Китай и САЩ в "шпионаж гейт" – Чжу и Чжан в ареста!

Вашингтон арестува двама китайци за хакерски атаки
21 дек 2018 12:30,
42
Китай и САЩ в "шпионаж гейт" – Чжу и Чжан в ареста!
Снимка: Reuters

Китайското външно министерство заяви днес, че решително се противопоставя на "клеветническите" обвинения в икономически шпионаж от страна на САЩ и техни съюзници, предаде Ройтерс.

Още по темата

Министерството призова Вашингтон да оттегли тези си обвинения, както и обвиненията, повдигнати срещу двама китайски граждани в САЩ.

"Призоваваме Съединените щати незабавно да поправят погрешните си действия и да прекратят разпространяването на клеветнически слухове по отношение на сигурността в интернет", се посочва в изявлението.

Американската прокуратура повдигна вчера обвинения срещу двама свързани с китайското министерство на държавната сигурност китайски граждани, че са откраднали конфиденциални данни от агенции на американското правителство и компании по целия свят, припомня Ройтерс.

Прокуратурата твърди, че Чжу Хуа и Чжан Шълун са извършили хакерски атаки срещу американския флот, космическата агенция НАСА, американското министерство на енергетиката и десетки компании. Според обвинението целта на операцията е била получаването на информация за обекти на интелектуална собственост и корпоративни тайни, която впоследствие е била предавана на китайски компании.

Чжу и Чжан са членове на хакерска група, известна като Ей Пи Ти 10 (APT 10).

Великобритания, Австралия и Нова Зеландия се присъединиха към САЩ и също обвиниха Китай в кражба на интелектуална собственост.

"Днес австралийското правителство се присъединява към своите чуждестранни партньори и изразява сериозна загриженост по повод глобалната кампания за кражба на интелектуална собственост от компании от страна на групата Ей Пи Ти 10, действала по нареждане на китайското министерство за държавна сигурност", заявиха днес в съвместно изявление австралийският министър на външните работи Марис Пейн и вътрешният министър Питър Дътън.

Правителството на Япония поиска днес от Китай да предприеме мерки срещу хакерската група Ей Пи Ти 10.

"Ние с дълбоко безпокойство следим действията на базираната в Китай група Ей Пи Ти 10, която застрашава сигурността на киберпространството", се казва в изявление на японското външно министерство. В него се посочва още, че Ей Пи Ти 10 са извършили многобройни кибератаки срещу различни цели, сред които частни компании и научни учреждения.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
Ами... преди 5 години
Китай няма интелектуалния капацитет да измисли нещо сам. 2,5 млрд промити мозъка не мислят.
24
0
 
0
 
! Отговори
Китай преди 5 години
Джан Джун няма
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, наистина, КЪДЕ СА МАЙКИТЕ НА КОМПЮТЪРА???
22
2
 
7
 
! Отговори
смешко преди 5 години
До Даскал ФратюДаскале, барем да беше прочел малко, преди да пишеш. Австралия, Нова Зеландия, както и Канада и Обединеното Кралство на Великобритания и Северна Ирландия са парламентарни монархии, които имат за държавен глава кралица Елизабет II и всяка държава има собствена конституционна уредба. Кралицата не управлява. Седни си - двойка.
21
10
 
5
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
Ей! Немогат да преглътнат факта, китай еномер едно в света и измислят какви ли не обвинения.
20
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Савле, Савле, пак си пропуснал да споменеш къде се намира портал Шпионаж!
19
3
 
0
 
! Отговори
Даскал Фратю преди 5 години
До 33А на бас, че сЪ!Канада също.Учи , учи и пак учи.
18
3
 
3
 
! Отговори
смешко преди 5 години
До Анонимни 3 и 7Австралия и Нова Зеландия от доста време НЕ СА част от Великобритания. Прочетете информацията по въпроса и, ако не ви стане ясно, елата пак да ви обясня.
17
2
 
0
 
! Отговори
Мао Дзъдун преди 5 години
До 27Пий си илачите.Или *** и се прегледай в някоя клиника.
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англосаксонците, особено краварската им разновидност, трябва да бъдат мачкани по всички възможни начини.Браво на китайците.
15
3
 
1
 
! Отговори
Мао Дзъдун преди 5 години
До *17Също спагетите, хартията, книжните пари и т.н.
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо китайчетата решително се противопоставя на обвиненията в икономически шпионаж? Та лично аз мога да свидетелствам че Китай постоянно се опитваше да хакне моя SQL Server не че нещо има на него което може да интересува китайците а просто ей така "длъжни сме да проверим". 99% от атаките бяха от китайски IP-та. Накрая се принудих да препрограмирам рутера за достъп само на конкретни IP адреси за да се отърва от китайските навлеци.
13
3
 
3
 
! Отговори
Мао Дзъдун преди 5 години
Тръмп ще гризне дръвчето.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТО САМО БАЩИ ЛИ ИМА, МАЙКИТЕ КЪДЕ СА?
11
7
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
не, Джон Атанасов, е баща на електронно-исчислителната машина, т.е. на прародителя на калкулатора. Алан Тюринг е баща на компютъра!!
10
10
 
5
 
! Отговори
произход на видовете преди 5 години
Алан Тюринг - бащата на Компютъра, Британец!Денис Ричи - бащата на езика за програмиране с който работи всичко, включително ядрото на умният Ви телефон - Американец от Англо-Саксонски произход!Кенет Томпсън - бащата на операционната система, с която работи всичко, включително умният ви телефон - Американец от Англо-Саксонски произход!АRM - процесорната архитектура в умните ви телефони и много неща - Британско изобретение още от 80-те години на 20 век!и т.н. Мога да изброявам до безкрай...
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 11Глупи, барута в европа го носят монголските орди по време на инвазията си, и го носят точно от Китай. Изобщо не е измислен независимо.
8
5
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Е много са измислили, само дето Европейската наука и по-точно химия го е измислила независимо и с тази разлика, че е разбирала какво се случва и за това е измислила хиляни полезни химически съединения, а не 1 и то по случайност!
7
7
 
9
 
! Отговори
Американофоб преди 5 години
Накрая цял свят ще се обедини срещу САЩ и Англия и ще дyхат супата. И без това всички ги мразят, с изключение на пАляците, но те са увреден народ като господарите си. За тях света им е бащиния, врът си носовете навсякъде и изнудват и пресират държавите да им се кланят. Това няма да продължи вечно. Тази гадна и зла империя е към своя край.
6
6
 
14
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Китайците са измислили барута, благодарение на който западът покори Северна Америка, от където се пръкнаха САЩ, които пък на националния си празник гърмят фойверки, които също са китайско изобретение. Чия е интелектуалната собственост за тези неща?