търговска, после...
Снимка: архив, Reuters

Търговската война е само прелюдия към един глобален сблъсък. Вашингтон се опитва да попречи на Китай да се превърне в суперсилата на 21-и век.

Реч в духа на времето на Студената война. В четвъртък, 4 октомври, докато американците са вперили очи в Капитолия за дебатите около кандидатурата на Брет Кавано за Върховния съд, на няколко метра встрани една голяма промяна в китайско-американските отношения придобива измерения, пише Фредерик Шефер*, в. "Ле-з-еко".

От трибуната на института "Хъдсън", консервативен мозъчен тръст във Вашингтон, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се е впуснал в най-острата обвинителна реч, произнасяна някога от американски представител срещу Китай след размразяването на двустранните отношения преди четири десетилетия.

Всичко е казано в тази 40-минутна обвинителна реч. Вицепрезидентът на САЩ отива далеч отвъд нелоялната търговска конкуренция, кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии. Той критикува дипломатическия експанзионизъм и "опасната военна игра" в Южнокитайско море, изразява подкрепата си за Тайван, чийто демократичен модел е "най-добрият път за всички китайци", осъжда "държавата на незаконно следене", изградена от Китай, и неговото "драстично връщане назад" в областта на обществените свободи и, за капак, "зловредното влияние" на Пекин в изборния процес в Съединените щати. Последният да затвори вратата!

Фронтална атака

Докато китайците се радват на почивни дни по случай националния си празник - Деня на провъзгласяването на републиката, 1 октомври - комунистическият режим лаконично определи като смешни обвиненията, отправени от Пенс. Те обаче трябва да са накарали китайските лидери да се намръщят. Никога досега Китай не е бил атакуван публично по такъв начин. Фронтална атака от всички посоки. За Пекин вече е сигурно: Вашингтон се опитва да не позволи Китай да стане доминираща сила през 21-и век. И, следователно, е уместно да се подготви за дълга конфронтация.

Още по темата

Съединените щати имат основания да се страхуват от Китай. Не само че икономическият възход на азиатския гигант през последните 30 години вече допринесе за промяна в съотношението на силите, но и китайските амбиции не спират до тук. Алис Екман, която отговаря за Китай в Ifri (Френския институт за международни отношения), подчертава "желание за сила на 360 градуса", която Китайската комунистическа партия цели да постигне чрез своето "голямото обновление на китайската нация".

Китай иска да има всичките атрибути на суперсила и умножава своите икономически, военни, дипломатически, политически, но и идеологически инициативи. Страната модернизира армията си и има една все по-впечатляваща армада, инвестира милиарди в изкуствения интелект, мечтае да се превърне от най-големия замърсител на планетата в "зелена" сила за пример и се впуска в космическата надпревара.

В международен план дискретността на Китай вече е в миналото. Новите пътища на коприната на президента Си Цзинпин са плод колкото на икономически, толкова и на политически съображения, в момент, когато азиатският гигант иска да промени из основи световния ред.

2049 година на хоризонта

В която и да било област методът често е един и същ: Пекин влага значителни финансови средства там, където играта все още не е приключила и начертава стратегия с точен график. След края на първи етап през 2035 година Китай ще трябва да се е наложил като лидер във всички определени сфери до 2049 година, когато Народната република ще празнува 100 години от своето създаване.

В този срок Китай не само трябва да догони Съединените щати, но и да ги изпревари. Тази стратегия е особено видима в плана "Произведено в Китай 2025", в който Китай е определил 10 приоритетни индустриални сектора, заплашвайки звездите на Силициевата долина. Един Китай с "модерен социализъм" ще се "издигне като първа сила в света" до 2050 година, прогнозира Си Цзинпин на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия преди година.

