Самолетоносач на САЩ в Черно море? Ще е като в мишеловка

Кораби на САЩ в Азовско море – ще навредят на Украйна
Обновена: 6 дек 2018 15:03 | 6 дек 2018 10:30, Елка Василева
361
Самолетоносач на САЩ в Черно море? Ще е като в мишеловка
Снимка: архив, Reuters

След украинско-руския морски инцидент край Крим президентът на Украйна Петро Порошенко не спираше да повтаря: за да не предприема Русия "агресивни действия" и занапред, в Черно и Азовско море трябва да влязат кораби на НАТО. Главната квартира на алианса обаче отправи сигнал, че не смята да предприема нищо освен това, което вече се прави, отбелязва "Комерсант".

Лидерът на пакта Йенс Столтенберг напомни във вторник, че НАТО бездруго "значително е засилила присъствието си в Черно море", напомня вестникът.

САЩ са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи по-рано днес телевизия Си Ен Ен, като се позова на американски представители. Според тях Вашингтон се готви за такава мярка "в отговор на действията на Русия срещу Украйна в Керченския проток".

Изпращането на американски военни кораби в Азовско море би навредило на Украйна и би могло да предизвика конфликт между НАТО и Русия. Така смята Стивън Пайфър, бивш американски посланик в Украйна, цитиран в онлайн изданието "ФАН".

Още по темата

Географското положение на Руската федерация е по-изгодно, предупреждава той. Освен това по думите на бившия дипломат подобни действия ще нарушат споразумение между Русия и Украйна, според което кораби от трети страни не могат да влизат в териториалните води на Азовско море без разрешение и от Киев, и от Москва. Това не е в интерес нито на Украйна, нито на Северноатлантическия съюз, добавя Пайфър.

"В Черно море и без това има достатъчно кораби от страни членки на НАТО. Част от крайбрежието принадлежи на три големи страни от алианса - Турция, България и Румъния, всяка от които има собствен флот", коментира военният експерт Виктор Мураховски пред "Народние новости".

Според него САЩ "със сигурност няма да успеят да вкарат" в Черно море ударна група кораби, включваща самолетоносач. Има поне две причини за това. Първо, Конвенцията от Монтрьо съдържа ограничения, фактически забраняващи влизането на самолетоносачи в този басейн. Второ, всеки квалифициран американски специалист схваща, че в Черно море самолетоносната група ще се озове в мишеловка, тъй като цялото пространство - и въздушното, и морското, и подводното, изцяло се покрива от руските ударни системи, заявява Мураховски.

/БТА/


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
30
 
11
 
! Отговори
Austin Powers преди 3 месеца
След толкова войни през 18-19 век Русия така и не успя да получи излаз на топлите морета. Ако Турция затвори Босфора това ще бъде края на сирийската авантюра.
244
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как стои въпроса с военните възможности на САЩ? Ако са зле дайте да ги подпомогнем!
243
34
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
До Анонимен 238
Вие там съратниците на русия си затваряйте устата.Нищо не може да искате,докато не освободите завладените чужди територии.Да не говорим за терористичните операции в Украйна.Трамп ще ви навре където ви е мястото-още много малко остава.
242
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Женените за русофили рускини в б...я са царици на фела циото.освен това са евтини.аз познавам нашите русофили по рогата.между другото пу тев търси су добро заплащане гребци за черноморския флот
241
1
 
3
 
! Отговори
Румен до 236 преди 3 месеца
Кво? Кво? Верно ли? А те знаят ли?
240
15
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
До PILOT 221
Кажи го това на късият подполковник от Масква.
239
6
 
49
 
! Отговори
Тинев преди 3 месеца
Където са отишли САЩ, винаги е потекла кръв.
Не искаме убийци в Черно море!
Не искаме децата ни да бъдат убити заради американските терористи!
238
5
 
21
 
! Отговори
vlady преди 3 месеца
Перално-банният батальон, командван от полк. Теляков трябва да поддържа пълна бойна готовност за да може да обслужи американските кораби при необходимост - да изкъпе личния състав и да изпере дрехите му.
237
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По този начин напрежението само допълнително ескалира. От толкова много кораби в този гьoл (Черно море) ще измре всичката риба. Стига сте воювали бе, ако вместо в оръжия инвестирате в наука досега да сме открили лек за много болести.
236
40
 
7
 
! Отговори
Редно е НАТО преди 3 месеца
Да подсили тоз фланг

Империалистическата *** рассия се готви отново за война

Тоз път няма да ни поробят !
235
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имаме право да поискаме в оон
сащ да не си навират ръждясалите
корита в Черно море .
234
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
'' Достатъчни са армиите на Украйна Полша Румъния и балтийските държави.русия е бита карта ''
-- ти да не си от софийския университет ,
дето го няма на картата на университетите ?
233
35
 
7
 
! Отговори
Ю кортес преди 3 месеца
Достатъчни са армиите на Украйна Полша Румъния и балтийските държави.русия е бита карта
232
0
 
47
 
! Отговори
бай Кольо цацата преди 3 месеца
Тоя самолетоносач няма ли да плаши паламуда?
231
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българския военноморски флот - кошмарът за Русия... така си е! Представете си че "флота" ни реши да влезе в Азовско море и вземе че потъне в Керченския проток. Аууу няма вадене. Ще задръсти протока....
230
18
 
4
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 месеца
До Анонимен....232.....каза го....техен генерал ... - / в Холивуд ни показвад оръжия от бъдещето ...от 22 век .....а ние имаме от 25 век /
229
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ не се хвалят с какви оръжия разполагат, но с поведението си на световен лидер показват , 4е имат неща от които другите са много , много далек .
228
33
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Самолетоносач на САЩ в Черно море? Ще е като трън в гъ3а на Путин.
227
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма смисъл от самолетоносач. Може да се излита от трите държави споменати в статията. Виж подводници е друга работа. Събаряне на моста по подмолен начин също е друга работа.
226
1
 
2
 
! Отговори
Ташко Ерменко@ преди 3 месеца
До анонимен

Мен тогава ме нямаше.Станишев беше и Първанов за НАТО.Ха сега да беше?Винаги щах да съм против.