В Турция се ядосаха на САЩ: Кои сте вие?

Поводът са думи на Джон Болтън за сирийските кюрди
7 яну 2019 12:00, Елка Василева
449
В Турция се ядосаха на САЩ: Кои сте вие?
Снимка: архив, Reuters

Турските вестници поместват на първите си страници изявление на съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън за сирийските кюрди.

Болтън, който бе на посещение в Израел, заяви вчера, че САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите.

Турските издания определят като "скандални" думите на съветника за националната сигурност.

"Кои сте вие?", пише в заглавие в. "Йени шафак", като посочва, че САЩ, които засега спират планираното изтегляне на войските си от Сирия, "са заплашили" Турция относно ПКК (Кюрдската работническа партия). Изданието пише, че Болтън ще бъде в състава на американска делегация, която ще пристигне тази седмица в Анкара.

Още по темата

Според Анкара сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) са свързани с терористичната групировка ПКК.

Джон Болтън направи скандалното изявление от Израел. Той посочи, че "ПКК представя кюрдите", коментира вестник "Йени шафак", цитиран от БТА.

"Грозни думи от Болтън", пише в заглавие в. "Тюркие", като констатира, че още преди да е пристигнал в Анкара, той е ядосал турските власти.

Болтън каза, че "Турция трябва да гарантира сигурността на кюрдските бойци". Това изявление предизвика много реакции, добавя вестникът.

В. "Стар" съобщава, че освен Болтън в състава на американската делегация, която пристига утре в Анкара, са включени специалният представител на държавния секретар Майк Помпео за Сирия Джеймс Джефри и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд.

В. "Хюриет" цитира говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган, който по повод думите на Болтън заяви вчера, че е "неразумно" да се твърди, че Турция е взела на прицел кюрдите.

Проблемът се състои в това, че групировката ПКК/СЗН полага усилия да създаде свой собствен ред, потискайки кюрдите, които не й се подчиняват, както и в терористичните дейности на групировката срещу нашата страна, каза Ибрахим Калън.

Няма никакво съмнение, че една терористична организация не може да бъде съюзник на САЩ, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
14
 
32
 
! Отговори
Мохамед бин Салман преди 5 години
Нищо не може да направи турция. Заобиколена е от врагове. Целия Балкански полуостров + Сирия + Египет + Армения и всички ремнанти от османската империя я мразят. Никакви земи не може да вземе. Може да си мечтае, но османската империя няма да бъде възстановена. Най много да бъде разпарчетосана, а Ердоган да бъде съден и обесен
22
14
 
21
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Ние кога ще се ядосаме на сащ ? Име поне 1000 повода, бази, златни концесии, юп белене, етнически партии и малцинства, нпо, джендъризъм, намеса абсолютно във всички избори и министерства, визи...
21
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на независим Кюрдистан.----- ey takiva vredyat nay mnogo na sobstvenite si dirjavi daje si mislya ce edin ot redaktorite gi pise tiya provokatsii podkrepyani ot usa ili rusiya no poglednete kakvo pravyat usa i rusiya vsicko vizmojno za da sa v dobri otnoseniya s tr a bg kakvo ste speceli kato provokira edna cast ot sobstvenoto si naselenie ( turtsite) i sisedna dirjava
20
13
 
14
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Анонимен"Ако се създаде кюрдска държава....Турция ще поиска и получи компенсация с други земи,познайте от къде ще се разшири.Ами ще вземе част от България."А бе имаше такъв американски план,ама май се провали.Сега Ердоган смята,че ще смачка кюрдите и ще завладее част от Сирия.Което е по-добрия вариант за нас.
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Само това ни липсва краварите не ги гледай те са на 10 хиляди мили от Турция, а ние сме им съседи.
18
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кои са те ли? тия дето ше ви изтрият от картата!
17
12
 
31
 
! Отговори
42 преди 5 години
А коя е Турция?!
16
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май се видя, че Ердоган ще последва Кадафи.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12И голямата работа...
14
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците поне си отстояват интересите за разлика от тиквената република на север.
13
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои сте Вие ? - ако турците зададат още няколко пъти този въпрос всички американци може да умрат от смях.
12
22
 
21
 
! Отговори
PKK-ZAFER!!! преди 5 години
До Горд КюрдКюрдистан над всичко! Вечна слава на свободен Турски Кюрдистан! Имате подкрепата на цяла България!
11
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган ще ускори покупката на С-400.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"че е "неразумно" да се твърди, че Турция е взела на прицел кюрдите."Това и малките деца го знаят, че е истина не мога да разбера кого се опитвате да лъжите?
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще разберете кои са те не се притеснявайте :)
8
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се създаде Кюрдска държава, това ще отхапе значителна част от територията на Турция. И Турция ще поиска и ще получи компенсация с други земи, познайте накъде ще се разшири? Ами ще вземе част от България! Така че трайте си, да се оправят сами.
7
10
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Туркия ке...падне.Добре че е Путин,да и...удря от време на време по едно...рамо.
6
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече се обърках, кюрдите от Сирия подкрепят Асад, според САЩ Асад е кръвопиец ама те подкрепят сега Асад, тогава защо терористите от САЩ разсипаха цяла Сирия Сега искат да разбунтуват и Турция, САЩ готвят голямо зло на БалканитеР а Русия сега ни е враг.
5
18
 
44
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
Кои сте вие? Ние сме тези, които можем да занулим турската лира за 2 дни :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
4
29
 
23
 
! Отговори
Горд Кюрд преди 5 години
Слава на независим Кюрдистан. Браво на САЩ. Кюрдите са изключтелно смел НАРОД и самазаха ислямска държава. Мисля, че като най- голямото малцинство в близкия изток заслужават собствена държава и турция трябва да се съобрази с това. Иначе томахавки ще полетят към анкара