Тази методично планирана решимост на китайските власти да превърнат страната в силата на 21-и век може да доведе само до втвърдяване на отношенията със Съединените щати. Въпреки че методът Тръмп понякога е оспорван, "във Вашингтон има всеобщо усещане, че Китай не може да продължава да нарушава всички международни правила", отбелязва Филип Льо Кор, старши изследовател от Института по администрация "Джон Кенеди" към Харвардския университет. "И това чувство, че прагът е прекрачен, няма да изчезне с преминаването на междинните избори за Конгрес през ноември, какъвто и да бъдат резултатите." Китайско-американските отношения вече са под знака на конкуренцията и конфронтацията.

Страхът като движещ фактор

Отбелязвайки нарастването на китайската мощ, Греъм Алисън, известен професор от Харвард, се пита: "Ще избегнат ли Съединените щати и Китай капана на Тукидид?" в публикувана през пролетта на миналата година книга**, която предизвика голям интерес сред "ястребите" в Белия дом. Този израз е препратка към древногръцкия историк от 4-и век пр. н. е., който пише в "История на Пелопонеската война": "Нарастването на силата на Атина и страхът, който то предизвика в Спарта, направи войната неизбежна."

Греъм Алисън обяснява през погледа на историка, че когато една нововъзникваща сила оспори утвърдената сила, втората често започва война, водена от страх. Според американския интелектуалец в историята изобилстват примери в този смисъл. След Ренесанса капанът на Тукидид се е затворил 12 пъти, както по време на английско-германското съперничество в началото на 20-и век (б. пр.: довело до избухването на Първата световна война) или между френските крале и Хабсбургите през 16-и век. Само при четири прехода от една сила към друга е бил избегнат въоръжен конфликт. През призмата на тази констатация една икономическа война между Съединените щати и Китай е само по-малкото зло.

*Авторът е кореспондент на в. "Ле-з-еко" в Пекин. (бел. прев.)

Книгата е озаглавена "Предопределени за война. Могат ли Америка и Китай да избегнат капана на Тукидид?" (бел. изд.)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все тая, дали ще са китайци или американци ...
114
0
 
5
 
! Отговори
do 141 преди 5 години
Интересно е какво ще купуват САЩ и Запада като цяло, ако го направят.
113
1
 
5
 
! Отговори
Д-р Фройд преди 5 години
Евала, прическа...К'во си пил нощеска?
112
2
 
12
 
! Отговори
Не триите това! преди 5 години
САЩ не продават собствен петрол на външния пазар. Те са НЕТЕН ИМПОРТЕР НА ПЕТРОЛ. Този, който продават навън, е добит някъде другаде от американски компании. САЩ е нетен вносител на петрол. Опитва се да изнася сериозни количества рафинирани петролни продукти, но пак си е вносител:U.S. energy independence relates to the goal of reducing the United States imports of petroleum and other foreign sources of energy. In total energy consumption, the U.S. was between 86% and 91% self-sufficient in 2016
111
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде ще изнесеш китайското производство? Къде има достатъчно обучени и кадърни кадри, готови да произвеждат за жълти стотинки? Къде има хора, които са съгласни да дишат отровите на производствата за без пари? Нали опитаха с Индия, Пакистан и дори Виетнам, където като видят американец искат да стрелят? Китайците са една от трите най - интелигентни нации в световен мащаб. Това не е майтап. Другите са корейците и евреите. Неоспорима статистика.
110
3
 
32
 
! Отговори
Dr преди 5 години
Китай действат както САЩ, но икономически, а не с военна сила. Китай вече не зависи от чуждестранни инвестиции, а напротив, зависи от вече от пазар за стоките си. За това изграждат т.нар. съвременен път на коприната обхващащ цял свят. САЩ нямат шанс в директен сблъсък.
109
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката се вижда че жълтите шият американското знаме ако щатите си затворят фабриките в китай ония са история
108
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждам, че хората не сващат къв е проблемът, та ще резюмиръм.Начи развивала се Америчката държава и изведнъж едни американски бизнесмени стигнали до идеята да произвеждат в Китай, за жълти стинки, а да продават в Сащ за пари. Това е Ок ако са една две фирми, но когато всички го правят престава да е ОК. Тъй е последните 45 години. Та китайците продуцират простотии и ги продават относително евтино в САЩ.Е туй време свърши, дето САЩ пращат пари в Китай, а те си подпомагат държавно производствата
107
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравейте тикви!Не всички са тикви!*** много има.Те си мислят, че е въпрос: А вие що биете ***?Тукашните общества са няколко порядъка по сложни от българското. И е добре да четете повече отколкото да пишете. *** вие обичате да пишете и как руското оръжие е непобедимо и прочие салати. И китайските комунисти са върха.В грешка сте.Ще го видите.Аз не се каня да ви опонирам или убеждавам, то е излишно и е губи време.Вие сте тикви и тъй мислите.За вас няма аргументи, а вяра, бронирана ...
106
19
 
3
 
! Отговори
преди 5 години
Китай с какво точно ще се противопостави на щатите ?
105
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да ви кажа че 60% от икономиката на Китай е Американска и тя може да бъде изнесена и жълтите пак ще ходят за жаби като почнеш от найки маратонки и стигнеш до електроника .Ако американците си дръпнат бизнеса ония ще са загубени
104
14
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
къде щеше да бъде този уж комунизъм или социализъм сега ако функционираше без частен сектор и не беше толкова глобално зависим и обвързан със капитализмът именно свръх консуматорския капитализъм даде шанс на уж комунизмът да просъществува и страната китай да се развие,ако го няма сащ ако я няма европа няма да има и просперитет в която и да е развиваща се страна било то китай ,индия ...т.н..дори русия зависи от благоденствието на развитите страни за да има на кого да си продават горивата
103
10
 
34
 
! Отговори
КАЗАНО Е ! преди 5 години
....Жълтата раса ще завладее света !
102
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не четох статията. Война между Китай и САЩ ще бъде пагубна за САЩ. Дали търговска или...
101
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкуствения интелект не е на ниво да е способен да замени естествения, пък бил той и тарамбушки интелект. Има технологии, наречени екстендед интелект, които увеличават с определени инструменти интелигентността и постиженията на човешкия интелект и това е технологията, която в момента търпи бум. И благодарение на тази технология в момента се правят сериозни открития както в техниката, така и във химията, медижината, социалните науки и т.н.
100
3
 
36
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Поне вече е ясно на всички кой се нуждае от постоянни войни, за да съществува
99
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарите говорели за индустриализация... Лалугер, ЦЯЛАТА ИКОНОМИЧЕСКА ОБОСНОВКА НА ИКОНОМИКИТЕ НА ЗАПАДА Е БАЗИРАНА НА АНАЛИЗА НА МАРКС ;)))))Освен това, Мъск прави супер - фаторита с настървение. Тръмп призовава за местене па заводите в САЩ. Щипка за прането или сушилня - всичко трябва да е произведено. Банките не произвеждат перилни препарати или коли. Колко неумни хора се изказват тука ;)))))
98
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първото условие за съществуването на ИИ е наличието на естествен такъв.
97
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - големите съюзници на САЩ, които им помагаха в пресирането на другите, в момента са под преса, която се усилва бързо и мощно. Саудитска Арабия и Англия ги мачкат държавите, притискани от САЩ - Германия, Франция, Иран, Китай, Русия и т.н. Руснаците откриха печелившата формула за унищожаването на американското влияние по света, а Тръмп, притиснат от демократите, няма друга възможност освен да им помага. Идват трудни и неспокойни времена. Нищо не е сигурно. Всеки удря и понася удари.
96
2
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
некa да споменем скромно, че за диктатурата на тефлона на *** на хонекер, като меркел и костов - китай е все още "развиваща" се "революция". и ние си плащаме за това. покорно пред юдеите в ръководството на света, като сорос и ротшилд... кой направи от китайския хартиен тигър един истински икономически дракон, чрез аутсорсване? евриете, които с вечно жадни за пари и повече от трийсе сребърника, които получиха от продажбата на христа си!